Compromís per Pego i Volem Pego registren una moció sol·licitant que l’Ajuntament actue sobre el terreny afectat per l’incendi del 14 de maig per evitar la seua degradació

La moció, que proposa 11 acords, planteja crear «una borsa de voluntaris» que realitzen treballs de protecció del sòl. A més, que l’Ajuntament finance i ajude el Centre Excursionista de Pego en les feines de delimitació i senyalització de les sendes desaparegudes. També proposa que el consistori busque finançament amb fons de la Conselleria de Medi Ambient, la Conselleria d’Agricultura i la Diputació Provincial d’Alacant.
Els grups de l’oposició Compromís per Pego i Volem Pego s’han unit per a representar una moció conjunta al proper plenari ordinari que tindrà lloc el dijous, 6 d’agost, a les 13h., en la que demanen a l’Ajuntament de Pego una «sèrie d’actuacions sobre el terreny afectat [per l’incendi del 14 de maig que va arrasar 975 hectàrees del terme de Pego] per tal que la situació del sòl cremat no es degrade més». La moció va ser registrada ahir al consistori després d’haver presentat, este mateix escrit, el passat 17 de juliol amb la intenció d’obtenir algun tipus de resposta bé de l’alcalde, bé de la regidora de Medi Ambient i no haver-la obtingut, segons explicava a Ràdio Pego la representant de Volem Pego, Irene Sendra.




El document, que planteja que, «després d’un incendi, el sòl queda desprotegit i exposat als factors climàtics com són el vent o la pluja que, junt amb la pèrdua de matèria orgànica, afavoreixen l’erosió i la pèrdua de nutrients dificultant i en alguns casos, impossibilitant la regeneració natural de les zones afectades», demana, entre d’altres coses «buscar l’assessorament tècnic necessari per a fer les intervencions oportunes, i aprofitar i col·laborar amb la feina feta per l’Assemblea Oberta de Pego i la plataforma en defensa de les muntanyes que s’està organitzant», finalment sota el nom de ‘Pego Viu’.

El text planteja 11 punts d’acord al plenari pegolí. El primer d’ells defensa que «l’ajuntament ha de liderar la gestió post incendi en coordinació amb els municipis afectats veïns». Així mateix, veu necessari «elaborar un registre de propietaris de terrenys de muntanya prestant la màxima atenció a les zones afectades per l’incendi per tal de coordinar les actuacions oportunes» i planteja crear «una borsa de voluntaris per tal de realitzar els treballs necessaris per a la protecció del sòl», sent l’Ajuntament de Pego qui s’encarregue «de facilitar-los la formació necessària amb personal expert i tècnic».

El punt sisé i seté apunten a què «l’Ajuntament finançarà i ajudarà al Centre Excursionista de Pego en les feines de delimitació i senyalització de les sendes desaparegudes en l’incendi» i «l’Ajuntament buscarà finançament amb fons de la Conselleria de Medi Ambient, la Conselleria d’Agricultura i la Diputació Provincial d’Alacant» per fer front a les accions de protecció i regeneració.

Així mateix, la moció també defensa la promoció d’ «explotació agrària de les zones abancalades de les muntanyes per tal que facen funcions de tallafocs al mateix temps que milloren el paisatge i s’obtenen rendiments econòmics». També atén la demanda dels bombers de la Marina Alta que es dote d’accessibilitat «als camins forestals per tal que es puguen realitzar les actuacions necessàries tant per la protecció de les muntanyes com per l’extinció d’incendis que es puguen produir, així com també per facilitar que les persones propietàries de les foies puguen realitzar les degudes tasques de manteniment».

Compromís i Volem també demanen que es revise o redacte, «en cas de no existir el Pla d’emergències en matèria d’incendis forestals, per poder prevenir i evitar tragèdies com la del 14 de maig». I exigixen que es done compliment «als acords del ple extraordinari del 15 de maig, entre els quals es troba la creació d’una comissió d’investigació sobre les actuacions realitzades a l’incendi i les errades que s’hagueren pogut cometre».

Els dos grups que presenten la moció ho fan atenent que «en el Ple de 7 de juliol es va adjudicar la finca 60-C del PAI Sector I per un import de 370.305€ i que els ingressos produïts per l’adjudicació d’aquest tipus de béns poden ser destinats a actuacions mediambientals».

Per últim, Compromís i Volem manifesten «la necessitat d’una reunió d’una representació de tots els partits, per tal d’informar a tots els regidors i regidores de les actuacions i previsions d’actuacions realitzades fins ara en el tema que ens ocupa, així com programar reunions posteriors per establir un fil ininterromput de comunicació en una matèria tan sensible com la que ens ocupa».

738 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!