El pressupost de la Conselleria per a la Marjal de Pego-Oliva baixa un 38’5% respecte a l’any passat

D’1.004.000 euros l’any 2008 a 621.700 euros en 2009, eliminant, entre d’altres la partida de les subvencions a les zones de no cultiu que suposava 213.000 euros. Així mateix, en la darrera Junta Rectora del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, es va donar compte dels Punts d’Informació Col•laboradors que han assolit les oficines de turisme de Pego, Oliva, El Verger i Els Poblets. Una novetat positiva és que s’està mirant la restauració d’algunes zones de pesca per a no perdre la pesca tradicional del Rosari. I també es va informar que en 2008, per primera vegada va anidar al Parc Natural la Foja Cornuda. Alhora que van descansar cigonyes, grulles i flamencs. La setmana passada es va reunir la Junta Rectora de la Marjal Pego-Oliva per tal de fer un balanç de gestió de 2008. Així que durant la reunió es van tractar molts temes. Entre ells es va informar de la incorporació de l’Oficina de Turisme de Pego en una xarxa de Punts d’Informació Col•laboradors d’Espais Naturals, en este cas de la Marjal Pego-Oliva. Així, la Tourist Info de Pego i Les Valls, junt a la d’Oliva, Els Poblets i El Verger està acreditada “per a ser punt d’informació i difusió del Parc Natural”, com explicava el president de la Junta Rectora, Carmelo Ortolà.

Sobre l’evolució de la vida diària de la flora i la fauna del Parc Natural, la Direcció de l’aiguamoll informava que s’ha observat l’anidament d’una nova espècie a l’aiguamoll, la Foja Cornuda. A aquesta bona notícia afegia la Direcció una altra, ja que durant aquest hivern es van poder veure al Parc Natural cigonyes, grulles i flamencs descansant en la seua etapa migratòria.

Positiva també va ser la notícia que va donar la Directora General de Medi Natural sobre les gestions que s’estan realitzant per tal de poder alçar el vedat de pesca d’una sèrie de sèquies del Parc Natural. Aquest fet permetria que a la Marjal es tornara a pescar de manera tradicional, al rosari. De moment, però, s’està a l’espera de saber quines serien eixes sèquies i durant quin període es podria pescar.

“El tema més espinós de tots”, com ho va definir el mateix president de la Junta Rectora, va ser l’aprovació dels pressupostos que enguany han baixat un 38’5%., d’1.004.000 euros en 2008 a 621.000 euros en 2009. Detallant que és el que es queda i que se’n va tenint en compte eixa important reducció per part de la Conselleria de Medi Ambient veiem que la “Conversació i manteniment del Parc” es manté amb el mateix pressupost incrementant el tant per cent que implica la pujada de l’IPC; el mateix cas que succeeix en “la vigilància contra incendis”, un capítol que no depèn directament de Medi Ambient sinó de partides repartides entre altres Conselleries, segons explicava Ortolà.

Pel que fa al capítol “de projectes d’investigació”, aquest s’ha incrementat en aquest 2009 un 13%”. Però més destacada és la baixada del capítol de “compra de terrenys”, ja que baixa un en un 44% respecte a 2008. També baixa a la meitat la subvenció de voluntariat en el Parc Natural.

I què desapareix per tal que el pressupost es reduisca en un 38’5%? En els pressupostos de 2009 desapareixen el capítol de subvencions per a les zones de cultiu que representava 213.000 euros. Sobre aquesta qüestió el president de la Junta Rectora expliava que “Carmen Olmos, la Cap d’Àrea d’Espais Naturals es va comprometre a tornar a reproduir l’ordre de subvencions de cara als pressupostos de l’any que ve, com ho va fer per a enguany”, tot i que és una decisió que “el criteri decisiu –explicava Ortolà- és el de les Corts Valencianes que són les que aproven definitivament els pressupostos de la Generalitat”. Uns pressupost que enguany tampoc s’inclouen el “manteniment i neteja de les llacunes del parc” ni “els projectes de recuperació d’hàbitats aquàtics”.

A banda d’aquest pressupost de la Conselleria cal tenir en compte que l’Ajuntament de Pego encara no ha aprovat el seu pressupost el que suposa que encara no ha especificat els diners que destinarà a la Marjal per a la realització de tasques com la neteja i conversació de sèquies.
442 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!