El coordinador mèdic del centre de salut de Pego recomana encaridament no deixar de prendre el valsartan fins no tindre un substitutiu

El doctor Carlos Juan indica que s’ha de demanar cita al metge de capçalera per fer efectiu el canvi de medicament i, mentrestant s’ha de continuar prenent perquè les conseqüències de paralitzat el tractament poden ser més perjudicials que el propi valsartan. L‘Agència Europea del Medicament, assegura que es tracta d’una retirada per precaució. El regidor de Sanitat, Carmelo Ortolà, aclaria la impuresa detectada en el valsartan s’ha generat com a conseqüència d’un canvi en el procés de fabricació, no ha estat sempre ha sigut així.

La decisió presa pel Ministeri de Sanitat, dijous passat, d’ordenar la retirada de més d’un centenar de medicaments que contenen el principi actiu valsartan, que habitualment s’indica com a tractament per a la hipertensió, ha despertat alarma entre aquelles persones que prenen el medicament. És això que des del Centre de Salut de Pego, el seu coordinador, el doctor Carlos Juan, ha recomanat tranquil·litat.

La retirada, afecta tota Europa, atès que ha estat l’Agència Europea del Medicament qui ha decidit la mesura, després que la farmacèutica que produïx el medicament, la xinesa Zhejing Huahai Pharmaceutical, alertara de la contaminació de N-Nitrosodimetilamina, una impuresa generada com a conseqüència d’un canvi en el procés de fabricació, que té origen en un «procés de síntesi» durant la seua producció. El regidor de Sanitat de l’Ajuntament de Pego, Carmelo Ortolà, informava que, el que s’han detectat són «traces, molt xicotetes quantitats i, per tant, el seu perill no és imminent i elevat. No obstant, això és el que genera que des de les autoritats sanitàries s’ordene la retirada del medicament, que es pot substituir per altres».

La N-Nitrosodimetilamina ha estat classificada com probablement cancerígena, és per això que autoritats sanitàries han assegurat que es tracta d’una retirada per precaució. Des del Centre de Salut de Pego, el seu coordinador, el doctor Carlos Juan, indica que «qualsevol pacient que siga hipertens i estiga prenent valsartán ha d’estar molt tranquil». I el que han de fer és demanar cita amb el seu metge o la seua metgessa de capçalera perquè els canvie el medicament.

El que recomana encaridament és «no deixar de prendre el medicament fins que no siga substituït pel seu metge» i reiterava eixa idea, la importància de no deixar de prendre el medicament perquè pot derivar en situacions de perill per a les persones hipertenses.

Incidia el coordinador mèdic del centre de salut de Pego, el doctor Carlos Juan que «no és el valsartan en si, sinó que [esta impuresa apareix] en el procés de fabricació, a partir d’una nova línia de producció de la farmacèutica xinesa que distribuïx a tot el món esta molècula i, en el seu procés de fabricació ha aparegut este element que diuen que pot ser potencialment cancerigen».

Reconeixia Juan que «estem rodejats d‘elements potencialment cancerígeni posava com a exemples el tabac, el fum dels vehicles, la contaminació ambiental. I reiterava que els i les pacients amb hipertensió el que han de fer és demanar cita per canviar el medicament, però amb calma.

«No està este producte dins del valsartan des dels inicis del valsartan», reiterava el regidor de Sanitat, Carmelo Ortolà, sinó que «ha aparegut fa poc temps» a conseqüència d’eixe canvi en la línia de producció.

 

2183 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!