Divendres, 5 de juny, es presenta a Pego María Cambrils: El despertar del feminismo socialista. Biografía, textos y contextos (1877-1939)

Hi intervindran a la presentació, les tres persones més autoritzades per parlar de la feminista socialista i autores del llibre, Rosa Solbes (periodista), Ana Aguado (catedràtica d’Història de la UV) i Joan Miquel Almela, arxiver municipal de Pego; intervindran en la presentació pegolina. L’obra analitza la figura i l’obra de María Cambrils Sendra i unix l’estudi dels seus referents biogràfics, del seu pensament i de les seues propostes discursives a l’edició de la gran majoria dels seus escrits. Esta és la primera vegada que es publiquen tots junts els escrits de María Cambrils. La presentació és a les 19.30h., a la sala d’actes de la Casa de Cultura de Pego.
La Universitat de València va publicar a maig de 2015 María Cambrils: El despertar del feminismo socialista. Biografía, textos y contextos (1877-1939). Un volum que ja té data de presentació a Pego, divendres 5 de juny a les 19.30h., al saló d’actes de la Casa de Cultura. Una presentació de luxe tenint en compte que hi intervindran les persones més autoritzades per parlar de la feminista socialista, María Cambrils, justament, les tres persones coautores del llibre que es presenta: Rosa Solbes, la periodista que la va descobrir al públic; Ana Agudo, catedràtica d’Història de la UV, qui l’ha estudiada en la vessant històrica i l’arxiver municipal de l’Ajuntament de Pego, Joan Miquel Almela, arxiver de l’Ajuntament Pego qui, arrel del que se sabia, es va posar a investigar sobre ella i ja avançava alguna cosa en una conferència sobre la figura de la feminista socialista organitzada per Dones Cabal a Pego. Conferència compartida amb Elvira Cambrils.
En aquell moment, era març de 2013, Joan Miquel Almela començava pels orígens de Cambrils, pel seu arbre genealògic que indicava que, tan son pare com sa mare, eren de Pego, tot i que ella va nàixer al Cabanyal, al barri marítim de València.

La primera notícia de María Cambrils es produïx a partir de la reedició de El feminismo socialista per l’Asociación Clara Campoamor de Bilbao l’any 1992. Les investigacions han de dirigir-se directament a la Fundación Pablo Iglesias perquè, aleshores hi ha un total desconeixement de l’autora.

Rosa Solbes és, amb l’article que publica en 2003 a El País, podríem dir la «culpable» que la «gran desconeguda María Cambrils» siga coneguda pel gran públic. Arrel d’eixe article Fernando Sanchis localitza l’única fotografia que es coneix de Cambrils, asseguda amb el seu llibre El feminismo socialista a les mans. Paral·lelament la pegolina Elvira Cambrils també comença a apropar-se a la figura de María, un treball que es cristal·litzarà a El bes de l’aigua.

En la conferència que va realitzar l’arxiver municipal en 2013 sobre María Cambrils, es van apuntar moltes altres coses, però, ens les guardem perquè qui acudisca divendres a la presentació de María Cambrils: El despertar del feminismo socialista. Biografía, textos y contextos (1877-1939), es deixe sorprendre per tot el que vagen rebel·lant-nos Rosa Solbes, Ana Aguado i el mateix Joan Miquel Almela.

La nova publicació analitza la figura i l’obra de María Cambrils Sendra, rellevant socialista i feminista valenciana –o en orde invers, feminista socialista– i, no obstant això, escassament coneguda pel gran públic. El llibre unix l’estudi dels seus referents biogràfics, del seu pensament i de les seues propostes discursives, a l’edició de la gran majoria dels seus escrits –els seus articles i el seu llibre Feminismo Socialista–, que es reunixen per primera vegada en una mateixa publicació.

María Cambrils va ser una dona compromesa amb el socialisme i un referent feminista en la seua època. Sens dubte, una de les primeres i més significatives socialistes que, en els anys vint, va analitzar l’especificitat de la problemàtica femenina i la subordinació de les dones. El títol del seu llibre, Feminismo Socialista, és tota una declaració de principis, una proposta d’acció i de projecte polític, en el que la causa del feminisme es vincula al socialisme, perquè no entén l’un sense l’altre. Des de la seua historicitat, va dedicar el seu treball intel·lectual a desenvolupar el socialisme en clau feminista, igualitària, democràtica i radical.

Va escriure periòdicament en diferents publicacions, entre elles en El Socialista. En els seus articles va analitzar la subordinació de les dones, relacionant el capitalisme amb el patriarcat i els seus instruments culturals i ideològics –codis, lleis, religió– per a construir arquetips i models de gènere hegemònics. Va escriure també sobre la societat i la política espanyola dels anys vint i trenta. Però sobretot, va realitzar com a socialista importants propostes feministes amb un clar contingut de classe, vinculades al socialisme com «ideal de redempció per a la dona», que la convertixen en un referent fonamental per a la història del socialisme i del feminisme a Espanya.

En l’Espanya dels anys vint i trenta, durant la dictadura de Primo de Rivera i molt particularment en la Segona República, a pesar de l’existència de models de gènere tradicionals i hegemònics en les distintes cultures polítiques, la progressiva presència de plantejaments igualitaris i feministes en la cultura socialista va ser generant discursos, propostes i accions col·lectives enfront de la subordinació i la falta de drets de les dones. La valenciana María Cambrils va representar un punt d’inflexió clau en la formulació d’estos plantejaments feministes, en el si del socialisme del primer terç del segle XX a Espanya.

El present treball monogràfic aprofundix en la seua vida, els seus escrits i la seua època històrica, i reunix les seues publicacions i la seua obra periodística, situant-les en el seu context històric, en el temps en què li va tocar viure, en el que va dedicar gran part de les seues energies a difondre esta important conquista del segle XX que hem definit com a feminisme.

873 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!