Els Moros i Cristians de Pego, Festa d’Interés Turístic Autonòmic

La Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme ha declarat els Moros i Cristians de Pego com a Festa d’Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana.

Aquesta declaració arriba arran la sol·licitud presentada per l’Ajuntament a la Direcció General de Turisme el passat mes de maig, després de mesos de treball conjunt amb la Junta Central de Moros i Cristians de Pego. Proposta que, a més, va estar recolzada per tots els grups polítics al plenari.

La festa de MMiCC és la més veterana de la comarca de la Marina Alta. Va nàixer l’any 1967 amb la creació de dues filades, Zimbas i Marrakech. Aquella primera vegada desfilaren pels carrers del poble juntament amb filades d’Alcoi que foren convidades.

Els primers anys seguiren convidant a les filades d’Alcoi per tal de celebrar l’entrada i ja en els anys 70 començaren a crear-se comparses amb veïns i veïnes del poble. Ho van fer amb el suport de l’Ajuntament qui va apostar per fomentar i potenciar la festa.

Actualment són 13 les filades que desfilen en aquesta festa que se celebra l’últim cap de setmana de juny (set del bàndol moro i sis del cristià).

Els darrers anys s’ha apostat, per part de la Junta Central i els festers i festeres, per introduir alguns actes nous com les entradetes informals del dijous de vesprada, la Diana, la Publicació (pregó) o el canvi de data de l’entrada infantil que va passar a celebrar-se diumenge per la vesprada. Però els plats forts segueixen sent l’Ambaixada (que organitza la filà ambaixadora, el divendres a la vesprada) i l’Entrada del dissabte vesprada en la qual es rendeix homenatge al capità i on la festa brilla gràcies a la qualitat de les comparses i la música que les acompanya; aquesta última una part molt important de la festa.

El regidor de Turisme, Ricardo Sendra, ha afirmat que «Feia temps que treballàvem per aconseguir aquesta declaració que reforça la importància d’aquesta festa i ajudarà a millorar-la perquè siga encara més gran i un reclam per a tota la gent de fora, ja siga de la comarca o d’altres parts de la Comunitat, país o del món”. “En aquest sentit vull remarcar el treball de la regidoria de Festes per l’important treball realitzat en els últims mesos. Treball necessari per poder aconseguir aquesta denominació”.

L’edil agraeix a la Junta Central de Moros i Cristians “el seu treball per tal de potenciar aquesta festa. Creguem que mereixem a Pego aquest reconeixement perquè es tracta de la festa de MMiCC més veterana de tota la comarca. A més demostra la capacitat turística del nostre municipi, que estem ben segurs que ara eixirà reforçada”.
380 Visites
Hola!!