La Guàrdia Civil desmantella el major laboratori de drogues sintètiques a Espanya a la Marina Alta

S’han intervingut 432 quilograms de MDMA, 337 d’amfetamines, 522 de PMK (principal precursor del MDMA) i prop de 7.000 d’altres substàncies precursores i d’elaboració, tot això valorat en més de 100.000.000 €. El laboratori tenia capacitat per a elaborar 5 quilograms de “cristall” al dia, uns 1800 kg. a l’any. S’han dut a terme 5 registres, entre els que s’inclou el laboratori, que a causa de la perillositat de les substàncies que albergava ha hagut de ser desmantellat per experts d’EUROPOL.

La Guàrdia Civil, en la denominada operació IBAR II, ha desmantellat el major laboratori en capacitat de producció de drogues sintètiques fins a la data a Espanya, dirigit per una organització criminal que elaborava i distribuïes les mateixes a la Marina Alta.

S’han dut a terme cinc registres i hi ha procedit a la detenció de 6 persones, quatre de nacionalitat espanyola i altres dos de nacionalitat belga.

La investigació es va iniciar el passat any sobre una organització criminal assentada en la zona de Llevant, dedicada a la distribució de grans quantitats de substàncies estupefaents per tot el territori nacional, principalment heroïna.

Després de nombroses gestions policials, tant a nivell nacional com internacional, contra esta organització criminal, es va poder constatar com un dels membres de la mateixa establia contacte amb un nou col·laborador a qui se li encarregaria el subministrament de “cristall”, droga sintètica amb què poder ampliar el seu “catàleg” de productes entre els seus clients.

Encara que la col·laboració entre ambdós grups delictius no arriba a fructificar, si dóna peu als agents a iniciar una nova línia d’investigació entorn d’esta nova organització criminal, especialitzada en la producció de grans quantitats de “cristall” i que tindria establit el seu centre d’operacions, tant per a la producció com per a la distribució de drogues sintètiques, a la Marina Alta, concretament en les localitats de Llíber, Teulada i Benissa.

El desenvolupament i avanç de la investigació, junt amb les tasques operatives de vigilància establides sobre els suposats membres d’esta organització, van permetre localitzar el laboratori on suposadament s’estarien elaborant distintes drogues sintètiques, ubicat en una espècie de garatge-búnker semienterrat i amb aparença de magatzem d’apers de cultiu, situat a escassos metres de l‘habitatge d’un dels principals membres del grup, en una parcel·la retirada del nucli urbà on no pogueren detectar-se els sorolls i olors pròpies de l’elaboració del “cristall”.


Speed” per a adulterar

Paral·lelament a la localització d’este centre de producció i amb els principals membres de l’organització identificats, es va tindre coneixement que un dels investigats havia adquirit 2 kg de “Speed”, una altra droga sintètica, en la localitat de Benidorm, substància que tenien intenció de vendre immediatament després d’adulterar-la en el laboratori localitzat.

Arran d’este fet, es va establir un dispositiu policial a fi de dur a terme una primera fase d’explotació de l’operació, desenvolupant-se registres en dos habitatges i en l’esmentat laboratori, en les localitats de Teulada, Moraira i Llíber, en els que es va intervindre gran quantitat de “cristall”, substàncies precursores, material de tall i efectes utilitzats per a la seua elaboració.

Moltes d’estes substàncies intervingudes presentaven un alt grau de toxicitat i d’inflamabilitat, com el metanol, a què les variacions d’humitat, pressió i canvis tèrmics o mecànics poden alterar les seues propietats explosives, per la qual cosa es va comptar amb el suport de personal i mitjans especialitzats, procedents d’Europol, per a desmantellar l’esmentat laboratori de manera segura.

En esta primera fase, es va procedir a la detenció de 4 persones, 2 de nacionalitat espanyola i altres 2 de nacionalitat belga, imputats pels delictes de Pertinença a Organització Criminal i contra la salut pública.

En una segona fase, es van dur a terme altres dos registres en vivendes de la localitat de Teulada, utilitzades per l’organització per a ocultar i emmagatzemar distintes substàncies precursores utilitzades per a la sintetització del “cristall“, on es va detindre altres dos persones de nacionalitat espanyola.


Més de 5 quilograms diaris de “
cristall

Amb esta operació, es dóna per desmantellat el que podria ser considerat el major laboratori de drogues sintètiques a Espanya, pel que fa a la capacitat de producció, s’han intervingut 432 kg de MDMA, 337 d’amfetamina, 527 de Piperonyl Methyl Ketone (PMK), principal precursor del MDMA, 1.742 quilograms d’altres substàncies precursores i 5.212 kg de distintes substàncies per a l’elaboració de “cristall”, tot això valorat en més de 100.000.000 d’euros.

En condicions òptimes d’operativitat, el laboratori ara desmantellat podria estar elaborant fins a 5 kg diaris de “cristall”, uns 1.800 kg anuals.

Esta operació ha sigut duta a terme per l’Equip Contra el Crim Organitzat d’Alacant, de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, comptant amb l’estreta col·laboració de les autoritats policials d’Holanda i Europol.

 

1712 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!