Dijous que ve els alcaldes de Pego i Vall de Gallinera i l’alcaldessa de Vall d’Ebo es reuniran amb el Comissionat de la Conselleria de Sanitat amb Marina Salud

Enrique Moll, Toni Pardo i Leonor Jiménez van a traslladar-li la problemàtica que presenta a la Mancomunitat de Pego, L’Atzúbia i les Valls l’aplicació de la nova normativa d’ús d’ambulàncies per part del personal sanitari per atendre visites domiciliàries. Esta cita és fruit de la reunió que es va mantindre dimecres passat entre el coordinador del centre de salut de Pego i els responsables municipals de la Mancomunitat.

El passat dimecres, 12 de setembre, es reuniren al Centre de Salut de Pego Toni Pardo, alcalde de la Gallinera, José Vicent Moll, regidor de la Vall d’Ebo, Carmelo Ortolà, regidor de Sanitat de l’Ajuntament de Pego i el sanitari d’Acció Urgent Pedro Barranco, convocats pel coordinador mèdic del Centre de Salut de Pego, el doctor Carlos Juan. L’objectiu de la reunió era comunicar als responsables polítics les conseqüències que es poden derivar per als diferents municipis de l’entrada en vigor, des del passat 1 d’agost, de la nova normativa d’ús d’ambulàncies per part del personal sanitari per atendre visites domiciliàries.

Fins ara, davant un avís d’urgència, el metge sol·licitava ser acompanyat per una ambulància TNA o SVB, vehicle que servia d’evacuació si la gravetat del quadre així ho requeria. La nova normativa, però, prohibeix este ús de les ambulàncies i per tant el mecanisme canvia i és el metge el que ha de personar-se davant un avís urgent, amb els mitjans de què dispose. Una vegada el professional ha valorat la situació del pacient, si es requereix evacuació, se sol·licita el transport sanitari.

Amb este nou escenari, dins el municipi de Pego, on els desplaçaments són curts, és factible l’aplicació de la nova normativa. A més, en cas de necessitat es compta amb el servei sociosanitari que ofereix l’Ajuntament a través d’Acció Urgent, la qual cosa facilita molt la tasca del personal mèdic, asseguren fonts sanitàries.

La dificultat es presenta quan els desplaçaments mèdics es produïxen en la resta de pobles que conformen la Mancomunitat de Pego, l’Atzúbia i Les Valls. I la pregunta que es planteja és: «què pot passar quan es tracta d’un avís a la Vall d’Ebo, la Vall de Gallinera, l’Atzúbia o Forna?». Si s’aplica la nova normativa, ja en vigor, el metge s’ha de desplaçar amb els seus propis mitjans, amb l’equip mòbil d’urgència. Un desplaçament que es calcula que pot durar entre 30 i 40 minuts. Si, una vegada reconegut el o la pacient el metge o la metgessa considera que es requerix transport sanitari urgent, comptant que este estiguera al Centre de Salut de Pego, s’haurien de sumar uns 30-40 minuts més al cas i després els de baixada.

Davant este escenari, que es podria donar, s’entén des del punt de vista mèdic, que s’estaria perdent un temps vital amb el nou protocol que aprofundix en l’empitjorament de la qualitat assistencial de les poblacions d’interior que, ja de per si mateixes, estan patint un procés de despoblament per qüestions tan bàsiques com estes.

Després de conèixer les conseqüències de l’aplicació de la nova normativa d’ús d’ambulàncies per part del personal sanitari per atendre visites domiciliàries, els responsables polítics presents en la reunió van a sol·licitar reunir-se amb les autoritats

sanitàries de la Conselleria de Sanitat Universal, amb la finalitat de poder explicar el cas de la Mancomunitat de Pego, l’Atzúbia i les Valls i tractar de buscar una solució que afavorisca la qualitat de vida assistencial de les persones que viuen en els nuclis més allunyats dels serveis mèdics bàsics. Eixa reunió serà dijous que ve amb el Comissionat de la Conselleria de Sanitat amb Marina Salud. L’alcalde de Pego avançava que, si no s’obtingueren fruits se sol·licitaria una nova trobada amb responsables de la Conselleria de Sanitat.

Els representants polítics de Pego, la Vall de Gallinera i la Vall d’Ebo recorden que, si que és cert que des de Sanitat es va comentar en entrar en vigor la normativa actual, que «… les ambulàncies són per a transport de malalts i només excepcionalment i prèvia autorització, realitzaran altres tipus de serveis», entenen que quan des nuclis de població tan allunyats de la base, com en el cas del Centre de Salut de Pego, se sol·licita atenció per una urgència, es deuria considerar com una excepcionalitat, i més encara quan s’està parlant d’àrees molt allunyades i sobretot amb una població molt envellida, que requereix major i millors atencions.

 

1546 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!