La coordinació entre Guàrdia Civil, Acció Urgent, Policia Local i Centre de Salut, salva la vida d’un veí de Pego

Un suís de 43 anys que ahir per la nit, aproximadament a les 21.30h., es va electrocutar a la urbanització Monte Mostalla. El Centre d’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) va derivar una telefonada del 112 a la Guàrdia Civil, Policia Local i Acció Urgent, a esta última atenent que no hi havia SAMUs disponibles a la zona. En arribar al lloc indicat un agent de la Guàrdia Civil ja estava practicant la reanimació a la víctima. Va fer falta, però, fer ús del desfibril·lador d’Acció Urgent per a reanimar-lo efectivament, ja que la màquina no va detectar activitat cardíaca. Després de la descàrrega el pacient va anar recuperant la respiració. La regidoria de Sanitat, en nom de tot l’Ajuntament, agraïx la tasca duta a terme per la Guàrdia Civil, Acció Urgent, Policia Local i Centre de Salut perquè gràcies a la bona coordinació i preparació han salvat una vida d’un veí de Pego.

Acció Urgent, la Policia Local o la Guàrdia Civil, al llarg de l’any fan moltes intervencions. No obstant, una com la d’ahir és la que crida l’atenció, perquè de la ràpida intervenció d’agents preparats en la pràctica de primers auxilis i del complet equipament d’Acció Urgent, van permetre salvar la vida d’un veí de Pego. Un home de nacionalitat Suïssa que es va electrocutar a última hora de la vesprada d’ahir a la urbanització Monte Mostalla.

monte mostallaSegons explicava este matí el regidor de Sanitat de l’Ajuntament de Pego, Carmelo Ortolà, el CICU va derivar una telefonada del 112 a la Guàrdia Civil, Policia Local i Acció Urgent, a esta última atenent que no hi havia SAMUs disponibles a la zona, especificant que a la Urbanització Monte Mostalla una persona s’havia electrocutat i estava inconscient. Els primers en arribar al lloc dels fets van ser els agents de la Guàrdia Civil.

Estos, en arribar allí, es van trobar diverses persones en l’entrada de la casa, en estat de gran nerviosisme i cridant davant de la gravetat de la situació. A l’accedir a l‘habitatge amb un dels familiars, van trobar un home tombat en el terra, inconscient, sense pols, i amb la pell ja engrogida per la falta de reg sanguini.

De forma immediata, un dels agents va començar les maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP), en un intent per tornar a la vida a l’home, o almenys aconseguir un poc de circulació sanguínia mentre arribaven al lloc els serveis sanitaris.

A l’arribar l’ambulància d’Acció Urgent de Pego, l’altre agent, que es trobava fora de la casa, va resumir al Tècnic Sanitari que es trobava de guàrdia, Pedro Barranco, i al voluntari, la situació de la víctima, ja que, encara que en principi s’havia avisat per una possible caiguda, tot apuntava que es tractava d’una possible electrocució. Esta explicació va permetre no perdre temps en la preparació de l’equip necessari per a atendre la víctima. Acció Urgent disposa d’un desfibril·lador d’última generació entre el seu equipament i és el que van fer servir.

Una vegada amb la víctima, agents i tècnic sanitari van tractar d’obrir la boca de l’home, per a introduir una cànula de Guedel, ja que amb la descàrrega havia patit un trisme, el que provoca rigidesa espasmòdica dels músculs de la mandíbula inferior que provoquen un tancament ferm de la boca i no era possible realitzar la respiració artificial. Mentrestant, l’altre agent continuava amb el massatge cardíac. Al ser impossible la col·locació de la cànula, van optar per realitzar la respiració amb l’aparell desfibril·lador, ja que no es recuperava.

Després d’una descàrrega, i uns minuts més de massatge cardiopulmonar rellevant-se entre els dos agents, el tècnic sanitari, i el voluntari de l’ambulància i, posteriorment la metgessa i lATS de guàrdia del centre de salut de Pego, aconseguiren que la víctima recobrara la respiració, estabilitzant-la fins a l’arribada del SAMU, que es va encarregar de traslladar-lo a l’Hospital Marina Salut de Dénia.

Picture2Segons pareix l’home, un suís de 43 anys, va intentar recuperar una pilota que s’havia quedat enganxada en la part alta d’una catenària. Per a això va utilitzar el pal del netejapiscines, amb la mala sort que va fregar un cable d’alta tensió, que li va provocar una descàrrega elèctrica que el va desplaçar a més de dos metres d’on estava, provocant-li, a més, una parada cardiorespiratòria.

Afortunadament, l‘home es troba estable i fora de perill, encara que continua ingressat en observació.

Este capítol, feia afirmar al regidor de Sanitat de l’Ajuntament de Pego, a Carmelo Ortolà que «gràcies l’actuació immediata de gent professional, que sap que s’ha de fer en cada situació d’emergència», «podem dir hui, dins la Fira de Pego, que s’ha salvat una vida al municipi de Pego». I felicitava, en nom de l’Ajuntament de Pego, «al cos de la Guàrdia Civil de Pego, als companys Acció Urgent, Policia Local i membres del centre de salut de Pego perquè, gràcies a la seua coordinació, gràcies a que estan ahí i gràcies a la seua professionalitat no estem lamentant hui la pèrdua d’una persona».2371 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!