El President de la Generalitat visita l’Ajuntament i les VPO de Pego

«És la primera vegada que un president de la Generalitat Valenciana visita el consistori municipal de Pego», subratllava l’alcalde de la localitat, Enrique Moll este matí al saló de plens de l’Ajuntament, on Ximo Puig ha escrit unes paraules al llibre d’Honor municipal. Ha promés que tornarà al municipi amb més temps per poder conèixer «les riqueses patrimonials i culturals i, sobretot, allò més important d’un poble la seua gent». La Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, subratllava que la nova Llei de la Funció Social de l’Habitatge «ha suposat que molts joves que no tenien possibilitat d’emancipar-se ho han aconseguit». Salvador, respecte als possibles desperfectes que hi puga tindre la finca de l’avinguda Aquilino Barrachina, responia que «nosaltres assumim, en la mesura que ho hem heretat, i anem a intentar resoldre-ho al màxim en la col·laboració que calga».

P1340468Este migdia la primera institució valenciana, el President de la Generalitat, Ximo Puig, visitava Pego. Ho feia acompanyat de la Consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador. Després del Ple del Consell, que hui s’ha celebrat al Castell de Dénia, Puig s’ha dirigit a l’Ajuntament de Pego. Ha estat una visita curta, però de la que ha eixit la promesa d’una nova visita amb més temps, per conèixer el municipi i, sobretot, la seua gent.

P1340469Al saló de plens amb la presència de les regidores socialistes Laura Castellà i Rebeca Bañuls, els regidors socialistes, Andreu Dominguis i José Merí, la regidora de Ciutadans de Pego Independents, Alícia Siscar i el regidor popular, Simón Ortolà, a més de la presència del coordinador comarcal del PSPV, Toni Vaquer, P1340471l’alcalde de Pego, Enrique Moll, ha ressaltat el fet que hui ha estat «la primera vegada que un president de la Generalitat Valenciana visita el consistori de Pego» i és que apuntava que «hem tingut visites de presidents però ha sigut en coses puntuals com un incendi o una inauguració». Un fet este, que Moll qualificava com un «tremend honor». Avançava que «intentarem que vinga i que el conega millor».

P1340506El President declarava, després d’escriure extensament en el llibre d’Honor de l’Ajuntament de Pego, que per a ell «és una alegria poder estar avui en Pego» i es comprometia a tornar a passar un dia sencer, «tranquil·lament» perquè, assegurava, «tinc ganes de conèixer les riqueses patrimonials i culturals que teniu i, sobretot, el més important d’un poble, que és la seua gent. I tot el que significa passejar, escoltar i saber també les vostres opinions respecte al que passa i al nostre futur col·lectiu».

A continuació el focus informatiu s’ha traslladat a l’Avinguda Aquilino Barrachina, més concretament, als habitatges de protecció oficial que la Generalitat, a través d’EIGE, va construir allí fa uns anys enrere i que recentment han millorat les condicions d’accessibilitat dels mateixos per a permetre que més gent poguera accedir a estos pisos. P1340527Després de visitar un dels cinc habitatges que actualment queden buits, d’11 que hi tenia en propietat l’Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (EIGE) en 2010, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha mostrat el ferm compromís de la Generalitat amb el “dret a una vivenda digna” i ha destacat el treball que desenvolupa el Consell per a impulsar la vivenda protegida en la Comunitat.

Puig ha destacat la importància que ha tingut la col·laboració entre la Generalitat i l’Ajuntament de Pego per a facilitar la firma dels primers contractes de venda i lloguer amb opció a compra, assegurant que «hem treballat conjuntament per a posar en valor el patrimoni a través d’una línia d’actuació molt clara: ajudar totes les persones que tenen dret a una vivenda, perquè eixa és la nostra voluntat política».

P1340534A més d’agrair al consistori de Pego la seua gestió, Puig també ha reconegut la tasca desenvolupada per la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori a través de la Llei de Funció Social de la Vivenda i de la resta de polítiques desenvolupades per a garantir este dret i que permet que «ara hi ha més famílies amb una vivenda digna i de qualitat».

D’altra banda, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha destacat que les mesures del Consell estan donant un impuls «real i efectiu» a la vivenda protegida en la Comunitat, i ha destacat novament la col·laboració entre institucions perquè la firma d’estos contractes «siga una realitat». Esta col·laboració s’ha traduït en diverses reunions per a valorar i canalitzar la potencial demanda dels immobles i també en xarrades per a explicar als veïns i les veïnes els avantatges d’esta modalitat d’accés.

P1340539Des de la seua construcció al desembre de 2010, 11 dels 23 habitatges de protecció oficial de Pego romanien buits. Un bon exemple que «simbolitza com ens vam trobar les VPO que va construir l’antic govern i com ho va fer. Ens vam trobar 382 vivendes de compra-venda de VPO buides i per una altra banda, 1.069 vivendes de lloguer de les quals el 45% estaven desocupades. Tenien uns preus excessius i la gent no podia accedir, tot i la demanda d’habitatge a la Comunitat Valenciana».

El nou Consell des què està al capdavant ha «fet un esforç, en la reducció de preus, en conveniar en els ajuntaments perquè són els que tenen el contacte més directe i més pròxim en els veïns i les veïnes per a poder habitar estos pisos. Hem adaptat els criteris d’accés a la Llei de la Funció Social de l’Habitatge en les nostres VPO perquè els primers que hem de complir amb la Llei som l’administració pública que hem promogut eixa llei».

De fet, el nou el Consell va decidir adoptar mesures per a fer estos immobles més accessibles i va optar per la modificació del règim d’ús de les vivendes, passant a oferir-les també en règim lloguer amb opció a compra i no únicament en venda.

P1340516Des d’aleshores, destacava la consellera Salvador, «el minut i resultat de hui» és que hi ha un 38% de VPO de compra-venda habitades i un 70% de VPO de lloguer i de lloguer amb opció a compra també habitades. A Pego, ja s’ha firmat un contracte de compravenda i altres cinc de lloguer amb opció a compra, la qual cosa suposa que s’ha mobilitzat més del 50% de les vivendes que estaven buides des de 2010. «El que suposa que molts joves que no tenien possibilitat d’emancipar-se que ho han aconseguit», ressaltava la consellera.

En un altre ordre de coses, Maria José Salvador, conscient que existixen alguns desperfectes en la finca que la constructora no s’ha fet càrrec com filtracions des dels terrats o la inundació dels garatges o d’alguns ascensors, ha declarat que «si s’han trobat desperfectes, evidentment, nosaltres assumim totes les responsabilitats que calga parlant amb els veïns, intentant millorar l’estat de les mateixes», tot i que recordava que «l’anterior govern del PP no pegara ni un pas per garantir el dret a l’habitatge i garantir que estes vivendes buides estigueren habitades per persones que ho necessitaven, ha implicat cert deteriorament que nosaltres, evidentment, assumim en la mesura que ho hem heretat així i anem a intentar resoldre-ho al màxim en la col·laboració que calga».

L’alcalde agraïa que esta col·laboració entre administracions i l’esforç de la Conselleria «haja donat l’oportunitat a gent que no tenia opció de poder accedir a una vivenda, a tenir-la» i endevinava que «abans que s’acabe l’any totes estaran plenes».

 

2455 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!