Calp preparat per a rebre la XXV Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Alta

‘Tu tens la clau’ el lema amb què es presenten les Trobades enguany, és una crida a la reflexió per a tota la ciutadania, que és qui té la clau per a matricular els seus fills i filles en l’ensenyament en valencià o als programes d’immersió lingüística. Dissabte, a partir de les 10 del matí, activitats diverses al voltant de la Plaça Major de Calp.
Demà dissabte arriba el punt àlgid de la celebració de la XXV Trobada d’Escoles en Valencià a la Marina Alta. Serà el moment per a gaudir dels més de 60 tallers i de tota la resta d’activitats que s’han estat preparant per a la gran ocasió de la festa reivindicava de l’ensenyament públic en valencià.

Un quart de segle ha passat des què se celebrara, per primera vegada a la Marina Alta, la Trobada d’Escoles en Valencià. Per al president de la CAPPEV, entitat organitzadora de les Trobades a la comarca, Jaume Fullana, el temps transcorregut representa “dos cares d’una mateixa moneda”. I per què aquesta afirmació? Ell mateix ho aclaria, “per una banda satisfacció perquè hi ha tot un col•lectiu al voltant promocionant el que és l’ensenyament en valencià […] Però de vegades també hem comentat que ens agradaria no celebrar ja més trobades, en el sentit, de veure la situació tan normalitzada que no caldria celebrar-ne més de trobades o com a mínim les hauríem de dissenyar amb un altre perfil”. I és que recordava Fullana que les Trobades “són una festa”. No s’ha d’oblidar, però, que les Trobades, a més de ser una festa, són una reivindicació per a reivindicar una escola pública valenciana de qualitat. Un model educatiu, que entre d’altres hauria de “dotar a l’alumnat de competències plurilingües”, recordava el president de la CAPPEV.

Després del temps transcorregut, que no és poc, la pregunta obligada és, com està actualment la situació de l’ensenyament públic valencià en valencià? Fullana explicava que “per una banda, observem que cada vegada són més els pares i mares que entenen que aquesta és la millor opció per als seus fills i filles perquè adquireixen majors competències lingüístiques; però per l’altra, també estem observant que no hi ha la promoció, per part de la Conselleria, que caldria”. Es remetia Fullana a les xifres que demostren el poc interès de la Conselleria d’Educació en normalitzar el valencià a les aules, ja que “després de 25 anys de Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, encara estem amb un 27 ó 28 per cent d’ensenyament en valencià o de programes d’immersió lingüística, doncs, realment considerem que és totalment insuficient”.

‘Tu tens la clau’ és el lema triat per a celebrar el 25 aniversari de les Trobades en Valencià. Un missatge unitari que fa “una crida a la reflexió de tota la ciutadania”, afirmava Jaume Fullana que posava un exemple aclaridor: “les persones són les que tenen la clau per a matricular els seus fills i filles a fer ensenyament en valencià o programes d’immersió lingüística”.

Enguany es presenten més de 60 tallers de tot tipus a la Trobada d’Escoles en Valencià que tindrà lloc a la Plaça Major de Calp el proper dissabte, 29 de maig. Unes trobades, però, que enguany són especials i avancen el seu inici. I és que dimecres, la comarca acullia dos escoles de Mallorca, tenint en compte que “molts pobles de la nostra comarca estan agermanats en pobles de Mallorca i hem volgut organitzar unes jornades de convivència amb alumnes mallorquins”. Durant els quatre dies intensos de convivència hi haurà múltiples activitats que posaran en valor, entre d’altres coses, com d’important és l’escola pública en valencià.

Divendres la CAPPEV ha organitzat la presentació del llibre ‘For Sale o 50 veus de la terra’, un llibre de poesia que recull 50 poemes de poetes i poetesses valencians que parlen dels mals que han destrossat la nostra bella comarca. Entre els 50 poemes seleccionats trobem una bona representació pegolina que caldrà tenir en compte. Però per a descobrir-la, millor acudir a la presentació del llibre que tindrà lloc al Saló Blau de la Casa de la Cultura de Calp el divendres a les 20’00 hores.

La presentació està concebuda com un espectacle poètic musical coordinat per Maria Josep Escrivà i en el que participen poetes antalogats al llibre ‘For Sale o 50 veus de la terra’ publicat per Edicions 96. La projecció d’imatges està a càrrec de Natxo Francés i la música en directe serà a càrrec de Xirimiters del Carellot de Calp.

Abans d’entrar en el programa de dissabte, informar que dins dels guardonats del Premi Sambori a la Marina Alta trobem, en la categoria de primer cicle de secundària el títol ‘La caixa màgica’, una història escrita per Pau Sendra Pous, del CEIP Ambra de Pego. Enhorabona des de Ràdio Pego.

El dia de la Trobada pròpiament dit, dissabte 29 de maig, les activitats comencen a les 10 del matí. Entre mig de tot el que hi ha programat, trobem un gran dinar i un gran sopar popular, dos cites molt tradicionals a les trobades de la Marina Alta. En el seu 25é aniversari, la Trobada presenta el dissabte, moltíssimes novetats. Destacava el president de la CAPPEV “la II edició del Festival de la Cançó Infantil”, una activitat que ve a ser “un impuls per a normalitzar la cançó en valencià a les edats que es compronen entre els 6 anys i els 14”. El Festival de la Cançó Infantil tindrà lloc a les 13 hores. De vesprada prendran els carrers principals de Calp, tots aquells que rodegen la Casa de Cultura els més de 60 tallers que munten, majoritàriament, els AMPES de les escoles i instituts de la comarca. “Les escoles el que fan és traure al carrer el que fan en el seu dia a dia dins els centres escolars”, explicava Fullana. De vesprada també actuaran les rondalles. Després de sopar, correfocs.

La Trobada acabarà amb el concert de La Gira 2010. Enguany el cartell és de luxe i molt comarcal, ja que actuaran Skalissai, La Gossa Sorda i Skapolits. Sobre la participació al concert del grup pegolí, La Gossa Sorda, el president de la CAPPEV manifestava que “per a nosaltres és un referent de música en la nostra comarca i a més a més, que faran la presentació del seu nou disc ací a la Trobada i per a nosaltres constitueix tot un orgull i una satisfacció”.

El gruix de les activitat de la XXV Trobada d’Escoles en Valencià de la Marina Alta es durà a terme a la Plaça Major de Calp, al voltant de la Casa de Cultura de la localitat. Jaume Fullana, però, assenyalava que hi haurà “molts directoris” distribuïts per Calp per orientar els participants a la Trobada. Així mateix anunciava que “la cercavila de la Trobada no comença a Calp, sinó que comença a Dénia”. I com és això? Doncs perquè l’organització té “uns grups d’animació que estaran a l’estació de Dénia, a partir de les 15 hores, i tenim un tren especial amb música que els conduirà fins a Calp”.

El President de la CAPPEV feia una crida a la participació perquè es continuen batent rècords de participació en les XXVenes Trobades d’Escoles en Valencià, tot i que reconeixia Jaume Fullana que a la Marina Alta la participació sempre ha estat molt activa.
616 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!