El plenari de l’Ajuntament de Pego condemna les brutals agressions policials patides per estudiants i ciutadans en general a la ciutat de València i demana la destitució immediata de la delegada del govern

Una moció presentada pel BLOC-Compromís que també demana al Govern d’Espanya una investigació a fons dels fets succeïts a València per a depurar responsabilitats en tot l’escalafó policial i retirar de servei a aquells agents que hagen violat la llei i els drets fonamentals de la ciutadania. La proposta va ser aprovada per 5 vots a favor; 3 vots en contra i 4 abstencions.
Al plenari ordinari del mes de març de l’Ajuntament de Pego es van presentar dos mocions, una a favor del Dia Internacional de la Dona, presentada pel regidor de la Dona i l’altra en contra de “la brutalitat policial contra les protestes pacífiques i justificades dels estudians de l’IES Lluís Vives de València”, com es pot llegir a l’inici d’aquesta moció presentada per la portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, Conxa del Ruste i que es reprodueix, íntegrament, a continuació:

“MOCIÓ

La brutalitat policial contra les protestes pacífiques i justificades dels estudiants de l’IES Lluís Vives de València han donat la volta al món en poques hores. Menors d’edat, persones majors, persones invidents, gent jove… han estat agredides, retingudes i detingudes sense cap justificació, violant-se els drets constitucionals més fonamentals de l’estat de dret.

La delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Paula Sánchez de León, ha justificat les càrregues policials i les detencions, la qual cosa ha intensificat les protestes. El més greu, però, és que la màxima representant del govern de l’Estat al territori valencià ha mentit en les seues declaracions perquè, gràcies a les noves tecnologies, els vídeos i les imatges que s’han pres al carrer demostren que les reaccions violentes són per part de les forces de seguretat de l’Estat.

No podem oblidar que les protestes dels estudiants són per a denunciar la manca de calefacció, llum i mitjans bàsics als centres educatius, fruit dels impagaments i de les retallades pressupostàries del Govern Valencià en els serveis públics més bàsics i essencials per a la nostra societat.

Per tot això, proposem els següents

ACORDS

1.-El ple de l’ajuntament de Pego condemna les brutals agressions policials que han patit estudiants i ciutadans en general en la ciutat de València.

2.- El ple de de l’ajuntament de Pego demana la destitució immediata de la delegada del Govern en València, Paula Sánchez de León.

3.- El ple de l’ajuntament de Pego demana al Govern d’Espanya una investigació a fons dels fets succeïts a València per a depurar responsabilitats en tot l’escalafó policial i retirar de servei a aquells agents que hagen violat la llei i els drets fonamentals dels ciutadans i ciutadanes.

4.- El ple de l’ajuntament de Pego traslladarà els següents acords a les Corts Valencianes, el Govern Valencià, el Congrés dels Diputats, el Defensor del Poble i a la Presidència del Govern d’Espanya”.

El PSPV es mostrava d’acord amb la moció i reiterava la idea que “les imatges que han ocorregut en els carrers del nostre cap-i-casal no són les més representatives del que volem ser” i advertia que “si volem ser una comunitat que lidere l’arc mediterrani no podem donar estes imatges a l’exterior”. Feia referència també, el portaveu del socialistes pegolins, Enrique Moll, a la pancarta que van dur a l’última manifestació estudiantil alumnes de l’IES Enric Valor de Pego en la que es podia llegir ‘No som l’enemic, som el futur’ per a preguntar sobre “quin futur ens espera si el que demanen els nostres estudiants se silencia a base de garrot i violència policial”.

Alicia Siscar, regidora d’Educació per Ciutadans de Pego, era en aquesta ocasió la portaveu del grup independent. Era l’encarregada d’anunciar l’abstenció de la formació i d’explicar que Ciutadans de Pego saben “perfectament el que està patint el sistema educatiu en aquest país, totes les retallades” i també denuncien “tots els actes que han eixit a la televisió […] perquè són vergonyosos”. No obstant, tot i estar d’acord en tres dels quatre punts de la moció presentada pel BLOC-Compromís -el primer, tercer i quart-, Ciutadans de Pego discrepa, en el segon punt que “demana la destitució immediata de la delegada del Govern en València, Paula Sánchez de León.”. Alicia Siscar exposava que “igual que es demana en el tercer punt una investigació a fons dels fets succeïts per a depurar responsabilitats en tot l’escalafó policial, que es demane també a fons una investigació per a la delegada del govern” i puntualitzava que “nosaltres no tenim res ni en contra ni a favor d’aquesta dona […] no tenim dret ni a jutjar ni a condemnar a ningú i la dimissió és a càrrec de cada persona i no tenim perquè decidir-la nosaltres”.

