Esta vesprada pots contribuir a omplir de vida l’hivern

Com? Donant sang. El centre de transfusió d’Alacant es desplaça un mes més a la nostra localitat per recollir sang d’aquells pegolins i pegolines que tinguen la valentia de donar un líquid valuós que encara no té substitució. Es necessiten tots els grups sanguinis, però especialment, el 0- i l’A-. La donació de sang es podrà fer de 17 a 20.30h., al Centre de Salut de Pego.

donaciodsangSi tens entre 18 i 65 any i peses més de 50 quilos, esta vesprada tens una nova oportunitat de donar sang a Pego. La sang és un teixit format per diversos elements amb característiques i funcions diferents, per este motiu es fan transfusions de sang per separat a malalts i malaltes diferents. En conseqüència una única donació de sang pot beneficiar a més d’un malalt o malalta.

Les donacions de sang es fraccionen per obtenir essencialment tres productes: concentrats d’hematies, concentrats de plaquetes i plasma. Així, cada bossa de sang anirà a parar a una persona diferent.

En una d’estes bosses hi guarden els glòbuls rojos, hematies o eritròcits que són els encarregats de distribuir l’oxigen per tot el cos i que són necessaris en cas de pèrdua de sang. Això passa en casos d’intervencions quirúrgiques complexes o bé quan hi ha un accident greu. Estes bosses d’hematies es guarden en una nevera a 4ºC i duren 42 dies. Però, per desgràcia, cap d’elles dura tants dies perquè es gasten abans.

En una altra bossa es guarda el plasma, que és la part líquida de la sang i que fa falta a les persones que tenen problemes al fetge. També hi ha xiquets i xiquetes de curta edat que naixen sense defenses i gràcies a la transfusió de plasma poden seguir vivint sense patir infeccions greus. En este cas, el plasma es guarda congelat a -30ºC i dura 1 any. Cap bossa arriba a estar tant de temps al congelador perquè el plasma s’utilitza en gran quantitat.

En darrer lloc, la tercera bossa és per guardar les plaquetes. Estes són unes cèl·lules molt petites de la sang però molt necessàries per a evitar les hemorràgies en aquelles persones que no en tenen. De fet, molts trasplantaments que es fan hui en dia i, sobretot el trasplantament de medul·la òssia, s’han pogut desenvolupar, en part, gràcies a la transfusió de plaquetes. Les plaquetes es guarden a 22ºC i només duren 5 dies. Esta caducitat tan curta i el fet que en fan falta moltes per poder fer una transfusió fa que les plaquetes siguen el component sanguini del qual es patix més escassetat. Per això s’han desenvolupat sistemes automatitzats de forma que un donant puga fer una donació només de plaquetes.

donaciosangVeieu, doncs, que amb una sola punxadeta i els 10/15 minuts que dura la donació de sang s’està fent un acte voluntari i altruista que ajuda com a mínim a tres persones. De vegades, però, un o una donant en pot ajudar moltes més, segons el tipus de sang que tinga.

16836250_1346068245416682_3841936119457075265_oPot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pese més de 50 quilos. Cal tenir este pes mínim, perquè en cada donació es recull una quantitat estàndard per a totes les persones que donen (450 ml).

Es recomana que les dones donen sang un màxim de tres vegades l’any i els homes un màxim de quatre, sempre respectant que entre donació i donació ha de passar un mínim de dos mesos.

A diferència del que passa quan un es fa una anàlisi de sang, quan fem una donació, no cal estar en dejú. Fins i tot és recomanable haver fet un àpat normal.

Tant per a la seguretat del o de la donant com del receptor o la receptora, es realitza una història clínica i una sèrie de proves abans de la donació. Després d’esta s’analitza la sang.

Pots donar sang:
Si tens entre 18 i 65 anys i peses més de 50 quilos.
Encara que hages patit hepatitis abans dels 12 anys.
Encara que no estiguis en dejú.
Encara que tinguis el colesterol elevat.
Encara que prenguis algun dels medicaments més freqüents.

En este mes de febrer es necessiten tots els grups sanguinis, però especialment, el 0- i l’A-. La donació de sang es podrà fer de 17 a 20.30h., al Centre de Salut de Pego.

 

1922 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!