Els mapes de meteorologia confirmen la pluja

Hi haurà pluges generalitzades i abundants sobretot a les comarques del centre i del nord del territori valencià, i també neu a les serres. Les previsions indiquen pluges de 100-200mm generals a la majoria de comarques i fins i tot zones amb 300mm. Es demana molta precaució amb rius, barrancs i rambles, i també en els desplaçaments en vehicle durant el cap de setmana.

Els models meteorològics coincidixen en indicar una situació de pluges molt important el cap de setmana. Ja fa unes setmanes que els mapes marquen una llevantada de llibre, segons expliquen des d’AVAMET. Apunten que hi haurà pluges generalitzades i abundants sobretot a les comarques del centre i del nord del territori valencià, i també neu a les serres. Les previsions indiquen pluges de 100-200mm generals a la majoria de comarques i fins i tot zones amb 300mm.

15337538_701624953329585_7103777053212075463_nQueden dos dies per a l’inici de la situació que vam anunciar fa uns dies i poc a poc es van perfilant els detalls. Els mapes meteorològics mostren una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts), coneguda popularment com a “Gota Freda” situada entre Andalusia i el nord d’Àfrica, amb un flux de vent de llevant/gregal molt marcat. La DANA arrancarà des del Mediterrani Oriental, de manera que s’està parlant de vents amb més de 2000km de recorregut marítim, amb la qual cosa l’aport d’humitat serà molt important.

Estes circumstàncies fan afirmar els meteoròlegs que tindrem un cap de setmana passat per aigua, començant divendres però especialment dissabte i diumenge. Estes situacions amb vent de gregal molt marcat i persistent durant dies poden deixar acumulats de precipitació impressionants a les zones muntanyoses del prelitoral i de l’interior orientades a gregal.

En principi els registres de pluja més elevats es registraran al Comtat, la Vall d’Albaida i l’interior de la Safor i la Marina Alta. També es poden registrar quantitats de precipitació molt elevades al nord de la Marina Baixa, l‘Alcoià, la Costera, el sud de la Ribera Alta i Baixa, i la Canal de Navarrés. També podria ploure fort a alguns punts de les comarques sud dAlacant, però en principi sense tanta persistència com a les comarques centrals. A la resta de zones també plourà, però en principi menys com més cap al nord i cap a l’interior.

Així, concretant i segons indica Oratgenet, hui ja s’esperen ruixats al sud com aperitiu d’eixe embossament d’aire fred que s’aproxima des de l’Estret, i les temperatures baixaran lleugerament, però encara es vorà el sol a moltes comarques.

Demà divendres només tindrem ullades de sol a primera hora i pot ser fins a migdia, però de cara a la segona part del dia el cel quedarà cada volta més cobert i les precipitacions tindran intensitat moderada en zones del litoral i prelitoral.

Dissabte sembla que serà el dia de més inestabilitat i quan les pluges podran ser més fortes. Els mapes ‘diuen’ que començaria plovent amb més intensitat al nord, però que ràpidament seran les comarques centrals i del sud les que acabaran rebent més aigua.

En estos moments els models donen pluges persistents diumenge al sud i una estabilització al nord, on el sol anirà imposant-se a poc a poc al llarg de matí.

La matinada de diumenge a dilluns encara plourà en punts de la Safor i la Marina però de seguida acabarà imposant-se el sol per tot arreu. Atenció també a l’estat de la mar que des de divendres fins dimarts quedarà impracticable a bona part de la Comunitat.

Si finalment es confirma el que apunten totes les previsions meteorològiques es demana molta precaució amb rius, barrancs i rambles, i també en els desplaçaments en vehicle durant el cap de setmana, ja que estes situacions de pluges persistents i abundants solen ser perilloses i donar bastants problemes com són inundacions, desbordaments de rius, barrancs o rambles, solsides als ports de muntanya o enfonsament d’algunes cases velles, entre d’altres.

 

2126 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!