“El balanç és positiu, sobretot pel comportament que va haver”

És el resum que fa el regidor de Festes de l’Ajuntament de Pego avui dilluns sobre el transcurs del Carnestoltes pels carrers del nucli urbà del poble. Al voltant de 10.000 persones s’uniren als milers de pegolins i pegolines que van celebrar la seua festa més popular amb l’alegria de retrobar-se amb la màgia que li conferixen els carrers al Carnestoltes. Ara Pego, ja pensa en la Pinyata.
La massiva afluència al carnestoltes infantil, celebrat per primera vegada dissabte de matí i organitzat per la regidoria de Festes de l’Ajuntament de Pego, semblava un anticipació al que seria la nit de Carnestoltes. La bona resposta dels pares i les mares que van acompanyar els seus fills i les seues filles en aquesta desfilada va sorprendre, fins i tot al mateix regidor de Festes, a Raül Tamarit que declarava que “ens vam vore un poc desbordats pel nombre de participants”.

La vesprada també va estar animada amb el muntatge de barres i amb la batucada que va recórrer, per primera vegada durant aqueix dia, l’itinerari de la desfilada nocturna del Carnestoltes. Per la nit, “el balanç també és positiu”, declarava el regidor de Festes. I explicava perquè, “positiu perquè el nombre d’assistents va ser un poc inferior a l’últim any que es va fer dins la població, però que era el que preteníem”. En 2006, l’últim any en que es va fer Carnestoltes al nucli urbà, se celebraven els seus 25 anys de vida democràtica i la publicitat que es va fer de la festa va aconseguir congregar a 30.000 persones a Pego, una xifra que triplica la seua població.

En 2012, segons el regidor de Festes, van acudir a Pego més de 10.000 persones, un càlcul fet comptabilitzant els autobusos que van vindre aqueixa nit, uns 60 i els cotxes particulars que també van aparcar per Pego i les rondes d’accés al poble. A aquesta xifra s’haurien d’afegir els milers de pegolins i pegolines que també van eixir disfressats la nit de Carnestoltes. Molts d’ells ho feien per primera vegada després dels anys en què la festa no s’havia celebrat al poble.

Del transcurs de la nit, destacava Raül Tamarit “el comportament que va haver”, ja que “va haver menys baralles de les habituals”, “els incidents van ser el mínims” i “desperfectes no en va haver quasi” el que duia a Tamarit a parlar de “comportament cívic”.

Pel que fa a la neteja dels carrers, comentava el regidor de Festes que “estava tot net al voltant del migdia de diumenge” i assenyalava que “hui acabaran de fer la seua tasca els empleats de la neteja”.

D’altra banda, Raül Tamarit reconeixia “l’enorme esforç fet per la Policia Local de Pego i els agents de seguretat i la Guàrdia Civil” perquè la gent vinguera i s’ho passara bé. Tamarit reconeixia que “hi ha moltes coses que millorar però que ara tenim un any per a vore les errades que hem fet i intentar corregir-los per a l’any que ve”.

I ara retrocedim fins la nit-matinada de dissabte a diumenge. A primeres hores, la sensació era que “molt de calor humà, molta gràcia, però poca gent” i és que la gent va tardar en omplir els carrers de Pego. A partir de les 00:30h., començava a veure’s moviment, abans, però, les coses no es veien tan clares.

De camí a la desfilada, que partia del Pla de la Font, ens trobàrem amb colles d’amics i amigues amb cançó pròpia per a la disfressa elegida. Era el cas d’un grup de mosques. I pocs minuts, ja al si del Pla de la Font, el regidor de Festes anunciava l’inicia de la desfilada, que seria ben nombrosa, amenitzada per dos batucades i l’agrupació Musical de Pego.

Les disfresses són importants, però cada vegada més, el maquillatge pren una presència tan rellevant o més que el vestit i complements triats. Així, la majoritàriament el maquillatge ha anat relegant les màscares i prenent protagonisme en moltes disfresses. Un bon exemple el trobàvem en una tribu africana que amb el negre de base, destacava per l’elaboració del seu maquillatge.

Un cas que es dóna bastant a sovint entre els disfressats i disfressades aquell en què la persona no sap exactament de què va disfressada, ja que duu elements barrejats que no acaben de definir la disfressa i, finalment, és la resta de la gent la que la bateja la tria.

De disfresses originals sempre hi ha, com és el cas d’un grup d’amics convidats per un jove pegolí que anaven de ‘fotocall’. I d’homes disfressats de dones, no en van faltar.

No vam deixar de preguntar per la predilecció de la ubicació del Carnestoltes. Les respostes van ser majoritàriament a favor de la tornada d’aquest al nucli urbà.

El so del passacarrer reflexava, a la perfecció, com estava d’animada la gent que hi va participar, ja que aquesta acompanyava el ritme que marcava la música sense complexos, amb la seua pròpia veu.

Pel que fa als premis, aquestos encara no s’han fet públics, tot i que l’elecció està feta i al llarg de la setmana la regidoria de Festes els farà públics. El que sabem és que el premi individual se l’ha endut un home disfressat d’un dels dibuixos de Futurama. La disfressa col•lectiva guanyadora ha estat per a un grup de pegolines que anaven de punt blanc.

Els pegolins i les pegolines que encara no ens hem recuperat del Carnestoltes i ja tenim la pinyata ahí. Enguany, com és habitual, la cita per a concentrar-se a la Plaça de l’Ajuntament és a les 23:30h. A les 00:00h., la primera batucada marcarà el ritme perquè comence el passacarrer. A la 01:30h., de la matinada està previst que s’inicie el correfoc.
663 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!