Greus interrogants sobre la taronja

Les compres de cítrics estan paralitzades a una setmana de l’inici de la campanya. Els productors temen que el comerç tinga una estratègia per a rebentar els preus. Hi ha un milió més de tones que l’any passat, que malgrat la disminució de collita per les gelades es van pagar preus molt baixos. Les transaccions citrícoles, tan habituals durant estes dates en campanyes anteriors, es troben sumides enguany en una alarmant situació de paràlisi quan falta poc més d’una setmana per a l’arrancada oficial del període d’exportacions. En els horts citrícoles del Pais Valencià no s’estan concretant compres i ni tan sols es tanquen tractes de paraula entre agricultors i comerciants, una circumstància infreqüent a estes altures de l’any.

La temporada citrícola està a punt de començar i és el moment que les empreses trien per a aprovisionar-se -pagant sempre excel•lents preus- de les millors i més precoces partides amb l’objecte de poder servir els seus clients europeus més exigents. Enguany, no obstant, este tipus d’activitat es troba baix mínims, la qual cosa està provocant una fonda preocupació entre els productors valencians.

La quasi completa atonia comercial que viu la citricultura en estos moments ha disparat tot tipus de comentaris i especulacions entre els agricultors. En mitjans tarongers, s’assegura que destacades firmes del comerç privat haurien aconseguit un pacte per a ralentitzar les adquisicions a fi de forçar els preus a la baixa, i poder estendre la pràctica, ja freqüent en les últimes campanyes i coneguda popularment amb els termes de venda a comercialitzar, és a dir, que el productor, temorós davant de la falta d’interés comercial que percep al seu voltant, es veu impel•lit a cedir la seua collita a l’operador sense saber per endavant la cotització que percebrà. Els sindicats agraris ahir van denunciar a través d’un comunicat que «alguns empresaris valencians» sí que estan tancant operacions de compra amb agricultors «d’altres zones productores com Múrcia».

Des del sector exportador es nega l’existència de qualsevol pacte de la naturalesa indicada i es van limitar a recordar que esta pròxima campanya s’espera una collita molt elevada en comparació amb l’anterior exercici, una factor que invita a afrontar les adquisicions de mercaderia amb cautela i sense precipitació.

Després del descens d’al voltant d’un milió de tones registrat el curs passat com a conseqüència de les gelades de gener i març del 2005, la temporada que està a punt de començar recupera nivells productius semblants als de l’exercici 2004/05 i pot situar-se en un ganxo que oscil•le entre els 3,3 i els 3,8 milions de tones. Les organitzacions d’agricultors recorden que la temporada passada les cotitzacions van ser ruïnoses malgrat l’important descens productiu i afronten amb inquietud l’actual campanya a la vista del significatiu augment de collita i de la paràlisi comercial regnant.


486 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!