Dilluns 22 d’octubre finalitza el termini per a presentar obres al I Certamen de Poesia Satírica de Pego

Es tracta del primer, i per tant, de l’únic certamen de poesia satírica que hi ha, posicionant Pego com a garant d’un gènere que fins ara ha estat desprestigiat. De fet, un dels objectius és donar valor a la poesia satírica i dotar, principalment les falles, de bones plomes versades en la sàtira poètica. Sobretot arrel del nomenament de les Falles com a patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco. El premi del I Certamen de Poesia Satírica de Pego promogut per la regidoria de Cultura està dotat amb 2.500€. A més, l’obra guanyadora serà publicada per Edicions del Bullent.

Potser perquè Pego té un dels millors, sinó el millor, poeta satíric de tot l’àmbit lingüístic, en Salvador Bolufer o potser perquè la base de la burrera pegolina radica en la sàtira, el cert és que la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pego ha decidit convocar enguany el I Certamen de Poesia Satírica de Pego. El premi està dotat amb 2.500€. A més, l’obra guanyadora serà publicada per Edicions del Bullent.

Ese certamen únic, i per tant pioner, en tot el territori de l‘àmbit lingüístic, promogut per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pego va nàixer «veient la tradició que tenim del gènere satíric al municipi crèiem que es podia impulsar una major participació d’escriptors en les crítiques falleres», explicava la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Pego, Laura Castellà.

Però que hem d’entendre per poesia satírica? Ens ho explica el poeta Salvador Bolufer començant pel que és la sàtira, «una manera de comunicar a través del sentit de l’humor. No necessàriament crítica social o política, sinó qualsevol cosa que nasca del món del ridícul es pot comunicar, es pot escamar, es pot denunciar o es pot ridiculitzar el mateix ridícul, a través de la sàtira». Sobre esta base, «quan parlem de poesia satírica estem parlant de muntar eixa divulgació a través de poesia».

Amb esta convocatòria del I Certamen de Poesia Satírica de Pego es pretén dignificar el gènere, alhora que es volen donar els primers passos per a traure a relluir plomes que es convertisquen en referents per a futurs poetes. Apuntava Bolufer que és un expert en la matèria que, «ell li deu molt a la poesia satírica i una manera de pagar-li eixe privilegi, és col·laborant en què altra gent tinga ofertes que jo no he tingut» i aclaria que està en el jurat «perquè no es crearen suspicàcies».

Com apuntava anteriorment la regidora de Cultura, una part de la culpa d’este projecte la trobem en les Falles i més concretament, desvelava Salvador Bolufer, en la declaració d’estes com a patrimoni immaterial de la Humanitat per la Unesco.

El proper dilluns, 22 d’octubre finalitza el termini per a presentar obres al I Certamen de poesia satírica de Pego. Actualment hi ha una vintena d’obres presentades, segons avançava per a Ràdio Pego, Salvador Bolufer. Una xifra que com, confessava que «estàvem oberts a qualsevol escenari», estan «contents» per la resposta.

 

1242 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!