El ‘top ten’ de paraules pegolines

Ixen d’una proposta de l’Oficina de Turisme de Pego i les Valls. Encapçala el ‘ranquing’ de “pegolinismes” borrante. Molt de prop li seguix despertino. Una altra de les qüestions que han plantejat des de la Tourist Info ha estat la festa que més agrada als pegolins i pegolines. Ha eixit victoriosa la Pinyata.
La riquesa del llenguatge és un fet inqüestionable. La singularitat que cada poble li dóna a esta amb paraules amb adaptació pròpai ens dóna compte que usem una llengua viva. Ho diem després de rescatar del perfil facebook de l’oficina de Turisme de Pego i les Valls el ‘top ten’ dels ‘pegolinismes’, per dir-ho d’alguna manera.

Allí podem llegir que “després de fer un recompte de votacions i descartar aquelles paraules que sí usem, però que no són “endèmiques” nostres -permitiu-nos la llicència d’usar esta expressió-, la llista de les 10 paraules més rares i típiques que tenim els pegolins quedaria de la següent manera:

1- Borrante (goma d’esborrar)
2- Despertino (rellotge que ens fa aixecar-nos del llit pels matins) – Afegim ací que, fent homenatge a eixa singularitat lingüística, Ràdio Pego va titular fa uns anys enrere el seu primer programa del dia, ‘El Despertino’.
3- Sonoro (rent)
4- Morita (colorant alimentari)
5- Bitxito (escopinya)
6- Musa (maionesa)
7- Escabetx (referit a la tonyina :))
8- Cubana (coca de llanda)
9- Cardenal (barra de pa)
10- Gallonet (cacau)”.
Este llistat va nàixer de l’afició d’una de les treballadores de la Tourist Info de Pego i les Valls pel perfil facebook ‘En bon valencià’. Un dia va escriure que a Pego al rent li deien sonoro. Li van preguntar d’on venia l’expressió i, arrel d’ahí, naix tot. No només el llistat al facebook. També la seua incorporació al curs que l’Institut d’Estudis Comarcal de la Marina Alta (IECMA) té a la UNED-Dénia, ‘El parlar de la Marina Alta’.

L’última enquesta que ha plantejat la Tourist Info de Pego i les Valls al facebook ha estat ‘Quina és la vostra festa preferida?’. Ha eixit, per “golejada”, la Pinyata.
2359 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!