Es presenten les actes de les III Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’


Així, a les 8 de la vesprada, a la Casa de Cultura es donarà a conèixer el recull de les ponències que van configurar les III Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ que van tenir lloc ara fa just un any. Un dels seus eixos principals va ser el 400 aniversari de l’expulsió dels moriscos.

L’Arxiu Municipal de Pego i la Regidoria de Cultura, com va sent habitual des què s’iniciaren les Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ en 2004, de celebració bianual, en l’any següent de la celebració de les mateixes, publica les seues actes, és a dir, el recull recopilatori de totes les ponències que s’han donat durant els dos dies i mig intensos de història i cultura de Pego, la Marina Alta i el País Valencià en general.

Les Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ van nàixer amb “l’ànim de reunir en un cap de setmana una sèrie de ponències i comunicacions […] entre un bon nombre de professionals, aquells que d’una o d’altra manera havien dirigit els seus estudis cap a la recerca de la història del nostre poble i vall”, explicava Joan Miquel Almela en l’article ‘L’avantguarda de la historiogràfia a Pego’. Allí també explicava perquè es va escollir el nom de Carmel Giner. Entre d’altres coses perquè “les jornades havien estat concebudes per a portar a Pego la renovació historiogràfica més recent, que entre d’altres coses s’havia d’encarregar de desmentir molts pensaments erronis que es tenien sobre la nostra història. De la mateixa manera que preteníem trencar amb les fal·làcies intencionades de la nostra història; volíem que d’una per totes es reconeixera la vertadera tasca investigadora de Carmel Giner, potser, el primer dels rupturistes de la historiografia medieval valenciana. Volíem trencar, millor dit desfer, la tellerina que havia format la gran aranya del tradicionalisme, la que cobria i ofegava l’avanç del coneixement històric local i la mateixa figura pública de Carmel Giner”.

Les III Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ es van celebrar al novembre de 2008, ara fa un any i tenien com a un dels eixos centrals els 400 anys de l’expulsió dels moriscos avançant-se a la celebració d’aquesta data en 2009.

La regidora de Cultura, Elvira Ciurana, confiava que aquestes jornades bianuals servisquen per reivindicar la figura del que va ser el primer cronista de Pego.

Divendres, el resum, les actes d’eixes les III Jornades d’Estudis es presentaven a la Casa de Cultura de Pego i feien, un poc més rica la història de Pego i la Marina Alta i un poc més complet l’Arxiu Municipal del Pego.

A totes les persones que assisteisquen se’ls lliurarà un exemplar del recull de les actes.
814 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!