Escac i mat a la producció citrícola valenciana?

Ahir el Parlament Europeu va aprovar l’acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea (UE) i la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud que inclou importants concessions en matèria citrícola a Sud-Àfrica que tindran greus conseqüències per als interessos de la citricultura europea en general i de la taronja valenciana en particular. Això ocorre quan els productors valencians citrícoles van perdre més de 60 milions d’euros en la passada campanya malgrat obtenir millors preus.
Dimarts La Unió de Llauradors i Ramaders donava a conèixer un informe sobre la passada campanya citrícola que concloïa que esta va ser «negativa per als productors de cítrics de la Comunitat Valenciana ja que van tenir una pèrdua de renda superior als 60 milions d’euros en relació a l’anterior». Això va passar tot i obtenir millors preus en la campanya 2015/2016.

Per què es va donar este balanç negatiu si els preus van ser més elevats? Perquè estos no van compensar la disminució de la producció i, com a conseqüència d’este desequilibri, el citricultor valencià ha vist disminuïts els seus ingressos i ha perdut renda. La producció final de cítrics a la Comunitat Valenciana de la campanya 15-16, a falta de conèixer el balanç definitiu, va superar per poc els 3 milions de tones, la qual cosa va suposar un descens del 19% respecte de l’anterior.

Segons les dades facilitades per La Unió de Llauradors i Ramaders esta nova campanya 2016-2017 que s’acaba d’iniciar, a falta de confirmar les dades amb l’aforament oficial que realitzarà al llarg d’aquesta setmana la Conselleria d’Agricultura, sembla que la producció serà un poc superior a la de la passada. Malgrat la greu i preocupant sequera, que marca aquest inici de campanya, es ve d’una altra amb molt baixa producció i per tant hi haurà en camp una major collita.

Pel que fa al preu en camp no ha pogut començar pitjor per als llauradors, ja que en línies generals és inferior en un 17% respecte a les mateixes dates de la campanya anterior. Un altre aspecte negatiu que marca l’inici de campanya és l’increment de costos com a conseqüència del major nombre de regs, dels costos energètics i de les tasques d’aclarit per a aconseguir major calibre o dels tractaments fitosanitaris per la proliferació de plagues. Estes circumstàncies, al costat del problema de la pinyolà encara no solucionat i del caos varietal en el qual els interessos dels llicenciataris estan molt per sobre del dels citricultors, auguren una campanya citrícola summament complicada sense tenir en compte clar els designis de la capritxosa climatologia.

El dibuix que us acabem de descriure es complica encara més si tenim en compte que ahir es va aprovar, per part del Parlament Europeu (PE), l’acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea (UE) i la Comunitat d’Estats d’Àfrica del Sud que inclou importants concessions en matèria citrícola a Sud-Àfrica «que tindran greus conseqüències per als interessos de la citricultura europea en general i de la taronja espanyola en particular», advertixen des d’AVA-ASAJA.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) considera que el suport majoritari que ha atorgat el PE a l’esmentat acord en la votació celebrada ahir «suposa una claudicació en tota regla davant de les pressions de Sud-àfrica i els seus aliats del nord d’Europa, amb l’agreujant de que esta nova aliança comercial incidirà de ple i de manera tremendament negativa en el desenvolupament de les campanyes d’exportacions tarongera en els mercats europeus».

Expliquen des de l’organització agrària valenciana que l’acord establix una ampliació del període d’importacions de taronges sud-africanes fins a finals del mes de novembre, amb la qual cosa, i al contrari del que succeïx fins ara, la producció de Sud-Àfrica coincidirà en els mercats comunitaris amb la presència de les taronges navelines espanyoles que ja hauran entrat en plena fase comercial. Este excés d’oferta, sobretot en exercicis amb collites elevades com el que s’acosta, exerciran una pressió baixista sobre les cotitzacions fins al punt de comprometre seriosament la rendibilitat de la campanya.

AVA-ASAJA valora molt positivament el fet de que la majoria dels europarlamentaris espanyols votaren en contra d’este acord i que la totalitat dels eurodiputats valencians emeteren també un vot negatiu. No obstant això, Aguado considera “indignants i incomprensibles els 9 vots a favor procedent del PP espanyol, els 2 a càrrec d’europarlamentaris d’UPyD, així com les 9 abstencions protagonitzades per representants de PSOE. “Es tracta, sens dubte, d’una actitud molt poc meditada per part d’estos polítics que de forma equivocada s’han posicionat en contra dels interessos de la nostra agricultura”. Finalment, AVA-ASAJA expressa el seu agraïment a la labor d’oposició a l’acord que durant els últims mesos ha dut a terme el Copa-Cogeca, l’entitat que reunix a les organitzacions agràries i a les cooperatives europees.
1026 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!