El BLOC de Pego no formarà part de l’equip de govern

És el que decidia l’assemblea, per àmplia majoria, dimecres a la nit. No obstant, recolzaran l’envestidura proposada per Ciutadans de Pego i PSPV-PSOE “des de la responsabilitat, a fi de facilitar la governabilitat”. La constitució del nou Ajuntament tindrà lloc el dissabte, 11 de juny, a les 11 del matí, al saló de plenaris de la casa consistorial. AMPLIACIÓ DE LA INFORMACIÓ PUBLICADA DIJOUS.
Ampliem la informació que avançàvem ahir sobre la constitució del govern municipal de Pego. I és que demà dissabte es constitueixen els nous ajuntaments, a Pego aquest acte tindrà lloc a les 11 del matí al saló de plenaris de la casa consistorial. Les notícies al voltant de com anava a quedar la constitució del nou equip de govern s’han succeït amb rapidesa, després de dues setmanes de sequera informativa al respecte. Així, si dimecres anunciàvem als Informatius de Ràdio Pego que Ciutadans de Pego i PSPV havien arribat a un principi d’acord al respecte de l’alcaldia, hui –ja ho fèiem ahir- informem que l’assemblea del BLOC de Pego ha decidit, per àmplia majoria, recolzar l’envestidura proposada per Ciutadans i PSPV, però quedar-se fora de l’equip de govern.

Així, s’aconseguia arribar a un pacte per l’alcaldia, tenint en comptes la igualtat de forces entre Ciutadans de Pego i PSPV, després d’unes negociacions llargues i tenses, ja que tant uns com els altres exigien la vara de comandament. A la fi, arribaven a un acord que especificava que els dos primers anys exercirà d’alcalde l’independent Carmelo Ortolà. Als dos anys es revisarà el pacte i el PSPV decidirà si, Enrique Moll, el relleva al capdavant de l’Ajuntament.

Després d’aquest primer pas en la negociació, Ciutadans de Pego i PSPV es reunien amb el tercer partit que fins ara ha format part de l’equip de govern, el BLOC per a parlar de la distribució de les regidories entre els 10 regidors que sumaven els tres partits. No obstant, el BLOC no podia dir res fins que no es reunira l’assemblea. Eixa reunió tenia lloc dimecres a la nit i de la mateixa naixia un comunicat de premsa en el que s’informava, que el BLOC recolzarà l’envestidura de Carmelo Ortolà però no formarà part de l’equip de govern.

El BLOC decidia dimecres per la nit, en assemblea i per àmplia majoria, que recolzaria l’envestidura proposada per Ciutadans de Pego i PSPV, per coherència política, però que es quedava fora del govern en la legislatura que comença. Conxa del Ruste, secretària local del BLOC i regidora de la formació en el nou ajuntament, explicava que “hem estat 8 anys per responsabilitat i estem orgullosos d’haver estat ahí formant part d’un equip de govern amb el tripartit [perquè] Teníem una situació en el poble que sembla que ara estiga suavitzant-se. Una situació especial que feia que nosaltres haguérem de triar, de vegades, entre les postures de la nostra política i el que era la responsabilitat i, per suposat, vam triar sempre la responsabilitat i açò ens ha portat algunes coses que no han sigut massa bones per al nostre col•lectiu”, confessava del Ruste.

Davant d’aquesta situació, la secretària local expressava que el BLOC creu que “ara, que les coses han canviant, que la ciutadania li ha donat un suport major al tàndem Ciutadans-PSPV, que potser tinguen més semblances programàtiques; ara és el moment en què ells tenen la possibilitat de governar en solitari”. Això no implica, continuava explicant Conxa del Ruste que el BLOC, “d’acord amb el compromís que hem assumit estos 8 anys i que continuem assumint en eixe sentit, els donarem el suport a l’alcaldia”, deixava clar la secretària local de la formació valencianista. No obstant, afegia del Ruste, “és el moment que el BLOC faça política, es dedique a fer política, no tant a gestionar i a defensar les seues postures”. Assegurava la secretària local que al BLOC “tenim moltes ganes de treballar i de fer propostes renovadores i de recolzar totes aquelles que siguen avantatjoses per al poble i que estiguen d’acord amb el nostre programa”. Concloïa Conxa del Ruste incidint en què “eixa és la decisió que hem pres i trobem que és una decisió responsable”.

