La corporació aprova rebaixes i modificacions en les taxes i impostos de les obres i construccions

Ahir en la sessió del ple ordinari de desembre, la corporació municipal de Pego aprovà una rebaixa de la taxa per llicències urbanístiques i unes modificacions en l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres les quals suposaran una reducció per als edificis del casc urbà i un augment per a la resta.


Una moció presentada pel Partit Popular amb la intenció de reduir un 30% els impostos i taxes relacionades amb les obres i construccions va ser l’eix central del debat del ple ordinari del mes de desembre celebrat ahir. Però, la proposta inicial dels populars va ser substancialment modificada amb esmenes presentades per Compromís i ampliades pels socialistes.


De la moció inicial que defensava el portaveu popular, Ferran Gonzàlez, només quedà al final una mesura: reduir en un 30% la Taxa per Llicència Urbanística. La segona part, en la qual el PP demanava a la corporació que es baixara també un 30% l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres -conegut com a ICIO- va ser completament modificada.


Amb les esmenes presentades per Compromís, es va acordar modificar l’Ordenança Reguladora d’aquest Impost per a canviar el tipus de gravamen de la base imposable, establint-ne dos diferents. Un tipus de gravamen per a les obres al casc urbà, el qual baixa del 2’5% al 2’15% i un altre tipus de gravamen per a la resta d’obres, que ha estat pujat del 2’5 al 3%.


Aquest punt sembrà la polèmica i dividí el vot de les files socialistes. La major part del grup va votar a favor de la moció final -amb la inclusió de totes les esmenes de Compromís i del mateix PSPV-PSOE-, però, Laura Castellà i Merxe Bolta votaren abstenció. I és que l’edil d’Urbanisme es va mostrar frontalment en contra de la pujada de l’impost a les obres que es realitze fóra del casc urbà.


Tota la resta de la corporació votà a favor de la proposta final, excepte la regidora de Ciutadans de Pego Independents. Alícia Siscar es va abstindre per considerar que no s’estava tractant el punt amb suficient rigorositat. En vàries ocasions va manifestar que les propostes per a modificar impostos havien de ser estudiades detingudament perquè tenen una repercussió directa en l’apartat d’ingressos del pressupost municipal.


De fet, la proposta inicial del Partit Popular no incloïa cap estudi econòmic ni valoració del que suposaria la reducció d’un 30% de la taxa i un altre 30% en l’Impost quant al minvament d’ingressos per a les arques municipals.


Compromís sí havia fet càlculs. Víctor Climent, regidor encarregat de defensar el punt, afirmà que la proposta dels populars suposaria que l’Ajuntament deixaria d’ingressar uns 60.000€ en l’exercici pròxim. I, asseguren els valencianistes, amb les seues esmenes les arques municipals ingressaran només 30.000€ menys. En un comunicat de premsa emés aquest matí, Compromís afirma que «l’Ajuntament deixarà d’ingressar al voltant de 30.000€ però els pegolins i pegolines pagaran una taxa justa».


La moció aprovada finalment inclou tot un paquet de mesures a més de la rebaixa de la taxa per llicència urbanística i la modificació de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres. Unes mesures que suposen la inclusió de les bonificacions sobre la quota de l’impost que detalla l’article 103 de la Llei d’Hisendes Locals.


Compromís proposà que s’incloguera 3 de les 5 bonificacions que estableix l’article.

– Bonificació de fins al 95 per cent a favor de les construccions, instal·lacions o obres en les quals s’incorporen sistemes per a l’aprofitament tèrmic o elèctric de l’energia solar.

-Bonificació de fins al 50 per cent a favor de les construccions, instal·lacions o obres referents als habitatges protegits.

e) Bonificació de fins al 90 per cent a favor de les construccions, instal·lacions o obres que afavorisquen les condicions d’accés i habitabilitat de les persones discapacitades.


I el pspv-psoe plantejà que s’incloguera tambéen la moció tot l’article 103, amb les dues bonificacions que no havia inclós Compromís:

– Bonificació de fins al 95 per cent a favor de les construccions, instal·lacions o obres que siguen declarades d’especial interés o utilitat municipal.

– Bonificació de fins al 50 per cent a favor de les construccions, instal·lacions o obres vinculades als plans de foment de les inversions privades en infraestructures.


EL DEBAT

Anem al detall. El Partit Popular, que era qui presentava la moció inicial, acceptà de bon grau les esmenes. Escoltem al portaveu, Ferran Gonzàlez.


Ciudadanos va donar suport a la moció per considerar que era positiva perquè suposaria una reactivació del sector de la construcció. Tot i així, Simón Ortolà destacà que la proposta del PP no havia estat massa treballada. L’escoltem.


Alícia Siscar, regidora de Ciutadans de Pego Independents, plantejà en tot moment que s’estudiara les mesures a prendre en profunditat.

Compromís també va dir que a la moció dels populars li faltava entrar al detall. Víctor Climent aportà les xifres i propostes del seu partit.


Per part dels socialistes, Laura Castellà recordà també que els impostos serveixen per a finançar els serveis públics que ofereix el municipi a la ciutadania i, com a regidora d’Urbanisme exposà el seu posicionament sobre les propostes que hi havia damunt la taula.


L’alcalde, Enrique Moll, es va mostrar partidari de deixar l’assumpte damunt la taula per a crear una comissió que treballara a fons les possibilitats de baixar aquestes taxes i impostos de la construcció. I també apostà perquè tots els grups de la corporació assentaren a parlar de la situació de l’urbanisme a Pego. Finalment, Moll demanà un recés i en tornar es produïa la votació de la moció amb totes les esmenes, de Compromís i del Psoe incloses, cosa que va fer canviar el sentit del vot dels socialistes. Enrique Moll.


Però, no va ser així. Com indicàvem al principi, Laura Castella i Merxe Bolta votaren abstenció i tota la resta de regidores i regidors de la corporació municipal donaren el seu vot a favor.


Aquest matí hem parlat amb el president de l’Associació de Constructors i Afins de Pego, José Ricardo Alemany, qui s’ha mostrat satisfet amb els acords que ha pres la corporació.


ELS REIS MAGS TORNARAN A VISITAR PEGO

Continuant amb el ple, en el torn de precs i preguntes el Partit Popular es va interessar per cóm té previst la Regidoria de Festes que siga la cavalcada dels Reis Mags tenint en compte la situació sanitària actual. Enrique Moll afirmà que enguany SS.MM. els Reis Mags d’Orient tenen previst visitar Pego tal com ho feien abans de la pandèmia.

737 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!