La Confraria de l’Ecce-Homo demana la implicació de tot el poble per reparar la cúpula del temple

Ho fa perquè considera que la Capella del patró de Pego és dels parroquians, és a dir, dels pegolines i les pegolines. Les obres tindran un cost aproximat d’uns 100.000€. Este començaran quan la bastida estiga completa.
A juliol de 2015 la Confraria del Santíssim Ecce-Homo es va assabentar que una part de la cúpula de la Capella estava en bastant mal estat. Va ser quan, després de detectar una gotera van avisar un obrer perquè veiera el que es necessitava per eliminar-la. Este obrer, quan va pujar al terrat adjacent per avaluar els danys de la gotera, va descobrir el mal estat en què es trobava la cúpula sense poder predir quan de temps aguantaria intacta. Ho va fer fins el 2 de novembre, quan l’abundant pluja i el vent van aconseguir que una part de les teules es despenguera. És el que ens va explicar dijous a ‘Taula Oberta’ el president de la Confraria del Santíssim Ecce-Homo, Carlos Company.
Vicent Miralles, membre de la Junta de la Confraria, afegia que «no sospitàvem que el mal fora tan gran. Sabíem que hi havia un problema i estàvem intentant controlar-lo». De fet, explicava que «nosaltres centràvem els problemes en la part que finalment es va despendre, però el problema és que tota la cúpula està malament». Descrivia Miralles que «la capa que sosté les teules no està apegada a la cúpula, sinó que està volant el que fa que en qualsevol moment es pot despendre».
Un informe tècnic municipal valorava en 96.000€ la reparació de la totalitat de la cúpula. Una xifra que des de la Confraria s’ha elevat a, com a mínim, 100.000€ perquè, afirmava Carlos Company «fins que no acabem l’obra no sabrem el que valdrà exactament» i admetia que, el que tenim ja ens ho hem gastat pagant una part de la bastida i el permís d’obres. Però, la quantitat inicial és molt elevada i des de la Confraria, confessen que no tenen eixos diners. De moment, «amb el que tenim anem fent, però si no tenim recolzament, no sabem fins on podrem arribar», declarava Miralles que afegia que «l’Ecce-Homo és i serà tota la vida del poble. Vullguem o no vullguem. Diguen el que diguen. La parròquia, dels parroquians. L’Ecce-Homo de la parròquia. L’Ecce-Homo dels parroquians, de tot el poble».

Mentrestant, la parròquia va organitzant activitats per recaptar diners, tot i que admeten que el que recapta és important però sense un gran impacte, tenint en compte el total a aportar. La penúltima activitat programada va ser la mostra del Betlem gegant d’este Nadal amb la que han aconseguit recaptar 1.400€. L’última activitat va tindre lloc dissabte passat. Un concert de cornetes i tambors amb quatre bandes convidades, d’Oliva, Dénia i Pego.

Una altra proposta que s’està estudiant per part de la Junta de la Confraria del Santíssim Ecce-Homo és la subhasta o venda de les teules de la cúpula. L’anunci d’esta iniciativa ha obert un debat sobre la idoneïtat o no de la proposta, tenint en compte que algunes de les teules que es cobrixen la cúpula, daten del segle XVIII. Ens explicaven Carlos Company i Vicent Miralles que, ja que es fa l’obra els agradaria que «la Capella fora uniforme perquè ara té molta varietat de color» per les reposicions que s’han anat fent i volen «vore si la deixem en l’estat en que es va fer, tota del mateix color». Aclarien, però, que facen el que facen les teules que puguen recuperar en bon estat no les tiraran. Així mateix, explicaven que, «les teules eixes per a recuperar-les ens costaria una burrada de diners. Per què? Perquè estan apegades […] i això implica que s’hauria de llevar, poquet a poquet, tot el material que tenen apegat […] i que no es trenquen». Per tant, qualificaven eixa recuperació com a «una utopia».
Si passem per davant de la Capella de l’Ecce-Homo veurem que una gran bastida està muntada i, pareix estar a punt perquè comencen les obres de restauració. No obstant, explicava Company, faltes alguns elements perquè es puga signar l’assegurança. Peces que l’empresa de la bastida ha hagut de demanar a Itàlia. El president de la Confraria informava que, només estiguen eixes peces, que podien arribar hui o dilluns, començaran les obres.

865 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!