Imma Sanchis, Cristina Santamaria i Eduardo Bañuls, representants dels Moros i Cristians de Pego 2013

A la revista de la UNDEF podem llegir el següent text dedicat a les capitanes cristiana i mora i al capità moro de l’any que ve. Us convidem a la seua lectura. Coneixereu un poc més de la història d’unes i altre: “Els darrers mesos, a principis de la tardor començaven les primeres reunions del curs fester a les diferents cabiles del poble”.
“Aquest any es especial per a dos filaes de diferents bàndols; per la part del cristians la FILA ALGARADES i per la part del moros la FILA HA-BEN-SAHINES; ja que elles seran les encarregades de representar les dos capitanies del poble de PEGO a les festes del 2013.

Com a un dels primers actes per al poble cal destacar la seua participació en la fira del comerç els dies 8 i 9 de Desembre.

La filà ALGARADES ens oferia un servei de tapa i copa per al visitants de la fireta i la filà HA-BEN-SAHINES tenia muntat un Betlem espectacular per deleix de tot aquell que tinguera gust d’arrimar-se a la seva seu.

Ara bé, com a primer acte oficial de les capitanies cal destacar el MIG ANY DE MOROS I CRISTIANS, a celebrar el proper dia 12-01-2013, on elles, encara que siga de manera informal, i junt a totes les filaes dels dos bàndols que componen tots els festers de Pego, ja desfilaran com a representants de les diferents capitanies.

Però voldria que les coneguéreu millor per la seva pròpia veu, com a una xicoteta mostra ací van els següents articles:

HA-BEN-SAHINES, CAPITANA MORA 2013.
Les Ha-Ben-Sahines ja estem immerses un altra vegada en una Capitania, i com sempre, amb moltes ganes, amb il·lusió i posant tot el nostre esforç per tal que siga una capitania meravellosa.

El més important per a poder començar una capitania es tindre una Bona Capitana!!

i qui és la nostra Capitana?? CRISTINA SANTAMARIA!! Ella és la nostra capitana!!
Quin orgull Cristina, ni nosaltres, ni tu, ni ningú s’ho esperava!
Sempre recordarem la nit de la reunió, algú vol ser capità o capitana? Va xiques, va xics…. algú s’anima? I entre unes coses i altres varem sentir la teua veueta: Ei xiques, si totes esteu d’acord jo seré!

I tots vinga a aplaudir! Tu plorant de l’emoció! Tots abraçant-te! Besant-te!
I eixe dia va començar el teu any com a Capitana i tots amb tu per a que ho gaudisques!

I que dir del nostre RUBIO! Com no anàvem a tindre una representació de la part masculina de la filà, eixa part que tant estimem.
Festers com ell no hi ha, sempre aportant alegria i rialla en tot moment!
Ell estarà ahí també! Seràs la Capitana més envejàada de la contornà al tindre al teu costat a este ALFEREÇ NEGRER!

PER UN ANY INOBLIDABLE PER A TOTS!
Ha-Ben-Sahines, Més que una filà!

ALGARADES, CAPITANIA CRISTIANA 2013.
Em diuen Inmai seré la capitana cristiana de l’any 2013, amb la meua filà Algarades, al meu poble, Pego. Tinc 31 anys i moltes ganes de gaudir d’aquesta festa des del lloc privilegiat que suposa ser capitana, amb el recolzament de totes les meues companyes, de la meua família i de les meues amistats. Vaig entrar per primera vegada a la filà allà per l’any 2000 quan Maria López va ser la nostra representant i encara que l’experiència va ser fantàstica, les circumstàncies van fer que fins l’any 2006 en la capitania d’Isabel Sivera no tornara a la filà, eixa vegada si, per a quedar-me.

En aquestos anys que han transcorregut, he compartit festa i experiències, alegries, treball, maldecaps i diversió amb totes les meues companyes de filà i he gaudit fins l’últim segon de tots els dies. Ací tenia, quan vaig entrar, família i algunes amigues. Ara tinc amigues que s’han fet família i familiars que s’han fet amigues. Passat el temps, el cuquet de la capitania ha anat creixent en mi, i encara que sóc de les més joves de la filà, per no dir la més jove, vaig decidir donar el pas, i presentar-me per a ser la representant d’aquest grup de dones amb les que tantes coses he compartit durant aquest temps tan especial. La sort va fer que resultara triada. Va ser una satisfacció molt gran que espere fer arribar a molta gent durant tot aquesta capitania i oferir a la festa la meua manera de viure-la des de la meua joventut, amb la meua alegria i amb les meues ganes. Encara que enguany ha sigut especialment dur per a mi, espere afrontar aquesta aventura i superar-la amb èxit amb l’ajut de tota la meua gent.

Salutacions cordials des de Pego.”
703 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!