El plenari de Pego exigix la depuració de responsabilitats entre els càrrecs públics afectats per escàndols de corrupció

La moció presentada pel Bloc-Compromís, inicialment, estava dirigida als membres del Govern del PP, però a petició de la resta de grups de la corporació municipal, esta va introduir una esmena que senyalava a tots els grups polítics que tingueren càrrecs afectats per escàndols de corrupció. La moció també demana la renúncia del President del Govern per no haver sabut gestionar esta qüestió.
En el darrer plenari ordinari del mes de març el Bloc-Compromís tornava a presentar la moció -que ja presentara en l’anterior plenari i que no va obtenir la majoria suficient per poder ser debatuda- sobre depuració de responsabilitat entre els membres del Govern per l’escàndol dels sobresous. Esta vegada sí que va ser debatuda la moció. Conxa del Ruste va ser l’encarregada de donar lectura al document que exposa que, “vista la situació actual i atesos els nombrosos indicis d’actuació delictiva per part dels dirigents de l’actual partit de Govern Espanyol, tant pel que fa a les aportacions econòmiques al Partit Popular, com ara l’obtenció de sobresous per part de persones que ostentaven àrees de responsabilitat. Atès que per part dels membres del Govern Espanyol, queda constatat que han mentit reiteradament a la ciutadania en aquest assumpte.”

Davant esta constatació, la moció continua concloent que, “atès que el cobrament fraudulent de diners en “negre” és un frau fiscal i moral, més impropi encara si ve de les persones que gestionen les institucions públiques. Atès que la revelació pública d’aquestos fets, han provocat encara més l’augment del descrèdit de les persones que dediquen part de la seua vida a la política, i augmenten considerablement la desconfiança cap els dirigents del Govern, i més encara quan se’ns demana a la ciutadania honrada més i més sacrificis cada dia. Atès que és urgent retornar la confiança en la política a la ciutadania, i que no ens queda cap dubte que el sistema democràtic pot suportar un canvi de Govern sense massa traumes. És més, a la vista dels fets, seria considerat un acte d’higiene democràtica”.

I és per això que la moció proposa al plenari de Pego acordar, en primer lloc “exigir al President del Govern Espanyol, la depuració immediata de responsabilitats entre els/les membres del seu govern afectats per l’escàndol dels sobresous repartits entre càrrecs del Partit Popular”. En segon lloc, “demanar al President del Govern Espanyol, la seua renúncia immediata a ocupar el càrrec que actualment ocupa, així com qualsevol altre en l’Administració Pública” i en tercer i últim lloc, “l’alcaldia retrà comptes de l’acompliment d’aquestos acords en el proper plenari ordinari que se celebre”.

Esta és la proposta inicial que, després de les distintes aportacions de la resta de grups al plenari s’ampliarà per aconseguir un major concens. No obstant això, des del PSPV es mostraven “totalment d’acord”, tot i que, apuntava Enrique Moll, “encara estiga pendent de judici” i subratllava que “només pel fet de com s’ha gestionat, tot este procés, hauria d’haver dimitit [el President del Govern]”.

Javier Gascó, que es presentava com a independent dins el PP, li feia una observació a la portaveu del Bloc-Compromís. Expressava que acceptaria la moció “si hagueres clavat tots els partits perquè, qui la faça que la pague, siga del color que siga i d’on siga”.

Afegia la portaveu popular Maite Ferrándiz que “cap partit deu tindre tots els papers nets. Però, perquè hi haja algú que tinga els papers bruts, no vol dir que tots els que estem representant unes sigles els tinguem”. Puntualitzava Ferrándiz que recolzarien una moció que fos genèrica.

Des de Ciutadans de Pego anunciaven la seua abstenció. Explicava José Maria Ferrer que “no és perquè no estiguem d’acord […] sobretot en el primer punt, que s’intenten depurar responsabilitats”. Però, puntualitzava Ferrer, “quan sapiguem eixes responsabilitats. Aleshores es podria demanar el segon, el tercer, el que vullguem”. També apuntava el portaveu de Ciutadans de Pego que el millor seria la generalitat de la sol·licitud.

La portaveu del Bloc-Compromís recordava que “no està demanant-se la dimissió de qualsevol persona, de qualsevol partit, ni de tot el PP. Està demanant-se de les persones afectades i del President del Govern perquè no ha sabut gestionar el cas”. Dit açò, Conxa del Ruste es dirigia al secretari municipal perquè reformara el primer punt dels acords, ampliant la depuració de responsabilitats “a qualsevol partit que tinga imputats” per tal de poder sumar recolzament a la moció.

Ampliada la moció, la portaveu popular adduïa a l’exposició de motius de la moció, en la que, Maite Ferrándiz declarava que “està dient moltes coses”. Per a ella, “el que està demanant-se realment, en el que és la moció, es podria haver demanat d’una altra manera”. I apel·lava a una nova redacció, completa, de la moció per a recolzar-la. Conxa del Ruste reptava la portaveu popular a recolzar la proposta amb l’ampliació que havien demanat. Ferrándiz, però, asseverava que “no puc recolzar l’exposició de motius”.

La moció era aprovada per 8 vots a favor (3 de Ciutadans de Pego, 3 del PSPV i 2 del Bloc-Compromís). 5 vots en contra del PP i 1 abstenció de Pascual Garcia de Ciutadans de Pego.
681 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!