Els llauradors de cítrics compleixen les expectatives de demanda del Pagament Únic

50 agricultors al dia passen per l’oficina de l’Ocapa a Pego per a sol•licitar el Pagament Únic, termini que finalitza el 30 d’abril i que els cultivadors de cítrics només podran demanar enguany. Des d’Ocapa s’insisteix que si algú no arribara a presentar la sol•licitud en el termini assenyalat, que no deixe de passar el més prompte possible per les oficines a informar-se. El Pagament Únic és un ajuda que fa uns anys va posar en funcionament la Unió Europea per ajudar a la indústria agroalimentària. Des de no fa massa temps els cítrics també s’inclouen dins l’ajut existent de Pagament Únic. La incorporació efectiva de la superfície de cítrics al pagament únic serà l’any 2010, no obstant aquest any 2008 s’inicia al procés per a l’assignació de drets individuals als agricultors. El termini per a sol•licitar aquesta ajuda de pagament únic finalitza el 30 d’abril de 2008. Tot i això, des de l’Ocapa insisteixen en què totes aquelles persones que no arriben a tramitar-la el 30 d’abril –per la raó que siga- que passen quant abans per l’oficina al Carrer Sant Eloi de Pego per a informar-se del que es pot fer en eixos casos. Perquè enguany és l’únic any en què es pot demanar aquesta ajuda europea.

Les actuacions indispensables per a l’assignació de drets són: Any 2008: Declarar a la Declaració Única Agrària 2008 les parcel•les de cítrics que estaven disponibles a 30 de setembre de 2006 (data de referència per a l’assignació de drets). Any 2010: Sol•licitar l’activació dels drets de pagament únic a la Declaració Única Agrària 2010.

Si tots els llauradors de l’Estat Espanyol demanen l’ajuda el muntant econòmic destinat per a Espanya és de al voltant de 94 milions d’euros, aproximadament 290 euros per fanecada.

A hores d’ara l’Oficina de l’Ocapa comarcal, amb seu a Pego, està rebent al voltant de 50 sol•licituds per dia des del mes de febrer, el que cobreix bastant bé les seues expectatives. Des d’ací també es recorda que la Cooperativa de Pego i també les de la resta de la comarca tramiten les sol•licituds dels seus socis. Així que la xifra diària deu ser més alta.

D’altra banda, s’ha establert un ajut transitori per a cítrics destinats a la transformació pels anys 2008 i 2009 que s’haurà de sol•licitar a la DUN 2008 i DUN 2009, respectivament. El que suposa el principal problema per als llauradors particulars, explicava per a Ràdio Pego, Juan Martí, tècnic d’AVA, ja que un tant per cent de la producció s’ha de destinar a la indústria.

Les sol•licituds de Pagament Únic es poden presentar a l’oficina de l’OCAPA a Pego o a les seus de les distintes organitzacions agràries: AVA, La Unió de Llauradors o UPA, com també en les cooperatives agrícoles fins el 30 d’abril de 2008.796 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!