La Diputació d’Alacant es compromet a impulsar un projecte de rehabilitació de la capella de l’Ecce-Homo

Este compromís és fruit de la reunió que, a última hora del matí d’ahir, va mantenir l’Alcalde de Pego, Enrique Moll, acompanyat pel rector de la parròquia de l’Assumpció, José Daniel Garcia i el President de la Confraria de l’Ecce-Homo, Carlos Company, amb el President de la Diputació, Cèsar Sánchez. L’informe tècnic per a reparar la cúpula de l’Ecce-Homo que va presentar ahir l’alcalde a Diputació està valorat en al voltant de 96.000€, detallava Moll.
El president de la Diputació d’Alacant, Cèsar Sánchez, està mantenint una roda de reunions amb els alcaldes dels diferents municipis que conformen la província. Ahir, però, la reunió que va mantenir amb l’alcalde de Pego estava fora d’eixa agenda. Esta reunió, a la que també van acudir el rector de la parròquia de l’Assumpció, José Daniel Garcia i el President de la Confraria de l’Ecce-Homo, Carlos Company, tenia com a objecte transmetre al president provincial la necessitat d’una intervenció integral sobre la cúpula de la Capella de l’Ecce-Homo després dels despreniments que va patir a conseqüència de les abundants pluges de principis de novembre. I la possibilitat de col·laboració econòmica de la Diputació en la mateixa.




Explicava l’alcalde que l’informe tècnic per a reparar la cúpula de l’Ecce-Homo que va presentar al President de la Diputació està valorat en al voltant de 96.000€. I afegia que «està complicat que la Diputació ho puga finançar perquè la titularitat de l’edifici no és pública, sinó que està adscrita a la parròquia i, indirectament a l’arquebisbat». Detallava Moll que les administracions no poden concedir ajudes directes per a rehabilitar edifici. No obstant això, «sí que es pot fer un conveni d’actuació perquè, al final, els responsables subsidiaris de la conservació del patrimoni som les administracions públiques (Conselleria, Diputació i Ajuntament, a més de l’arquebisbat)».




Així les coses, el President de la Diputació va acordar que els assessors jurídics de l’ens provincial estudiaran les possibles vies de col·laboració i, segurament la setmana que ve es produirà una nova reunió —esta vegada tècnica— per abordar esta qüestió.

L’informe tècnic recomana una intervenció integral en la cúpula de la Capella de l’Ecce-Homo. Això implica, explicava l’alcalde de Pego, que s’han de desmuntar totes les teules per a tornar a muntar la cúpula. L’informe descriu que els objectius de la intervenció serien «la consolidació de l’estructura de la cúpula i la reposició de les teules en l’exterior de la mateixa, així com també establir els límits i avaluar l’estat general de tota l’estructura de la cúpula». El problema que presenta esta actuació és l’altura a la que es troba el dany i és que, assegurava Enrique Moll, «només l’andamiatge pot costar al voltant de 25.000€ de muntar i això encarix molt les obres». A més, insistia en què la reparació ha de ser integral perquè, a l’interior de l’edifici, ja s’han detectat humitats i escletxes «i el valor històric, arquitectònic i cultural no només de la capella sinó també del seu interior, és molt important», indicava Moll.




«La capella de l’Ecce-Homo és un edifici monumental construït entre els anys 1759 i 1776 aprofitant el solar de l’antic hospital de pobres de la vila. Aquest edifici alberga la imatge e l’Ecce-Homo (del segle XVI), patró de la vila de Pego, vinculat a l’antiga Confraria de la Sang que el venerava a l’esmentat hospital».

«L’obra del perfil i planta de la capella va ser encarregada al frare d’Enguera, Francesc Cabezas, arquitecte també dels convents de Sant Maur d’Alcoi, de Sant Bàrbara d’Alzira i de la Santa Faç d’Alacant, i de la més coneguda església de Sant Francesc el Gran de Madrid». Descriu l’informe redactat per l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela. Afegia Enrique Moll que «la capella de l’Ecce-Homo va ser com un esborrany del que faria després l’arquitecte el que li dóna encara més rellevància en el món de l’arquitectura eclesiàstica».

L’alcalde de Pego, el rector i el president de la Confraria de l’Ecce-Homo, van eixir de la reunió amb el president de la Diputació d’Alacant «molt contents». Ara, apuntava, «esperem que la Diputació menege fitxa, que els informes jurídics siguen favorables i intentar fer un conveni i, quan més prompte es puga actuar millor», concloïa Enrique Moll.
838 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!