El model de sanitat pública gestionada per una empresa privada pot tindre els dies comptats

El Congrés pren en consideració una proposta d’ IU per a prohibir el model d’Alzira o Dénia.
Avui només és una possibilitat, però demà podria ser una realitat. El model de sanitat pública gestionada per una empresa privada que a Espanya va inaugurar la Comunitat Valenciana, amb l’hospital d’Alzira, pot tindre els dies comptats. I és que el Congrés dels Diputats va acordar ahir la presa en consideració d’una proposició de llei de IU amb la que, gràcies al suport del PSOE, es pretén “parar els peus” a la privatització del Sistema Nacional de Salut (SNS), sobretot a Madrid i al País Valencià.

Dita proposta, que també va comptar amb el suport del BNG i l’abstenció d’ERC i els nacionalistes de CiU i PNB, afecta l’actual Llei 15/1997 sobre habilitació de noves formes de gestió del Sistema Nacional de Salut, i obliga que la prestació i gestió dels serveis sanitaris es duga a terme per mitjà d’acords, convenis o contractes amb “persones o entitats exclusivament públiques”, en els termes previstos per la Llei General de Sanitat.

Igualment, estableix que es mantindrà el caràcter públic en tot el referent a la titularitat, finançament, gestió i provisió de serveis sanitaris i sociosanitaris. A partir d’ara, el text continua la seua tramitació i s’obri un termini d’esmenes que posteriorment seran debatudes en el marc de la Comissió de Sanitat.

Durant el debat en el plenari, la diputada socialista Pilar Grande va reconèixer no estar d’acord amb el text presentat pel diputat de IU Gaspar Llamazares, i inclús va defensar la col•laboració publicoprivada en matèria sanitària, encara que finalment van recolzar la proposta per a “posar límit a esta bogeria privatitzadora” que està promovent el PP en les comunitats on governa, especialment Madrid i Comunitat Valenciana, ja que “cada vegada allunya més el pacient del centre del sistema per a posar en ell la factura que produeix este pacient”, va explicar Grande. En este sentit, la diputada socialista va citar com a exemple els casos d’Alzira, Dénia i Torrevella, al País Valencià, i Valdemoro, Móstoles, Villalba, Torrejón d’Ardoz i els set nous hospitals que s’estan construint a Madrid.

Es confia que, durant la tramitació parlamentària d’este canvi de llei, es puga continuar mantenint una sanitat pública, gratuïta, equitativa i de qualitat, “respectant les competències autonòmiques i en l’exercici de la seua responsabilitat”.

Per la seua banda, el diputat de IU Gaspar Llamazares, impulsor d’esta proposició de llei, va defensar que l’actual normativa és “un monument a la inseguretat jurídica” que, segons va explicar, “ha servit de porta per a la privatització del Sistema Nacional de Sanitat”. De la mateixa manera, va assegurar que la intromissió d’entitats privades en la gestió de la sanitat pública suposa un major cost, ofereix “una eficàcia ruïnosa” del sistema i afecta negativament la ciutadania, que de seguir este model “es veurà obligada a pagar per a poder utilitzar els centres assistencials”.

712 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!