El Consell reactiva la concentració parcel·lària en els termes municipals d’Oliva i Pego

Una reivindicació històrica dels pegolins i les pegolines que finalment es veu contestada. El ple del Consell ha aprovat el decret que declara d’utilitat pública i urgent execució la concentració parcel·lària en la zona dels termes municipals d’Oliva i Pego i que reactiva esta actuació després de nombrosos anys pendents de desenvolupament. El decret conjuga els interessos dels agricultors del Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva i la protecció dels valors ambientals d'este espai protegit. Encara que es va declarar d'utilitat pública per decret en 1970, no es podia desenvolupar fins a l'aprovació del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva.

El passat dimarts 12 de setembre de 2017, en el marc de la I Setmana Gastrocultural de Pego ‘L’arròs de les estreles’, en la segona taula rodona que va tenir lloc a la Casa de Cultura en la que es va abordar el present i el futur del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, hi va estar present, entre d’altres, el Secretari Autonòmic d’Agricultura i Desenvolupament Rural, Francisco Rodríguez Mulero. Este va manifestar, cap al final de la seua intervenció, una realitat que des de fa anys és reivindicada pels llauradors de la localitat. La necessitat de completar, en el menor temps possible, la reparcel·lació de la Marjal. En aquell moment va avançar que «per part de l’actual Govern valencià és un repte que tenim i que volem que, abans que s’acabe l’actual legislatura, haver posat els fonaments per a què, com abans millor, puguem acabar el que en el seu dia va deixar a mitges l’YRIDA».

20170911_120341-800x450Sembla que eixe avançament va prenent cos perquè hui divendres, 19 de gener de 2018, 
a les 12:12h., Ràdio Pego ha rebut una nota de premsa de la Generalitat Valenciana anunciant una notícia que fa quasi mig segle que s'espera, la reanudació i finalització de la concentració parcel·lària a la Marjal.

Han passat 48 an
ys des que es va declarar la utilitat pública de la concentració parcel·lària de la Marjal de Pego-Oliva i 24 des què va quedar suspesa en declarar-se la Marjal Parc Natural a l'espera de l'elaboració del PORN. Hui hem sabut que el ple del Consell ha aprovat el decret que declara d'utilitat pública i urgent execució la concentració parcel·lària en la zona dels termes municipals d'Oliva i Pego i que reactiva esta actuació després de nombrosos anys pendents de desenvolupament.

D'esta manera, es reprén esta acció que ja es va declarar d'utilitat pública per decret en 1970, encara que no es va dur a terme, i va quedar suspesa en 1994, després de la creació del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva mentres no s'elaborara el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) de l'espai natural protegit.

La nova norma delimita el perímetre de concentració, que serà el del vedat arrosser establit en els termes municipals d'Oliva i Pego, autoritza a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a adquirir finques a fi d'aportar-les a la concentració i declara que les millores d'interés agrícola privat que s'acorden gaudiran dels beneficis màxims establits en la Llei de Reforma i Desenvolupament Agrari; tot això en el marc del PORN.

L'any 2004, el Consell va aprovar el Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, que considera compatible el manteniment de les activitats agràries tradicionals que es realitzen, especialment en el cultiu de l'arròs -pràctica protegida pel seu interés ecològic, socioeconòmic i cultural-, i l'establiment d'una zona d'especial protecció dins del parc natural.

D'esta manera, es feia necessari reprendre els treballs de concentració paralitzats en 1994. Per a això, s'ha decidit l'aprovació d'un nou decret, ja que els 48 anys passats des que es va declarar la utilitat pública de la concentració parcel·lària dels terrenys esmentats ho feien aconsellable.

Amb la nova disposició normativa aprovada pel Consell, es busca afegir seguretat jurídica al Decret 1068/1970 de 21 de març, que seguix vigent, i conjugar, de forma sostenible, els interessos dels agricultors propietaris dels terrenys que conformen el Parc Natural amb la protecció dels valors ambientals, paisatgístics i culturals de la marjal.

En definitiva, com la dispersió parcel·lària persistix en la zona, per raons de necessitat i eficàcia es fa necessari continuar amb el procés començat en 1970.

 

1676 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!