El Consell Regulador de la Denominació d’Origen d’Olis de la Comunitat Valenciana visita Pego

Ho farà dijous de la mà del programa de Ràdio Pego, ‘Pego-París-Londres’. Per a arrodonir el programa pel matí, des de les 9 del matí i fins les 13:30h. aproximadament a les proximitats de Ràdio Pego hi haurà un estand de la DO realitzant un tast cec d’olis per tal de saber l’opinió de la gent sobre el que podran provar, lliurement i gratuïta. La gent que hi participe en eixa cata cega d’olis entrarà en un sorteig d’un lot d’oli que se sortejarà durant el programa ‘Pego-Paris-Londres’.
Des del programa ‘Pego-París-Londres’ va nàixer la idea de fer un programa sobre l’oli d’oliva, més concretament, sobre la Denominació d’Origen que existeix al País Valencià sobre aquest preuat líquid. Amb aquest punt de partida, Ràdio Pego i el Consell Regulador de la Denominació d’Origen d’Olis de la Comunitat Valenciana es van posar en contacte i per a enriquir el programa de la nit que s’emet de 21 a 22h i que es repeteix divendres de 14 a 15h., es va acordar portar fins al Mercat Municipal al mateix CRDO per a fer un tast cec d’olis “amb la idea d’aportar més frescura a l’espai radiofònic”.

La DO d’Olis de la Comunitat Valenciana “és la més jove de totes”, manifestava Gonzalo Estela, Director Tècnic del CRDO d’Olis i convidat al ‘Pego-París-Londres’. De fet només compta amb tres anys d’edat i va nàixer amb l’objectiu de “defensar l’oli valencià i promocionar-lo, és a dir, que la gent el conega”, explicava Gonzalo Estela que reconeixia que “l’oli valencià és un gran desconegut, perquè ací sempre ens hem subministrat de la Cooperativa, per autoconsum i no ha fet falta comercialitzar-lo ni res i actualment hi ha un superàvit d’oli i s’ha de vendre”. Davant això, “ens hem de fer un lloc en el mercat i s’ha de veure on està el nostre oli”, apuntava el Director Tècnic del CRDO, que definia eixe oli valencià com “d’alta categoria”.

El Consell Regulador està dividit en dos parts fonamentals, la tècnica i la promocional. Aquesta última disposa d’un important pressupost per a fer arribar a la gent la qualitat i vàlua de l’oli valencià. Ho fa a casa amb exemples com el que tindrem a Pego el dijous, en el que a l’exterior de Ràdio Pego es disposarà un estand per a dur a terme la cata cega d’olis amb l’objectiu que els tastadors i les tastadores puguen comprovar el grau de diferenciació dels olis que tasten –sense saber quins olis proven- i conèixer la seua preferència. A Pego hi haurà tres mostres d’olis de diferents categories comercials. Cada participant haurà d’emplenar un senzill qüestionari amb quatre preguntes sobre la degustació que acaba de fer. A partir d’eixes dades la DO elaborarà un informe que seran divulgats durant el programa ‘Pego-París-Londres’. Ràdio Pego també estarà present en eixe tast i intentarà conèixer les sensacions de la gent de viva veu per a poder aportar-les al programa de la nit. Afegir que la gent que participe en el tast cec entrarà en el sorteig d’un lot d’oli denominació d’origen. El sorteig es durà a terme en el transcurs del programa ‘Pego-París-Londres’.

Un altre dels sectors que són importants en la promoció de l’oli valencià és l’estranger, que és on, segons Gonzalo Estela, “més es valora el nostre oli”.

Assenyalava el Director Tècnic de la DO d’Olis que “la legislació, encara que cada dia millora, per a defensar el consumidor, continua afavorint que existeisquen moltes llacunes que el distribuïdor explota per a, al final, tindre més marge en la venda”, el que suposa un problema. El CRDO el que fa és intentar que “la força de defensar allò particular, el producte genuí, que el consumidor sàpiga que està eixa oportunitat i que amb els diners que val el producte ningú va a fer-se ric, sinó que signifiquen que l’oli està elaborat d’una manera més particular, és més difícil de traure, és més extraordinari, té menys rendiments, és d’oliveres més velles i menys productives, situades en les muntanyes, sense possibilitat de mecanitzar”.

Per últim, aclarir que la DO és “una institució on està representat el llaurador, el transformador, el consumidor i la societat en general”, el que significa, segons Gonzalo Estela, que la DO “no pot tindre mala idea”, tot i que sempre poden eixir diferències importants entre uns agents i altres que facen que els avanços al si de la DO siguen molt lents.

618 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!