El Govern central declararà Zona Catastròfica l’àrea afectada pels incendis de la Vall d’Ebo i de Begís

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha visitat aquest matí una de les zones més afectades per l’incendi de Begís per a conéixer els danys provocats pel foc, estabilitzat aquest cap de setmana després d’arrasar més de 19.000 hectàrees. Visita en la qual Sánchez ha anunciat que demà es declararà zona catastròfica l’àrea calcinada pel foc, en l’incendi de la Vall d’Ebo i en el de la província de Castelló, així com tots els esdevinguts aquest estiu a Espanya. Davant l’extrema gravetat dels dos incendis forestals Sánchez ha remarcat que “ens enfrontem una Emergència climàtica que exigeix extinció, però també completada amb prevenció”.

El fet que l’Estat declare una zona com a catastròfica significa que seria aquest qui s’encarregaria de la reparació de desperfectes materials o d’ajudes a empreses i treballadors, com poden ser ajornaments de la quota de la seguretat social. És important tindre en compte que aquestes accions no serien considerades com una indemnització, sinó que es tracta d’ajudes que haurien de contribuir a pal·liar els danys causats.

Segons estableix la Llei 17/2015, de 9 de juliol, del Sistema Nacional de Protecció Civil, el Govern pot adoptar diverses altres mesures, com poden ser les destinades a particulars pels danys en les seues llars i materials de primera necessitat. Igualment, aquestes poden ser ajudes destinades a establiments industrials, mercantils i de serveis, préstecs ICO, exempcions i reduccions de quotes en els tributs. O, també, mesures laborals i de Seguretat Social com a extincions o suspensions dels contractes de treball o ajudes per danys en produccions agrícoles, ramaderes i/o forestals.

GENERALITAT I PPCV DEMANAREN DIJOUS LES AJUDES

Dijous passat, quan els equips d’extinció continuaven fent el seu treball per tal d’estabilitzar l’incendi iniciat a la Vall d’Ebo, que finalment ha arrasat 12.150 hectàrees de massa forestal, el president de la Generalitat, Ximo Puig, anunciava que la Generalitat anava a demanar al Govern la declaració de zona catastròfica en els terrenys forestals afectats pels incendis d’Ebo i Begís.

En declaracions a la Cadena Ser, Puig assegurà que la Generalitat impulsarà les tasques de reforestació “quan es puga”, a partir d’una planificació basada no sols a replantar el que s’ha cremat. I ha advocat per una “gran accióde re-forestació” tant a la Comunitat Valenciana com en el conjunt d’Espanya per a combatre el canvi climàtic, perquè “el bosc és el gran captador de CO₂”.

De cara al futur, el president ha advocat per “ser conscients que anem cap a un temps en el que cal reconsiderar moltes qüestions” respecte a l’extinció d’incendis, i és que veu necessari “prendre decisions que vagen molt més allà d’una legislatura” amb estratègies a mitjà i llarg termini. Això passa, al seu judici, per tindre en compte la despoblació amb “canvis profunds per a la recuperació de les zones rurals” i per impulsar les energies renovables i l’eficiència energètica.

Al mateix temps que es produïen aquestes declaracions del president de la Generalitat, el Partit Popular de la Comunitat Valenciana comunicava també que pretenia sol·licitar al Govern d’Espanya la declaració de zona greument afectada per emergència de protecció civil per al territori afectat pels grans incendis que s’han produït en la Comunitat. El president del PP de la Comunitat, Carlos Mazón, destacava dijous la “urgència” d’aquesta declaració “perquè les ajudes arriben al més prompte possible”.

Ahir diumenge des del Partit Popular de la Comunitat Valenciana s’indicava, a més, que presentaran una proposta d’acord a Les Corts i esperen que “el president de la Generalitat vulga comptar amb tots els grups per a treballar en conjunt”. Entre les mesures que volen plantejar en l’acord estan “la compensació de les quotes d’autònoms, ramaders i agricultors afectats com a mínim en els pròxims dos anys, i rebaixar el tram autonòmic de l’IRPF durant els dos pròxims exercicis per a la recuperació de tots els afectats».

Per ara, la Diputació d’Alacant, que presideix Carlos Mazón, ha anunciat que oferirà a través de SUMA bestretes extraordinàries als ajuntaments afectats per l’incendi forestal de la Vall d’Ebo, perquè puguen fer front a les eventualitats derivades del mateix. A més, SUMA concedirà ajornaments per als pagaments fraccionats i ampliarà el període de pagament voluntari. Unes primeres mesures de caràcter urgent que s’ha adoptat durant la reunió de l’equip de Govern de la Diputació celebrada divendres.

REUNIÓ DELS ALCALDES A PEGO PER AVALUAR ELS DANYS


D’altra banda, l’alcaldessa de la Vall d’Ebo, Nori Jiménez, anuncià també que aquesta setmana es produirà una reunió amb tots els alcaldes de la zona afectada per l’incendi juntament amb la Generalitat Valenciana i la Diputació d’Alacant per a avaluar els danys. La primera reunió tindrà lloc demà a Pego i en ella participarà la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, per a traslladar-li les necessitats reals dels pobles afectats.

Parlant de la recuperació, per a l’alcaldessa la regeneració s’ha de fer amb “molt de tacte” amb espècies autòctones de la zona i no amb pins com es va fer en els anys 40 i 50.

I des de la Unió de Llauradors es reclama a la Generalitat i al Govern Central un pla de revitalització agrària, tant a la Marina Alta com al Comtat, les dues comarques afectades per l’incendi. Territoris que també s’han vist afectades en els últims anys per la plaga de la xylella Fastidiosa.

El secretari general de la Unió, Carles Peris, ha reclamat en declaracions a la Cadena Ser, ajudes directes perquè els agricultors i ramaders afectats tornen a a la normalitat productiva al més prompte possible, recordant que les parcel·les que es mantenen cultivades són el millor tallafocs.
564 Visites
Hola!!