Elvira Cambrils, Premi ‘Jo Dona’ 2016

El premi es recupera quatre anys després de l’últim lliurament. En 2012 la guardonada va ser la jove periodista pegolina Majo Siscar Bañuls per ser la veu de tantes dones de Mèxic i Amèrica Central i del Sud. Este premi, que es va crear en 2008 per a reconèixer la tasca normalitzadora i de millora que, algunes persones o entitats de Pego, han dut a terme al llarg del temps per a avançar en la igualtat entre dones i homes, en 2016 recau en la professora i escriptora, Elvira Cambrils per visibilitzat el quefer de dones com Maria Cambrils i esperonar el jovent a pensar per si mateix i començar a qüestionar-se allò preestablert, com per exemple les desigualtats entre homes i dones.
El 7 de març de 2008 es va entregar, per primera vegada a Pego, el Premi Jo Dona, que va vindre de la mà de l’aleshores titular de la Regidoria de la Dona o també anomenada d’Igualtat d’Oportunitats, Àngel Sendra. El premi va ser creat per reconèixer, per a destacar la tasca normalitzadora i de millora que algunes persones o entitats locals de Pego han dut a terme al llarg del temps, per a avançar en la igualtat entre dones i homes al si de la societat pegolina. Han sigut reconegudes amb este Premi ‘Jo Dona’: Pepita Estela, Maria Siscar, Dolores Amèlia Medina Sendra, Pepa Oltra Campoy, el grup de Dones Cabal i Majo Siscar Bañuls.

2012 va ser l’últim any en què es va entregar el guardó que enguany, quatre anys després, es recupera per part de l’Ajuntament de Pego, a través de la regidoria d’Igualtat, al capdavant de la qual està José Merí que confessa no entendre «perquè es va deixar en l’oblit este premi» ja que reconeixia que «encara continuen havent desigualtats entre gèneres». Qualificava el gest de recuperació del Premi com «una mesura progressista d’un govern d’esquerres com és el nostre».

Hi va haver consens per triar la guardonada de 2016, Elvira Cambrils, explicava el regidor d’Igualtat. Amb este Premi ‘Jo Dona’ es reconeix com la pegolina Elvira Cambrils, en una doble faceta, de professora i d’escriptora, ha aconseguit d’una banda que, a través d’una assignatura com Filosofia, el jovent aprenga a qüestionar-se allò preestablert, com per exemple les desigualtats entre homes i dones. Però de l’altra banda, a través de la creació literària Elvira Cambrils ha aconseguit visibilitzat el quefer de dones com Maria Cambrils.
Diumenge, 6 de març, a les 12 del migdia, al pati de la Casa de Cultura de Pego tindrà lloc l”acte de lliurament del recuperat premi ‘Jo Dona’. La regidoria d’Igualtat aprofitarà l’ocasió per a fer entrega del premi al cartell guanyador del dia de la dona, dissenyat per Anna Ribera Sòria, alumna de 3r ESO B. Fins a eixe moment, Anna ha pogut gaudir de veure la seua obra repartida per Pego i circulant per les xarxes socials.

L’acte estarà amenitzat per la música de Raquel Mengual, acompanyada per Marta Pérez i Enric Moll.
Altres actes que hi ha programats al voltant del dia de la Dona a Pego són:

Dimarts, 8 de març, dia internacional de la Dona Treballadora, es procedirà canviar la denominació de la Plaça de la Quintana que passarà a dir-se Plaça Maria Cambrils. Esta modificació de nom ve motivada per una petició registrada a l’Ajuntament de Pego pel grup de Dones Cabal, per reconèixer d’esta manera la lluita feminista i per la igualtat entre dones i homes de la pegolina d’adopció, Maria Cambrils. L’acte es durà a terme a les 19h.Dimecres, 9 de març, a les 19h., a la Casa de Cultura de Pego, Cabal ha organitzat la xerrada Feminizar la sexualidad a càrrec de la psicòloga Carmen Sánchez Ruano.
1026 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!