Invasió de la cotorra argentina

La ràpida expansió de l’au en els espais naturals de Dénia i Xàbia pot posar en perill a la fauna autòctona. Aquesta espècie pot desplaça a altres tipus de pardals per la seua agressivitat. Les espècies que venen d´altres països de vegades poden suposar un risc altíssim de perillosistat per a les espècies autòctones, ho hem vist en exemplar com el cranc de riu o el molusc que ara està expandint-se per rius de tot l´estat espanyol. A la Marina Alta, una altra espècie pot derivar en problemes considerables d´aquest tipus; parlem de la cotorra argentina.

Distingir a un grup de cotorres argentines en els pins i palmeres de les zones verdes pot suposar un atractiu ja que es tracta d’una espècie molt exòtica. No obstant, cal tindre en compte que és molt voraç i agressiva, una raó pel que la seua proliferació podria suposar un problema per a les espècies autòctones i al mateix temps per als cultius. A més són uns animals extremadament sorollosos i, per esta raó, especialment molestos.

La reproducció d’esta espècie exòtica, ha sigut molt ràpida en els últims anys pel que en poc de temps podria arribar a suposar un problema de gran envergadura. En 1991 a Dénia i Xàbia només es tenia constància de l’existència d’una parella de cotorres. Les primeres cries de la mateixa van nàixer en 1992. Hui en dia ja són més de 50 les parelles comptabilitzades.
Esta ràpida expansió podria suposar una plaga en pocs anys pel que va considerar com «molt recomanable» la supressió de l’espècie en els paratges de Dénia i Xàbia.

Només el 10% de les espècies que són posades en llibertat en un altre hàbitat diferent del seu aconsegueixen sobreviure. El problema és que este 10% sol ser d’animals molt voraços que acaben per desplaçar a espècies autòctones. Per tant la invasió artificial d’esta espècie exòtica podria suposar un problema per a la fauna local ja que, entre altres coses li roba els aliments d’altres espècies.

El gran problema de la cotorra argentina és que entre les seues característiques figura també la seua fàcil adaptabilitat i la seua elevada taxa de reproducció. El clima, cada vegada més calorós de Dénia, li ha vingut molt bé a l’espècie que ha trobat en els arbres de la capital de la comarca un lloc on viure tranquil•lament i al mateix temps procrear sense parar. En el seu país d’origen, Argentina, ja són considerades com una plaga per la destrucció de les plantacions de gira-sol i la dacsa.



520 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!