La corporació defineix l’estructura i retribucions del nou govern municipal

Amb els vots del socialistes, Partit Popular, Ciutadans i Ciudadanos aquest mati s’ha aprovat els sous per a la nova legislatura de l’alcalde, els quatre regidors amb dedicació exclusiva i dos càrrecs de confiança, a més de les indemnitzacions per assistir als òrgans col·legiats.

El grup Compromís ha estat l’únic que s’ha oposat a les noves assignacions perquè no han estat negociades prèviament i per considerar-les abusives.

 

Aquest mati s’ha celebrat una sessió extraordinària del ple de la corporació municipal de caràcter organitzatiu, en què s’ha abordat qüestions com els sous dels regidors, les indemnitzacions per l’assistència als plenaris, a la junta de govern i a les comissions informatives, el nombre de representants dels partits en aquestes i la creació, per primera vegada, d’una junta de portaveus. Assumptes que han suscitat un debat obert ja des d’ahir pel grup municipal de Compromís amb un comunicat de premsa en què es posicionava en contra de l’augment dels sous i indemnitzacions proposat pel PSPV-PSOE.

El primer punt de l’ordre del dia ha estat un dels més controvertits. En ell, es debatia la proposta de retribucions per als cinc edils amb dedicació exclusiva: 49.000 euros bruts a l’any per a l’alcalde, Enrique Moll, i 34.000 euros bruts anuals per als regidors Laura Castellà, Ricardo Sendra, Merche Bolta i Alicia Siscar.

Tal com indicava Compromís per Pego ahir en el seu comunicat, aquestes quantitats suposen un increment d’un 32% respecte al sou d’alcaldia de la darrera legislatura i un 26% en el cas dels regidors. El que el grup nacionalista considera «un abús impropi d’un govern que se suposa en minoria, i que no ha negociat amb l’oposició», segons l’escrit.

El Partit Popular ha presentat una esmena a aquest punt, proposant que la retribució d’Enrique Moll siga de 45.000 euros bruts anuals en compte de 49.000, perquè la consideren, segons s’expressa en el text, «més coincident amb el pressupost i una població com Pego».

La presentació de l’esmena ha suposat que l’alcalde i president del ple, Enrique Moll decretara el primer dels dos recessos que ha hagut en la sessió d’avui. En aquest cas, 5 minuts per a determinar la postura dels diferents partits davant de la proposta dels populars. Finalment, l’esmena ha estat aprovada amb el vot a favor de tots els grups polítics, excepte el de Compromís, que ha votat en contra.

Així doncs, el primer edil percebrà un sou de 45.000 euros bruts a l’any, el que suposa un augment del 21’6% al respecte del que va percebre en la legislatura anterior. Una pujada que, a l’igual com els sous dels quatre regidors amb dedicació exclusiva, els socialistes han defensat afirmant que són acordes amb la responsabilitat que comporta el càrrec i són les mateixes retribucions fixades en l’any 2007, com ha recordat l’edil d’Hisenda, Juan José Arbona.

Des del PSPV-PSOE s’ha emès aquest mati un comunicat de premsa en què s’indica que en el 2007 Compromís formava part del govern i, diu textualment, «eixos mateixos sous els pareixien perfectes». En la nota s’afirma, també, que l’equip de govern pretén «equiparar els salaris dels regidors, i també el de l’alcalde, als salaris que es cobra arreu del territori valencià, a més de recuperar el poder adquisitiu que es va perdre en 2011». I, afegeixen els socialistes, per a ells «això és ser d’esquerres i progressista».

Durant la sessió plenària els nacionalistes han qualificat l’increment d’exagerat tenint en compte les circumstàncies econòmiques actuals, que «no són les mateixes que les del 2007» i, a més, han fet palesa el seu malestar perquè la qüestió no ha estat negociada amb ells, tal com ha manifestat Conxa del Ruste.

Enrique Moll ha pres la paraula per a contestar a Del Ruste afirmant que Compromís només defensa la contenció de les despeses quan està en l’oposició.

La resta de partits s’ha mostrat a favor de les noves retribucions en línies generals. Una vegada aprovada la seua esmena, els populars han comentat que serà la ciutadania qui, d’ací 4 anys, jutjarà si l’equip de govern ha estat mereixedor dels sous. Des de Ciudadanos Partido de la Ciudadanía, Simón Ortolà ha fet constar que no està d’acord amb la retribució assignada a la regidora de Sanitat, Trànsit, Benestar Animal i Estrangeria, que ostenta l’edil de Ciutadans de Pego Independents, Alicia Siscar.

En aquest mateix primer punt de l’ordre del dia, s’ha fixat també les indemnitzacions que cobraran per participar en els òrgans col·legiats de l’ajuntament de Pego els regidors que no tenen dedicació exclusiva. Dels 30 € que es percebia fins ara per l’assistència als plenaris, es passarà a 200 € bruts per sessió. A més, els membres de la Junta de Govern rebran 200 euros bruts i els de les comissions informatives 100 euros bruts.

Al respecte, Conxa del Ruste ha indicat que per a Compromís aquesta la pujada és també «desorbitada» i, de nou, ha assenyalat que Socialistes Pego no ha fet cap negociació prèvia amb el seu partit.

Enrique Moll ha assenyalat que el grup nacionalista no ha fet cap proposta ni esmena al respecte dels sous i indemnitzacions quan ha tingut oportunitat de fer-les.

En el punt dos de la sessió plenària s’ha acordat a més que l’equip de govern contarà amb dos persones eventuals que, a dedicació completa, cobraran 25.000 euros bruts a l’any.

I el ple ha continuat amb altres punts dels que parlarem en l’informatiu especial que farem demà dimecres.

Comunicat Socialistes Pego
Comunicat Compromis

2410 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!