Davant aquesta decisió, el líder de Ciutadans de Pego i futur alcalde del municipi, Carmelo Ortolà no volia dir res, tenint en compte que “és la seua decisió i que són persones que tenen els seus fonaments per a prendre eixa decisió”. No obstant, Ortolà reconeixia que si una de les motivacions ha estat la baixada de vots, també podria “parlar que en els últims 4 anys, degut a la situació de crisi, pense que totes les persones que han estat governant, han tingut una pèrdua de vots, inclòs el meu grup polític, encara que no haja baixat el nombre de regidors, també ha tingut una pèrdua de vots” i concloïa que “en la situació que estem vivint actualment, l’estar governant crema”. Carmelo Ortolà, reiterava el respecte a la decisió del BLOC, tot i que desvetllava que “li vaig transmetre al seu cap de llista, Àngel Sendra, la meua disposició a parlar dels temes que vullguen i li vaig dir que espere, i així crec que serà, que la seua oposició siga una oposició constructiva i per suposat, que nosaltres anem a tindre molt en compte les seues reivindicacions, com les hem tingudes fins ara”.

El líder socialista, Enrique Moll, ressaltava que “la decisió de l’assemblea del BLOC és molt respectable”, tot i que manifestava que els hagués agradat “haver continuat 4 anys més en l’equip de govern en tota la gent del BLOC al 100%”. Reconeixia el líder dels socialistes pegolins que la decisió del BLOC “el que va a suposar, de cara als pròxims quatre anys, és que en moltes coses haurem de lluitar una miqueta més, haurem de treballar una miqueta més i haurem d’intentar buscar el recolzament del BLOC via negociació i via projectes i via intencions mútues”. No obstant, manifestava Moll el fet que “crec que la governabilitat del poble va a ser la mateixa. No crec que hi haja cap problema a l’hora de decidir grans coses”.

La decisió del BLOC suposa que l’Ajuntament de Pego estarà governat, en aquesta legislatura, per un bipartit format per Ciutadans de Pego i PSPV. Un bipartit que s’enfronta al repte de governar en minoria o majoria simple, ja que la corporació municipal de l’Ajuntament de Pego està composada per 17 regidors i les forces en aquesta nova legislatura estan dividides de la següent manera: el PP té 7 regidors; Ciutadans de Pego en té 4; el PSPV en té 4 i el BLOC en té 2. El que implica que la suma de Ciutadans i PSPV dóna 8, faltant-los un regidor per arribar a la majoria absoluta. Conscient, la secretària del BLOC explicava que “tot allò que estiga subjecte a majoria absoluta del plenari haurà de comptar no només en l’opció de l’equip de govern, sinó en algú més”. Matisava Conxa del Ruste que “estarem a l’oposició, però això no vol dir que haguem d’estar enfrontats. Hem de col•laborar, ja que formem part del consistori i per tant, farem política conjunta”.

Reconeixia la valencianista que “un govern en minoria o majoria simple és complicat […] però també està obert a més possibilitats de negociar i de fer les coses de forma conjunta comptant en les voluntats de més gent, no només de les persones que tinguen les regidories”.

El líder de Ciutadans de Pego i futur alcalde del municipi durant els dos pròxims anys reconeixia que “les majories simples són sempre difícils de portar”, tot i que explicava que “la majoria de votacions que es produeixen, normalment s’aproven per majoria simple”. No obstant, en el cas que alguna votació necessitara de majoria absoluta, considerava Carmelo Ortolà que els dos representants del BLOC de Pego “són persones en prou trellat per a recolzar les coses que siguen normal i de tràmit” i reincidia en la idea que “voldria que feren una oposició constructiva i que no diguen no a tot per normal com per desgràcia ens ha passat amb el PP de Pego durant els quatre últims anys”.

El líder dels socialistes pegolins coincidia amb Ortolà en què un govern en minoria és suficient per a tirar endavant moltes qüestions municipals. Tot i que també ressaltava que “hi ha altres qüestions que necessiten una majoria absoluta”. Afegia Enrique Moll que “hi ha altres qüestions que encara que necessiten majoria simple, igual les haurem de negociar en la gent del BLOC perquè no vote en contra dels projectes que nosaltres anem a presentar”. Així les coses, Moll assumia que la diferència entre els últims 8 anys de tripartit i els 4 propers anys de bipartit resideix, principalment en què “abans havíem d’arribar a un consens dins l’equip de govern per a presentar projectes i ara haurem d’arribar a un consens entre l’equip de govern i la gent del BLOC abans de portar-ho als plenaris”, per tant, reconeixia Enrique Moll que “potser serà un poc més de faena, però creiem i esperem que arribe tot a bon port i que no hi haja cap de problema”.

Després de l’escoltat, deduïm que després de la presa de possessió dels nous regidors i de les noves regidores que conformen la nova corporació municipal, a Pego hi haurà molta conversa i molta expectació per veure com s’arriba a determinats acords que necessiten de la majoria absoluta per a tirar endavant. Tota una incògnita que anirem descobrint amb el pas del temps.

Pel que respecta a la constitució del nou Ajuntament de Pego, recordar que serà el dissabte a les 11 del matí –i no a les 12 com molta gent creu- i que en ella s’estrenaran 8 nous regidors i regidores dels 17 que conformen la corporació municipal. El nou consistori estarà composat per 7 dones i 10 hòmens.



0 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!