Dos dones del Cabanyal, el còmic protagonitzat per María Cambrils i Pepica la Pilona és presentat a Pego

Maria Cambrils i Pepica la Pilona són les protagonistes del còmic titulat Dos dones del Cabanyal, que les autores, Josenia Salvador i Eloísa Blanco presentaren ahir a Pego.

L’acte es va celebrar a la Casa de Cultura i va estar organitzat per l’Arxiu Municipal en coordinació amb el col·lectiu feminista Dones Cabal i la Regidoria de Cultura. És per això que l’arxiver Joan Miquel Almela va fer una introducció en què comentà que les notícies, articles i novetats al respecte de la figura de María Cambrils no cessen.

També intervingueren la regidora de Cultura, Laura Castellà, qui agraí a Josenia Salvador i Eloísa Blanco que hagen donat visibilitat amb el seu còmic a María Cambrils, una dona intel·lectual pegolina oblidada.

I, a més a més, Carmina Dominguis destacà que María Cambrils és un referent per a Dones Cabal.

Per la seua part, Joan Miquel Almela exposà la trajectòria vital de l’escriptora i pensadora feminista pegolina, que va nàixer a El Cabanyal al 1877 i morí a Pego en el 1939.

L’arxiver va fer una repassada de les dades de que es disposa actualment i de tots els esdeveniments relacionats amb Maria Cambrils, des què publicara al 1925 el seu llibre d’assaig, Feminismo Socialista, que compta amb un pròleg escrit per Clara Campoamor, fins a la publicació enguany del còmic Dos dones del Cabanyal. Pepica la Pilona i María Cambrils. Com digué Almela, al 1992 l’Associació Clara Campoamor de Bilbao reedità l’bra de María Cambrils, després, l’escriptora Elvira Cambrils li dedicà a la feminista pegolina el llibre El bes de l’Aigua, en el 2010.

Al 2015 es publicà el treball d’investigació sobre María Cambrils de Rosa Solbes, Ana Aguado i Joan Miquel Almela. I en 2019 Ana Noguera va escriure un poemari també a la pensadora feminista i al 2020 la fundació socialista Pablo Iglesias va publicar de nou Feminismo Socialista. A més del llibre ara publicat en forma de còmic, Dos dones del Cabanyal, Joan Miquel Almela comentà una altra novetat, i és que l’arxiu té una nova fotografia de María Cambrils. Se sap que es va casar jove amb José Alarcón i enviduar prompte; que publicava articles a diari al periòdic El Socialista i altres com El Pueblo… va ser soterrada a Pego… poc més… Segons l’arxiver, tot el rastre de l’escriptora feminista es perd després de la seua mort el 22 de desembre del 1939 a Pego. Es desconeix per què la seua família es va traslladar al Cabanyal, de què vivia, si va escriure més llibres…

L’arxiver té l’esperança que poc a poc, ara que María Cambrils és coneguda, apreciada i valorada dins i fóra de Pego, fins i tot a nivell estatal, arriben més dades sobre la seua vida i obra.

A banda de tot això, el que va remarcar Joan Miquel Almela és que tot el que va escriure María Cambrils en Feminismo Socialista, fa quasi 100 anys, continua sent de total i absoluta actualitat.

Josenia Salvador i Eloísa Blanco, autora de la història i il·lustradora del còmic, són veïnes de Russafa. La figura de María Cambrils va ser un descobriment casual, segons explicaren ahir. En la seua obra, basada en dades reals, però totalment fictícia, confronten a la pensadora amb Pepica la Pilona, una dona molt coneguda al Cabanyal que representa a moltes altres dones oblidades.

Les autores o ens contaren ahir cóm va sorgir la idea de fer aquest còmic.
1002 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!