Els agricultors van exigir a Madrid mesures per a poder ser competitius

Al voltant de mig centenar de pegolins es van desplaçar el dissabte passat fins a la capital de l´estat per tal de manifestar-se davant el Ministeri d´Agricultura amb l´objectiu d´exigir al Govern central que es prenguen les mesures necessàries perquè el sector agrícola en general isca de la crisi en la que està immers. Mobilitzacions a València o Madrid, davant la Generalitat o el Ministeri, d´AVA, de La Unió o d´UPA. La qüestió és que tots reclamen el mateix. L´aplicació de les mesures necessàries perquè el sector citrícola i altres sectors agrícoles també amb problemes isquen de la crisi en què està submit des de fa anys. Tots els agricultors que s´han mobilitzat volen tornar a moure´s dins els límits de la competitivitat. És per això que el passat dissabte, 14 d´abril, al voltant de mig centenar de pegolins, junt a d´altres milers d´agricultors alacantins van viatjar fins a Madrid convocats per AVA-Asaja.

«Venim a Madrid amb les butxaques buides, amb l’ànim ple de desemparament i amb un futur molt negre» . Amb eixa frase va resumir Cristóbal Aguado, president d’AVA la protesta protagonitzada per milers de valencians que viuen del camp, junt amb altres milers més procedents d’altres parts d’Espanya convocats per ASAJA, davant del ministeri d’Agricultura per la greu situació que travessa el sector citrícola i el d’hortalisses.

El problema dels preus també va estar present en els discursos dels representants sindicals, perquè és un altre dels problemes que arrosseguen els sectors citrícola, fruiter, vinícola i el de les hortalisses. És per això que entre algunes de les reivindicacions d’AVA es troben l’exigència d’una nova llei comercial que supose una transparència total en la comercialització dels productes del sector -«és una vergonya el que passa ara: 12 cèntims el quilo de taronges en el camp es converteixen el consumidor en diversos euros».

La situació actual de crisi, segons el parer d’Aguado, «està abocada al desastre si no es canvien els actuals plantejaments per a la posada en marxa de la nova OCM (Organització Comuna de Mercat) per a les fruites i hortalisses que es discuteix actualment a Brussel•les». Una impressió subscrita, quan no augmentada, per nombrosos testimonis dels manifestants procedents de diverses comarques de la Comunitat Valenciana.

Tant AVA com ASAJA exigeixen, per tant, al Govern que la nova OCM aplique la norma del desacoblament total, és a dir que les ajudes previstes en la nova regularització -al voltant de 400 milions d’euros per al sector- es destinen totalment en funció de la producció i de la superfície cultivada enfront de propostes de diversos Governs europeus de vincular-les a la indústria o a altres conceptes. «És difícil de comprendre com Itàlia, tot just 3 milions de tones de producció de cítrics pot rebre 120 milions en ajudes i Espanya, amb més de 6,5 tones a penes reba 90 milions. És una discriminació inconcebible que s’afegeix a una altra sèrie de mancances que deixen als cítrics, sobretot en la nostra comunitat, en el més absolut desavantatge i abocat al desastre», va explicar Aguado.


588 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!