Divendres Pego acull la I Jornada d’Urbanisme i Gènere

Esta es desenvoluparà de 10 a 14.30 hores, principalment a la Casa de Cultura de Pego. La inscripció a la Jornada d’Urbanisme i Gènere és gratuïta. Es pot fer amb un registre d’entrada a l’Ajuntament de Pego de 9 a 14h. El màxim de places disponibles és de 35. Estes jornades estan organitzades per Dones Cabal i la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego, l’Atzúbia i les Valls.

Una de les àrees més febles que va detectar el diagnòstic del I Pla d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego va ser l’urbanisme. D’ahí que divendres, 23 de març, Pego aculla la primera Jornada d’Urbanisme i Gènere. Esta es desenvoluparà de 10 a 14.30 hores, principalment a la Casa de Cultura de Pego.

L’encarregada de fer reflexionar sobre esta qüestió és Marta Fonseca Salinas, una de les arquitectes que forma part de l’equip de treball del Col·lectiu Punt 6. Assegura esta colombiana que porta més de mitja vida a Barcelona que són diversos els camins pels que ha «transcorregut per a aconseguir mantindre els ulls ben oberts davant les finalitats que l’arquitectura pot aportar a la societat. Un d’aquests camins és el que realitzem des del Col·lectiu Punt 6 per promoure la incorporació de la perspectiva de gènere en l’arquitectura i l’urbanisme». Assegura Marta Fonseca Salinas que «cada dia aprenc de la diversitat i el bagatge de les meues companyes i em submergisc en cada experiència per comprendre el que el feminisme reclama de les professions ‘tècniques’».

Marta Fonseca, arquitecta del col·lectiu Punt 6 de Barcelona que porta més d’una dècada repensant els espais des de l’experiència quotidiana i per una transformació feminista, impartirà la conferència ‘Urbanisme i gènere: conceptes clau i inclusió en la pràctica urbanística’ en la I Jornada d’Urbanisme i Gènere de Pego.

El Col·lectiu Punt 6 és una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes de procedències diverses, amb més de 10 anys d’experiència local, estatal i internacional que van nàixer després de l’aprovació, l’any 2014, de l’anomenada Llei de Barris. Una normativa pionera que posava en marxa mesures socials i urbanes, i que constava de 8 puntes bàsics a desenvolupar, sent el sisè l’equitat, el que incloïa la perspectiva de gènere en tots els àmbits. D’ahí agafa el nom el col·lectiu.

Després de la conferència es procedirà a realitzar una marxa exploratòria pel municipi per a posar en pràctica els conceptes exposats durant la conferència. Les “marxes exploratòries” són una metodologia molt concreta desenvolupada per la teoria i la pràctica feminista que es centra en identificar aspectes urbans relacionats amb la percepció de seguretat a l’espai públic des d’una perspectiva de gènere.

Les marxes exploratòries van començar a Canadà, a les ciutats de Montreal i Toronto a principis dels anys 90. Van aparèixer després que a finals dels anys 80, en resposta a l’increment d’agressions sexuals contra dones en la ciutat de Montreal, grups feministes s’organitzaren per tal de pressionar el govern de la ciutat a respondre a esta problemàtica. Fruit d’aquelles demandes, i d’altres no només relacionades amb la seguretat sinó també amb la vida quotidiana de les dones, l’ajuntament de Montreal va crear el Consell de Dones Montrealeses. I una de les demandes i accions que van eixir d’aquell consell va ser la realització d’auditories de seguretat de les dones, i en particular, a través de l’organització de marxes exploratòries pels diferents barris de la ciutat. Després aquest treball es va internacionalitzar amb la creació de l’organització no governamental Women in Cities International.

Per tant, les marxes exploratòries consisteixen en recórrer un barri, un entorn concret o un municipi, amb un grup reduït de dones, per tal de detectar i analitzar quins elements físics i socials condicionen la percepció de seguretat de les dones que viuen i utilitzen un determinat entorn. A part de ser una eina de diagnosi per obtenir informació de com respondre a esta problemàtica des de l’urbanisme, també és una eina d’empoderament de les dones, ja que permet visibilitzar el coneixement que tenen les dones veïnes de l’entorn per on viuen i es mouen, alhora que valora la seua participació activa en el disseny i la transformació dels seus entorns urbans.

La inscripció a la Jornada d’Urbanisme i Gènere és gratuïta. Es pot fer amb un registre d’entrada a l’Ajuntament de Pego en horari de dimarts a dijous de 9 a 14h. El màxim de places disponibles és de 35.

Estes jornades estan organitzades per Dones Cabal i la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego, l’Atzúbia i les Valls.

 

1573 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!