El plenari de Pego demana derogar el RD de mesures urgents del sistema nacional de salut

A més, insten al Govern central a dialogar amb les forces polítiques, agents socials, comunitats autònomes i FEMP, per a aconseguir un gran acord que permeta garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut mantenint els principis de servei públic, universal i gratuït. Així mateix, també es demana al Consell que derogue les mesures que deixen la porta oberta a privatitzar les gestions dels centres sanitaris públics valencians.
Durant el darrer plenari ordinari que va tenir lloc a l’Ajuntament de Pego, el passat dijous 5 de juliol de 2012, el PSPV va presentar una moció en defensa del sistema de sanitat universal i gratuït que ha tingut, fins ara, l’Estat Espanyol i que està sent desmantellat pels constants reial decrets llei del Govern central.

Defensava esta moció, per a veure si era o no inclosa a l’ordre del dia, el portaveu socialista, Enrique Moll qui afirmava que “el govern del senyor Rajoy ha generat una enorme preocupació social a l’afirmar que la sanitat espanyola no és sostenible i plantejar un nou model del sistema nacional de salut”. En esta moció el que es planteja és que “la sanitat pareix que vaja a deixar de ser pública, universal i gratuïta per a tots els ciutadans i es convertisca només en una sanitat per als asseguretats i per a la beneficiència”, tot això a través del Reial Decret 16/ 2012, un decret que demana la moció que “es derogue” alhora que insta a que “es mantinga el sistema actual”.

La moció era inclosa en l’ordre del dia per majoria absoluta de 9 vots a favor, (3 de Ciutadans de Pego, 4 del PSPV i 2 del Bloc-Compromís) i 6 vots en contra del PP.

Així, Enrique Moll aprofundia en els arguments. Es remuntava el portaveu socialista a 1986, quan es crea “el sistema nacional de salut amb la Llei General de Sanitat” per a afirmar que “és una conquesta de la societat espanyola”. Ressaltava els criteris en que es basa eixe sistema de salut, “universalitat, equitat, qualitat, cohesió i lluita enfront de les desigualtats en salut”. Des d’aleshores, assegura la moció, s’han aconseguit “avanços sanitaris que han situat a la sanitat espanyola entre les primeres del món desenvolupat”. També destaca la moció que “el sistema de sanitari espanyol disposa de professionals sanitaris altament qualificats”. Assegura la moció que no obstant això, “l’accés del PP al Govern d’Espanya ha tingut com a conseqüència la caiguda de la confiança de la població espanyola sobre la sanitat pública”.





És per això que el PSPV-PSOE demana la “derogació del Reial Decret 16/2012 de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del sistema nacional de salut i millorar la qualitat i la seguretat de les seues prestacions”. A més, insten al Govern central a dialogar amb les forces polítiques, agents socials, comunitats autònomes i FEMP, per a aconseguir un gran acord que permeta garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut mantenint els principis de servei públic, universal i gratuït. Així mateix, també es demana al Consell que derogue les mesures que deixen la porta oberta a privatitzar les gestions dels centres sanitaris públics valencians.

El Bloc-Compromís recolzava la moció perquè, recordava Conxa del Ruste, “la sanitat deu ser un dret de ciutadania i com a dret de ciutadania ha de ser universal per a tot el món, sense que a ningú li coste ni un euro”. Del Ruste anomenava el copagament com a “requetepagament” perquè, manifestava, “la sanitat ja la paguem mitjançant impostos i quotes de la Seguretat Social”.

Maite Ferrándiz, portaveu del PP, defensava que “el sistema sanitari i altres sistemes en este moment estan modificant-se perquè no estan funcionant conforme toca, perquè hi ha molts deutes, hi ha molt de dèficit i, en cap moment està deixant de ser [el sistema sanitari] universal ni està llevant dret als ciutadans”. A més, apuntava que “els ciutadans espanyols van votar a un govern perquè es prengueren una sèrie de mesures, moltes, perquè es canviara la situació en que estava el país”.





L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, com a portaveu de Ciutadans de Pego reforçava la idea que “la sanitat espanyola es pot considerar com una de les millors del món”. Apuntava que “desgraciadament, per ser tan bo, s’ha abusat d’ell i per això s’intenta acabar amb el turisme sanitari”. Comentava Ortolà que “si hem arribat a tindre una sanitat d’eixa qualitat, és precisament, perquè hem tingut una sanitat pública ben pagada i una sanitat que ha tingut eixa cobertura universal i gratuïta”. Apuntava el primer edil que la ciutadania és “responsables” de la situació actual perquè “hem abusat” de la sanitat i suggeria “altres mesures dissuassòries”.

Enrique Moll, contestava irònicament a la portaveu popular, en referència a la culpabilitat del govern del PSOE de la situació actual que, “algun dia es morirà Zapatero”. Alhora recordava que “la sanitat, a la Comunitat Valenciana porta 20 anys sota la gestió del PP” i nomenava el renom de l’hospital comarcal ‘Hotel Marina Taüt’, de gestió privada.

Esta moció va ser aprovada per 9 vots a favor, 7 de l’equip de govern (PSPV i Ciutadans de Pego) i 2 del Bloc-Compromís i 6 vots en contra del PP.
742 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!