El jovent pegolí insta el consistori a fer un registre de joves demandants d’habitatge públic

Divendres passat, 19 de juny, una vintena de joves pegolins d’entre 18 i 35 anys, acudiren a l’Infojove Pego per a participar en el III Fórum Jove, organitzat per la regidoria de Joventut. Un encontre informatiu i obert al debat en què els i les assistents van poder conéixer al detall les diferents ajudes i subvencions als que poden optar a l’hora de llogar, comprar o habilitar un habitatge.

Una sessió de caire socio-participatiu de temàtica tancada i centrada en els problemes que els joves tenen a l’hora d’accedir a una casa, doncs aquest fou un dels àmbits d’interés marcats pels mateixos joves, fa just un any, quan se celebrà el fòrum anterior amb la finalitat de detectar els entrebancs del jovent per a l’emancipació, així com les seves principals demandes i necessitats.

Seguint aquesta fulla de ruta al voltant dels problemes d’accés a l’habitatge, l’encontre comptà amb la presència de la regidora d’Urbanisme, Laura Castellà, i la coordinadora de l’àrea d’Habitatge de l’Ajuntament de Gandia, Gema Bañuls. En primer lloc, la tècnica saforenca presentà els serveis de finestra única que ofereix el seu departament als i les joves, entre els que destaca el Bo Jove adreçat a menors de 35 anys que poden accedir, durant 2 anys, a ajudes mensuals d’uns 250€. Pel que fa a les ajudes per la compra d’habitatge, que poden arribar fins a 18.000€, de moment no estan a l’abast de Pego per superar molt lleugerament el llindar dels 10.000 habitants. Si bé la tècnica d’Habitatge manifestà la seva confiança en què aquest llindar sustentat en la política de lluita contra el despoblament rural anirà pujant de quota i els jóvens pegolins, probablement, podran accedir-ne en el futur.

El Pla Renhata destinat a reformes interiors o el Next Generation, centrat en les intervencions que puguen estar vinculades a l’eficiència energètica van ser altres de les alternatives presentades. Els joves assenyalaren que moltes vegades ajudes com la del lloguer són liquidades per l’administració amb mesos de retard. Tanmateix, agraïts per la tasca informativa de Bañuls, manifestaren l’interés en que l’Ajuntament de Pego participe de forma mancomunada en un possible servei itinerant de la Xarxa Xaloc d’Habitatge de la Generalitat Valenciana.

Per part seua, Laura Castellà anuncià que d’ara endavant les administracions locals podran reservar part del seu sòl dotacional a la creació d’habitatges de protecció pública (VPP) adreçats a la joventut. Motiu pel qual els assistents sol·licitaren que l’Ajuntament active un registre de joves demandants. Amb la voluntat de radiografiar la situació local i el seu grau d’afectació entre aquesta franja d’edat, Castellà destacà la manca de cases en lloguer per una feble cultura local d’aquesta pràctica i coincidí en que generalment els preus demanats són alts.

Pel que fa a la problemàtica dels casc antic, la regidora parlà de les males condiciones en que es troben nombroses cases de poble i grans cases senyorials que a hores d’ara estan deshabitades i la recuperació de les quals resulta molt complicada per a l’administració local. Tot i així, Castellà es va comprometre a estudiar la possible aplicació d’incentius municipals al lloguer jove.

El posterior debat va ser dirigit per les tècniques locals de Joventut, que miraren d’identificar reptes i oportunitats pel jovent en matèria d’habitatge. Així mateix, tots els assistents emplenaren un formulari manifestant l’interés en que se li done continuïtat a aquest tipus de debat juvenil.

D’altra banda, en la trobada es va sortejar entre les persones assistents un cap de setmana amb allotjament i activitat multi-aventura per a dues persones, que va guanyar el nouvingut pegolí Miguel Abbott.

650 Visites
Hola!!