El PP confirmava la seua votació en contra de la moció. Maite Ferrándiz, però, volia aclarir diverses qüestions. La primera, “que tots els ciutadans que formen part de l’Estat Espanyol tenen dret a manifestar-se”. La segona, “en totes les actuacions que es puguen fer, sempre va ha haver una part i una altra, como puguen ser les actuacions policials. És evident que si ha hagut una sèrie de mala actuació per part de les forces d’ordre públic s’investigarà”. La tercera que, “d’ahí a què estiguem volent dir que totes les manifestacions són promogudes o impulsades per xiquets, no és cert”. Ferrándiz, com a portaveu popular, considerava que “fa tres mesos la situació era igual […] i no obstant, la situació que es portava al carrer no era la mateixa”.

Conxa del Ruste contestava al punt de discrepància de Ciutadans de Pego que “la senyora Paula Sánchez de León és una política, no és una funcionària, no és obrir un expedient disciplinari, és decidir si volem que hi haja ahí una persona que està falsejant les dades que ixen publicades a tots els llocs i que no està defensant l’estat de dret democràtic”. Explicava que “investigació és quan hi ha dubtes i sobretot si és un personal empleat públic […], però responsabilitats polítiques són fàcilment depurables el que falta és voluntat”. També contestava del Ruste a la portaveu del PP que posava com a exemple la violència de la darrera manifestació estudiantil a Barcelona assegurant que “en totes les manifestacions hi ha persones que es comporten malament, però açò no vol dir que hi haja càrregues policials contra les persones que estan manifestant-se pels seus drets”.

Enrique Moll declarava que li fa gràcia que “quan es valora una protesta es valoren més l’actuació de quatre ‘gamberros’ que les protestes en sí”. Posava com a exemple Carnestoltes i Pinyata a Pego. Afirmava el portaveu socialista que “la policia està bé que haja d’actuar davant les actuacions de vandalisme […], però no actuar davant manifestacions pacífiques”.

L’alcalde, Carmelo Ortolà, agafava la paraula per a contestar a la portaveu del BLOC-Compromís sobre l’afirmació de falsedat de les dades presentades per la delegada del govern. Ortolà declarava que “no m’atreviria a parlar així perquè les coses es deuen de contrastar”. D’altra banda, ressaltava que Ciutadans de Pego coincideix en 3 dels 4 punts que es portaven a plenari. A més, recordava que ell és alcalde i Pego té Policia Local així que, afirmava, si Pego “hi hagués alguna cosa d’aquestes característiques, per una cosa mal que haja fet un cap de la Policia, no tinc perquè dimitir jo, sinó el que hauré de fer és sancionar-lo”. Diferència Ortolà que “una altra cosa és que es demostre que l’ordre la donat el delegat o subdelegat del govern”.

Conxa del Ruste reiterava que “proves hi ha, documentals, totes les que vulgues”. D’altra banda, declarava que “si el primer dia la Policia fa açò i al segon dia la senyora delegada del govern ho talla de soca-rel i […] fa que isquen identificats en la seua placa obligatòriament al carrer […] no cal depurar responsabilitats polítiques però si ho manté durant dies, la responsable política, indubtablement és ella”. No obstant, informava la portaveu del BLOC-Compromís que, “la Policia Nacional antiavalots anava sense identificació” el que feia pensar que “poca bona idea tenen ja que així les càmeres no els pillen per a poder-los identificar-los i denunciar-los específicament”.

La proposta va ser aprovada per 5 vots a favor (2 del BLOC-Compromís i 3 del PSPV); 3 vots en contra (del PP) i 4 abstencions (de Ciutadans de Pego).

543 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!