Els regants del Girona podrien denunciar a Calp per delicte ecològic

Calp porta 20 anys extraient aigua d´aquest pou sense cap permís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Els regants de la conca del riu Girona, que representen uns 20 pobles, no poden més i exigeixen que es regulen les extraccions per a no provocar problemes hídrics en la Marina Alta. Després de 20 anys d’extracció d’aigua del pou Lucifer, és necessari que l’Ajuntament de Calp, la CHJ i els usuaris arriben a una solució. L’aigua de Laguar que abasteix a quasi una vintena de pobles ubicats al voltant del riu Girona han permès a la ciutat del penyal passar en dos dècades de 3.000 a més de 20.000 habitants. No obstant, l’augment de les necessitats urbanístiques i la sequera que pateix tot l’Estat ha encès l’alarma dels llauradors.

“No volem tornar a viure la guerra de l’aigua de Pego i Dénia.” Amb esta frase, els regants de la conca del Girona van donar un toc d’atenció a les autoritats i administracions públiques en el que a la matèria hídrica es refereix. I van afegir que si no s´arriba a un acord, estudien recórrer a la via penal i denunciar a Calp per un presumpte ‘‘delicte ecològic”.

El portaveu dels regants del Girona, Pepe Noguera, va denunciar el que al seu parer és una situació “il•legal”. Noguera va comentar que la seua “actuació va únicament dirigida a salvar els pocs recursos hídrics de què disposem”. Així, va reiterar Noguera que Calp “no té cap concessió” per part de la CHJ pel que “les extraccions estan totalment incontrolades i afecten directament l’aqüífer de tota la vall del Girona i al cabal ecològic del riu”.

No obstant, van matisar que encara estan en fase d’estudi per a mamprendre esta nova acció judicial i van subratllar que si “la CHJ, Calp i nosaltres, ens assentem i arribem a un acord podem regular les concessions. No volem l’aigua per a especular, si no garantir els nostres drets com a usuaris”, va manifestar Noguera.

I va explicar que de Calp “no sabem res” encara que sospiten que la ciutat del Penyal vol extraure 10 hectòmetres cúbics, el que consideren “insostenible i impensable” perquè, uns 20 pobles podrien quedar-se sense aigua, si la CHJ donés llum verda a este projecte. Per als regants esta solució proposada per les autoritats calpines “no és viable” i el que exigeixen és que “Calp no pot tindre el creixement urbanístic que té i dependre dels recursos d’una altra zona”.579 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!