La Guàrdia Civil investiga la mort d’un home a mossegades a Beniarbeig

La víctima tenia ferides en cames, braços i en el cap, amb importants desgarraments que van poder causar-li la mort per pèrdua de sang. Els gossos el van tombar mossegant-li primer les cames, i tot i que tot apunta a que l’home va intentar defensar-se fins al seu últim alé. L’amo dels cinc gossos de races perilloses no té documentació ni permís per a posseir-ne, per la qual cosa podria ser imputat per un delicte d’homicidi per imprudència.

Picture3La Guàrdia Civil investiga la mort d’un home, de 66 anys d’edat, a Beniarbeig produïda, segons pareix, per l’atac de cinc gossos de raça perillosa, propietat d’un veí de la zona.

El difunt havia eixit de casa, com un altre dissabte qualsevol, per a dirigir-se a peu a una finca de la seua propietat, en la que tenia un xicotet hort, encara que esta vegada no va arribar mai. Va ser el seu fill, que portava hores sense tindre notícies de l’home, qui es va dirigir a la finca seguint els seus passos, i va descobrir en ella l’horrorosa escena. L’home, tirat en terra, estava ple desgarraments produïts per dentades d’animals. Les cames i els braços deixaven entreveure la lluita aferrissada que havia mantingut l’home amb el que, tot apuntava, eren gossos.

Picture1A l’arribada de la Guàrdia Civil, els agents van comprovar que la mort podria haver estat causada per l’atac de diversos animals, perquè en el terra es veien algunes empremtes, que feien pensar en una bandada, per la qual cosa es van posar a treballar amb rapidesa.

La nit començava a tancar-se, però els investigadors ja tenien clar que els despietats animals podrien ser gossos, de races perilloses, ja que en eixes zones no hi ha depredadors salvatges capaços de causar la mort a humans.

Picture2D’esta manera, van revisar les incidències amb gossos de la zona, i es van dirigir a una casa pròxima. L’inquilí tenia diversos gossos, segons havien denunciat alguns testimonis.

A l’arribar a la casa, l’amo va reconèixer tindre diversos gossos, que en eixe moment estaven dins de la casa, i els va anar traient un a un. Els agents van comprovar que es tractava de cinc gossos, de races mestisses de pitbull i bullterier. Els gossos no tenien taques de sang, però es van adonar de que un d’ells estava amerat, com si l’acabaren de banyar, encara que l’amo va al·legar que havia caigut a la piscina.

Picture4Només un dels gossos tenia xip identificatiu, i l’amo no tenia documentació de cap d’ells, autorització per a la seua possessió, ni assegurança de responsabilitat civil. Segons pareix, segons la Policia Local, hi havia antecedents d’algun atac anterior però amb menors conseqüències.

Agents de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Xàbia, van prendre mostres d’ADN a cadascun dels gossos, sent dipositats en centres d’acollida de la zona per membres del SEPRONA. La nit del diumenge al dilluns van mossegat a un dels cuidadors, i van destrossat la gàbia on es trobaven passant la nit.

Els gossos de races perilloses, com en este cas la raça “pitbull”, al no ser races pures poden no tindre un caràcter equilibrat i si no estan prou entrenats poden convertir-se en gossos molt agressius, capaços de causar ferides mortals a les persones.

Açò unit a la formació d’una bandada de cinc individus, en el que es convertix en líder el més agressiu d’ells, podria haver causat que, després d’escapar-se del recinte on estaven retinguts, hagueren traslladat tota la seua agressivitat a este home que passava per allí.

De demostrar l’autòpsia i les anàlisis d’ADN, que han sigut estos gossos els causants de la mort d’este home de 66 anys, el seu amo s’enfrontaria a un càrrec d’homicidi per imprudència.

La tinença de gossos potencialment perillosos està regulada pel Reial Decret 287/2002, de 22 de març, pel qual es desplega la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el règim jurídic de la tinença de “gossos potencialment perillosos”, sent fonamental obtindre una llicència administrativa que certifique que la persona complix tots els requisits que imposa l’estat.

La llicència ha de renovar-se cada 5 anys i pot ser renovada sempre que el titular no deixe de complir alguns dels punts establits anteriorment. A més, s’haurà de realitzar un examen físic i psicològic que acredite que la persona que rebrà la llicència té la suficient capacitat visual, auditiva, del sistema locomotor i del sistema neurològic.

La persona que tinga a càrrec seu un gos potencialment perillós haurà de posseir la llicència per a la tinença d’animals potencialment perillosos i haurà d’inscriure’ls en el registre municipal.

Els animals hauran d’utilitzar boç sempre en espais públics.

No es poden passejar gossos potencialment perillosos amb una corretja extensible o una corretja major de 2 metres de longitud, i la mateixa persona no pot passejar a dos o més gossos considerats potencialment perillosos al mateix temps.

Està prohibit que un gos considerat com potencialment perillós estiga sense lligar o fora d’una zona delimitada i tancada, encara que es tracte d’una propietat privada.

La sostracció o pèrdua de l’animal ha de ser comunicat al registre municipal en un termini màxim de 48 des que es tinga coneixement de la seua desaparició.

 

1948 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!