“Els murs fràgils dels calls”, un exercici historiogràfic que convida a conèixer el passat

Els murs fràgils dels calls. Jueus i Jueves dels Països Catalans és el resultat de 25 anys de recerca de l’escriptor Ferran García Oliver. L’historiador i catedràtic presentà el divendres el seu darrer treball. Un llibre d’història dedicat als estudis dels jueus en l’època medieval que pretén trencar els tòpics mitjançant materials documentals que il·lustren la vida quotidiana d’aquests.

L’atzar va dur a Ferran García a apropar-se i interessar-se pel mon dels jueus. Segons explicava l’autor, durant la seva estància al servei militar va tenir l’oportunitat d’endinsar-se en l’arxiu històric nacional.

En aquest llibre el lector pot entendre la complexa societat medieval i les interrelacions de l’època. L’autor ha volgut transmetre aquesta història des d’un punt de vista diferent, és a dir, centrar-se en les minories, explicava García.


Un dels objectius de Ferran García Oliver era posar l’accent en l’imaginari col·lectiu, mostrar que els jueus no són un bloc homogènia, sinó que a l’interior del mon dels hebreus hi ha profundes diferències.


Les dones també han cobrat protagonisme historiogràfic en aquest llibre a través del mon de la família, com a mares, com a vídues i com a treballadores, segons comentava l’autor durant la presentació.


En l’acte de presentació Ferran García Oliver va estar acompanyat de la tècnic de cultura Marisol Cendra, qui recomanava la lectura d’aquest llibre per tres raons.


Els murs fràgils dels calls. Jueus i jueves dels Països Catalans és un exercici historiogràfic que convida a conèixer el passat.

1098 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!