El passat 31 de març es van alliberar 7 exemplars de tortuga d’aigua europea al PN de la Marjal de Pego-Oliva

Amb la finalitat de reforçar les poblacions naturals. En 2007 la campanya de seguiment va permetre comptabilitzar un centenar d’exemplars, indicatiu de la baixada de població respecte a d’altres dècades. La tortuga d’aigua europea és una de les dos espècies de tortugues aquàtiques autòctones (l’altra és la leprosa) que existixen a la Península Ibèrica i que està classificada com a vulnerable al Catàleg Valencià de Fauna Amenaçada. Esta tortuga es pot trobar en pràcticament tot el parc natural, amb una major presència en l’àrea litoral, en les zones arenoses pròximes a la restinga que són idònies per a realitzar les posades d’ous, així com en alguns canals protegits amb aigua d’alta qualitat repartits per tot el parc natural.

tortuga europea 1El parc natural de La Marjal de Pego-Oliva acull les dos espècies de tortugues autòctones que existeixen a la Península Ibèrica: la tortuga europea (Emys orbicularis) i la tortuga leprosa (Mauremys leprosa). Des de 2003 el personal tècnic del Parc i l’equip de seguiment de Fauna Catalogada del Servei de Biodiversitat de la Conselleria de Medi Natural controlen els exemplars que conformen la població en el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. tortuga europea 4En 2007, la campanya de seguiment va permetre comptabilitzar un centenar d’exemplars, una dada que, tot i que en un principi pot semblar positiva, reflectia una disminució de la població respecte a d’altres dècades. No obstant això, la Conselleria va considerar que eixa baixada d’exemplars no impedia que la població de rèptils gaudira de bona salut. Ara, davant el continu retrocés de la població a la Marjal, la Conselleria ha decidit alliberar 7 exemplars de tortuga d’aigua europea per a reforçar les poblacions naturals.

tortuga europea 3Esta tortuga es pot trobar en pràcticament tot el parc natural de La Marjal de Pego-Oliva, amb una major presència en l’àrea litoral, en les zones arenoses pròximes a la restinga que són idònies per a realitzar les postes d’ous, així com en alguns canals protegits amb aigua d’alta qualitat repartits per tot el parc natural. Esta tortuga es caracteritza per tenir una closca que pot fer fins a 30 cm de llarg. És de color fosc, gris, verdós o negre amb línies i punts grocs, amb cinc plaques vertebrals i quatre plaques costals que de vegades poden estar dividides o fragmentades, sense plaques inguinals, i amb la cua llarga.

tortuga europea 2Les causes de declivi de les poblacions valencianes de tortuga d’aigua europea estan relacionades amb diversos factors, sent la presència d’espècies invasores, com la tortuga de Florida, un dels principals motius. Les tortugues invasores arriben als nostres ecosistemes a causa de soltes incontrolades dels propietaris de les mascotes que, després de cansar-se d’elles, les deixen en ecosistemes naturals sense tindre en compte l’impacte que provoquen i la seua capacitat de reproduir-se. Per tant considerem que informar, sensibilitzar i divulgar és imprescindible per a reduir l’impacte d’un problema de gran magnitud: durant el bienni 2011-2012 els tècnics de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Vaig mesurar Ambient van retirar vora 14.000 tortugues invasores dels ecosistemes de la Comunitat Valenciana, als que cal sumar les prop de 2.000 tortugues entregades per particulars als Centres de Recuperació de Fauna de la Generalitat Valenciana.

2447 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!