Descobreixen tres noves espècies d’algues a la Marjal de Pego-Oliva

Són algues típiques de zones d’aigua muntanyosa. La troballa és un indicatiu de la qualitat de les aigües del parc natural. El més cridaner és que estes espècies de flora no havien estat citades en anterioritat a Espanya. El Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva cada dia sorprèn amb noves troballes medi ambientals d’interès. En esta ocasió s’han descobert tres noves espècies d’algues que mai abans havien sigut citades a Espanya. Estes algues, la Batrachospermum gelatinatum, Batrachospermum aquatum i l’Hildenbrandia angolensis, han aparegut en assarps i sèquies del Parc Natural i en el naixement del riu Bullent i les tres són típiques de zones de muntanya d’altres països d’Europa.

Esta troballa és fruit d’un estudi elaborat per la Universitat de Múrcia i, segons ha explicat el director del Parc Natural, Vicente Urios, “estes circumstàncies pareixen estar motivades, d’acord amb este estudi, amb la puresa i la netedat de les aigües de la Marjal”.

L’equip de la Universitat de Múrcia en col•laboració amb tècnics del Parc Natural ha desenvolupat este estudi des de fa dos anys. Per a això han establert 15 estacions de mostratge repartides entre turgències, rius, arrossars i assarps per a estudiar l’evolució de les algues. En este estudi també s’ha analitzat la relació entre la presència d’estes algues en la marjal amb la qualitat de l’aigua, velocitat del corrent, salinitat, concentració d’oxigen, i presència d’alguns nutrients com el fòsfor o el nitrogen.

“Esta troballa té un gran valor, no sols per a la Biodiversitat valenciana i espanyola, sinó també com a indicador de la qualitat de l’aigua d’este aiguamoll, comparable a la qualitat de naixements de muntanya”, ha precisat Urios. A més, el descobriment dóna una idea de la riquesa d’este Parc Natural, que no sols concentra biodiversitat típica de marjals litorals.

Segons ha assegurat Vicente Urios “este Parc Natural és conegut internacionalment per la neteja i la qualitat de les seues aigües i per albergar una gran diversitat de flora i fauna, com mostren les recents nidificacions d’espècies que no es reprodueixen en altres llocs de la península com el Caricerín o el Repicatalons”.

Un altra dada significativa, el seu director ha destacat que per segon any consecutiu l’abutor ha nidificat a Pego-Oliva, després de fer-ho per primera vegada en la història en la Comunitat en 2005. L’abutor és una au aquàtica que es troba en perill d’extinció en el nostre país, ja que el total de la població espanyola es limita a 50 parelles reproductores.

Així mateix, des de l’any 2000 altres 5 espècies d’aus aquàtiques s’han reproduït per primera vegada en la Marjal Pego-Oliva. Estes espècies són la roseta, el fumarell cariblanc, la garsa reial, la garseta cranguera i la gavina patigroga.


699 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!