La fotògrafa Joaqui Lull Bordes, premi Jo Dona 2023

L’Ajuntament de Pego ha informat aquest matí que el premi ‘Jo Dona 2023’ ja té propietària; Joaqui Lull Bordes, fotògrafa professional pegolina des de 1986. En paraules de la regidora d’Igualtat, Merxe Bolta, “Es tracta d’una pionera, qui va obrir portes a les dones en una època i en un món, el de la fotografia, en el qual la major part dels que l’exercien eren homes”.

Joaqui Lull es va endinsar en el món de la fotografia i el vídeo l’any 1986, de la mà de la seua parella, al negoci ubicat a Pego. Lull dedicava part del seu treball a la càmera de vídeo realitzant reportatges socials, tasca que inusualment feia una dona en aquella època, “les càmeres pesaven molt”, apunta la premiada. Tan ‘estrany’ era veure treballar a la càmera a una dona que els comentaris en aquella època eren habituals, “sempre hi havia alguna xarrada al respecte com que no podia amb la càmera”.

Tot i això, Joaqui assegura que al llarg de la seua carrera professional, mai ha notat cap discriminació, “molts dels comentaris eren sempre positius”. Remarca, a més, que els temps han canviat, “per sort ara les dones ja tenen molta més presència al món de la fotografia, especialment la d’estudi i maternitat, on el 80% de les persones dedicades a aquestes especialitats són dones”.

El seu bon fer amb la càmera va cridar l’atenció de la televisió valenciana, Canal 9, qui en aquells anys volia ‘fitxar’ a la seua plantilla més dones. Segons conta, van anar a buscar-la i diu que “tot i que era una proposta molt bona», va «desestimar l’oferta perquè preferia apostar pel negoci que tenia amb Manolo”.

Des dels seus inicis, Joaqui sempre ha tractat d’estar a l’última a nivell de formació, entre altres títols, compta amb un postgrau d’Imatge Digital a la Universitat de València. Afirma que “Cal estar actualitzats i formats per a poder donar els millors resultats als clients”. Per a Joaqui Lull rebre el premi Jo Dona “és un honor. Dona molta alegria que reconeguen la teua feina. Però, d’altra banda, tant de bo no fora necessari aquest tipus de reconeixements”.
Per a Merxe Bolta, “Joaqui és una gran artista, l’ànima de ‘Manolo Fotógrafo’. Ha estat una pionera qui ha obert camí a moltes dones i té una impecable trajectòria professiona», ha manifestat Merxe Bolta.

Amb una dilatada carrera a l’esquena, Joaqui és ja un referent per a les noves generacions en el món de la fotografia, tal com ho foren per a ella figures Mary Guillem, premi Goya de la Fotografia; o la reconeguda fotoperiodista Dorothea Lange, a qui Lull dedica la seua pròxima exposició, la qual ha titulat precisament amb eixe nom. La mostra està formada per 20 fotografies en les quals apareixen 37 dones, “són dones del poble, que tot i les diferències d’edat, de professió, són dones empoderades”. Aquesta nova exposició, la segona edició d’aquesta sèrie, serà inaugurada el 3 de març a la Casa de Cultura de Pego.
391 Visites
Hola!!