Desbloqueig per al tren Gandia – Dénia

Ministeri i Conselleria pacten desbloquejar el projecte ferroviari que unirà La Safor i la Marina Alta durant la reunió que van mantenir ahir les dues administracions. Es preveu que el protocol d´actuació se signe el proper mes de març. El cost aproximat s´estima al voltant dels 1.500 milions d´euros. El traçat s´estudia que transcórrega paral•lel a la l´AP7. Parlem d´un projecte que ja pareixia un miratge per a les comarques de la Marina Alta i la Safor; sembla ser que finalment, i després de 12 anys, el traçat ferroviari entre Gandia i Dénia es convertirà en una realitat. Potser , però, s´haurà d´esperar fins a març per a refermar l´acord verbal al que van arribar ahir el Ministeri de Foment i la Conselleria d´Insfraestructures. El cert és que la notícia ha tornat a reviscolar les esperances entre els ajuntaments implicats en el projecte i els habitants de les dues comarques afectades.

Ambdós parts, Ministeri i Conselleria, es van reunir ahir a Madrid per a tancar un protocol de finançament que inclouria, a més, la construcció de la línia Xàtiva-Alcoi, així com altres infraestructures ferroviàries a la Comunitat. De fet, el conseller d’Infraestructures, José Ramón García Antón, va llançar ahir una ambiciosa proposta per a unir València i Alacant mitjançant el ferrocarril de rodalia que va més enllà de la proposta de construir una via entre Gandia i Dénia.

El nou traçat de ferrocarril, que utilitzarien trens de rodalia i de llarg recorregut, es construiria pegat a l’actual AP-7. Les obres s’iniciarien en el tram Oliva-Dénia, que és el més avançat, des del punt de vista del traçat i dels estudis informatius, segons van assegurar ahir fonts de la Conselleria d’Infraestructures. El nou traçat projectat s’iniciaria a València, ja que l’actual via ferroviària es desdoblaria fins a la localitat de Gandia, continuaria des d’esta última localitat fins a Dénia i, després, el ferrocarril continuaria fins a Alacant i Benidorm.

Infraestructures calcula que la nova línia ferroviària costarà 1.500 milions d’euros (250.000 milions de les antigues pessetes). La Generalitat costejaria la despesa que suposa la construcció del nou traçat. Però la proposta llançada ahir al Ministeri de Foment és que el departament que ara dirigeix Magdalena Álvarez es fera càrrec de la gestió de la nova línia ferroviària, «a canvi d’un cànon d’explotació» que hauria de pagar la companyia Renfe, segons fonts d’Infraestructures.

La proposta amb la que es va treballar ahir es l’esborrany de protocol del ferrocarril, pendent de signar des de fa anys. Durant la trobada no es concretar cap termini d´execució, tot i que si que es va concretar l´inici dels tràmits, que està previst per a aquesta mateixa setmana. La Conselleria remetrà l´esborrany del projecte ferroviari al Ministeri de Foment i, si tot marxa bé, al març la Ministra Magdalena Álvarez i el president de la Generalitat, Francesc Camps, signaran el protocol d´actuació. A només dos mesos de les eleccions.

La Generalitat es compromet a «invertir en este protocol 400 milions d’euros en una primera fase i fins a 1.500 en una segona fase» , a través de l´Ens Gestor d’Infraestructures de Transport i Ports (GTP), dependent de la Conselleria d’Infraestructures. El conseller va assegurar, en un comunicat, estar «convençut que hem de potenciar les inversions en ferrocarrils i per això vam reprendre amb força la signatura d’un protocol d’inversions que inclouria les línies Xàtiva-Alcoi, Gandia-Dénia, totes les línies de rodalia, per exemple les de València, o la línia Alacant-Villena,

Les reaccions polítiques al respecte de la decisió presa ahir entre les dos administracions implicades en tirar endavant el tren Gandia – Dénia no s´han fet esperar. L’alcaldessa de Dénia, Paqui Viciano (PSOE), va expressar la satisfacció municipal per l’anunci fet públic per Foment i Infraestructures. La capital de la Marina Alta no té connexió ferroviària amb València des que en 1974 es va desmantellar l’antiga via fèrria. La primera edil va confiar que esta vegada es forjarà el compromís tantes vegades anunciat amb la signatura al març del conveni que «equival a compromís de pagament» .

L’alcalde d’Oliva, el socialista Salvador Fuster, ha dir que és una “magnífica” notícia per als ciutadans, encara que “ja ho intuíem que ocorreria així”. El fet que la Generalitat assumisca el projecte permetrà que la iniciativa vaja més ràpida, va remarcar la màxima autoritat municipal d’Oliva. La Conselleria, segons va recordar Fuster, ja té quasi finalitzat l’estudi bàsic d’execució i la declaració d’impacte ambiental. Únicament faltaria posar en marxa la primera fase, “per a nosaltres la més important i la més viable econòmicament per a la Conselleria”.

Pego és un dels pobles que és beneficiaria de la connexió ferroviària no sols per a desplaçar-se a municipis de la Safor com Gandia o de la Marina com Dénia sinó per a connectar el nostre municipi amb València. Des dels ajuntaments de Pego, El Verger i Ondara ja s’ha demandat que hi hagen parades, encara que pel moment es desconeix si el tren tindrà estacions en aquests municipis o sols a Oliva i Dénia.

659 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!