El passeig ecològic de la Via Verda unirà el Montgó i la Marjal per la costa

Medi Ambient aprova el projecte que contempla 15 quilòmetres d’itineraris paisatgístics, amb el traçat de l’antic tren a Carcaixent com a eix principal. El cost del projecte, finançat pel govern central de Madrid supera el milió d’euros. I continuem parlant de Medi Ambient, Urbanisme i Turisme. Des de fa uns anys el sector turístic ha estat el pioner en detectar que els clients de la Marina Alta demanden més qualitat, més zones verdes, més infraestructures i menys formigó. Tot això ha provocat que des de les distintes administracions s’intente corregir la imatge que es dóna al turista, tant nacional com estranger. Al respecte, l’Ajuntament de Dénia va presentar el projecte de la Via Verda que permetrà convertir l’antic itinerari del trenet com una ruta mediambiental i paisatgística pels terrenys encara verges junt amb el principal pastís urbanístic de la comarca: Les Marines.

Efectivament, el Ministeri de Medi Ambient ha inclòs el projecte de la Via Verda de Dénia en el seu Programa de Camins Naturals, amb un pressupost superior al milió d’euros. No obstant, el pla ha sigut finalment completat amb tres itineraris transversals que discorreran junt amb els barrancs de l’Alberca, l’Alter i de Morxama, en l’habilitació dels quals col•laborarà també la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), amb una aportació de 60.000 euros.

Entre el traçat principal per l’antiga plataforma ferroviària i els tres transversals, es crea un recorregut d’una longitud total de 15 quilòmetres que es podran realitzar a peu o amb bicicleta i que enllaçaran els parcs naturals del Montgó i de la Marjal de Pego, perquè connectarà amb els carrils bicis ja existents a El Verger o a Ondara i La Xara.

Al llarg del traçat s’habilitaran a més un total de quatre àrees de descans. Algunes d’elles es crearen junt als immobles d’ús ferroviari que encara es conserven junt amb el vell traçat, com l’antic baixador del Dinyar o la Casa del Guarda. Així mateix, el projecte contempla també un mirador junt a l’Alberca.

La intenció del Ministeri és iniciar les obres abans d’acabar l’any i executar-les en un termini de 12 mesos des de llavors. De fet, Acció Ecologista Agró ja ha plantejat la possibilitat de completar-lo amb un observador d’aus en el riu Alberca, petició que ja ha sigut assumida per la CHJ.

Dels una miqueta més de 15 quilòmetres totals de traçats, 6,5 corresponen a l’itinerari de la vella línia ferroviària, mentres que les tres sendes de ribera transversals sumen altres 7,7 quilòmetres. El projecte, no obstant, no se cenyeix a habilitar els itineraris, sinó que es completa amb la plantació de vegetació i les àrees de descans, així com amb la regeneració dels boscos de ribera i amb tanques i arbratge annex a l’antiga via del tren.

617 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!