Calp ostentarà la delegació de l’àrea de la Marina Alta i Baixa a la UNDEF

Eixa és la principal conclusió de la reunió de la Unió nacional d’entitats festeres de Moros i Cristians que divendres passat va tindre lloc a la Casa de Cultura de Pego. La renovació de la Junta Directiva de la UNDEF, a la que pertany l’anterior delegat d’àrea, implica l’elecció d’una nova persona que faça d’enllaç entre l’entitat i les diferents Juntes Centrals dels pobles que s’integren en les 10 poblacions incloses en l’àrea Marina Alta i Baixa. La tria es va fer per sorteig i Calp va ser la població triada i que, per tant, ostentarà este càrrec.

P1290670El passat divendres es va celebrar a la Casa de Cultura de Pego la primera reunió de 2017 de la nova Junta Directiva de la UNDEF amb representants de les Juntes Centrals de Moros i Cristians de l’àrea de la Marina Alta i Baixa, conformada per Callosa d’En Sarrià, Calp, Benissa, Dénia, Pego, Xàbia, Moraira, Altea i Benidorm i La Vila Joiosa. Estos tres últims pobles van excusar la seua absència a la reunió. A la junta de zona també va assistir l’Alcalde de Pego, Enrique Moll i la regidora de Festes, Rebeca Bañuls. Tots dos van ser testimonis de com, la tria de delegat o delegada, va pillar per sorpresa a la majoria de representants presents, ja que moltes juntes també havien renovat les seues directives i era la primera vegada que acudien a una reunió de zona.

P1290662Així, el primer que es va fer va ser triar els membres de la mesa que van ser la pegolina Carla Pascual, com a presidenta, i els pegolins Fernando Oltra i Pascu Vicens, com a vocals. El següent pas, va ser explicar quin és el paper de la persona delegada d’àrea. L’encarregat de fer-ho va ser l’anterior delegat, Vicente Ivars Llorca, qui actualment forma part de la nova Junta Directiva de la UNDEF com a Vicepresident 3r. Explicava que el delegat o la delegada és «l’enllaç entre les poblacions de la zona i la directiva de la UNDEF». És una espècie de coordinador/a que representa les poblacions de la seua àrea. És per això que ha d’estar en permanent contacte amb uns i d’altres.

P1290680Un altre detall de les funcions del delegat/a de zona és que este/a «entra automàticament a formar part de la Junta Directiva de la UNDEF, el que vol dir que s’ha d’anar a les reunions de la Junta Directiva i acudir a juntes», explicava Vicent Ivars. Una altra de les funcions de la persona delegada d’àrea és la d’intentar solucionar els problemes o resoldre els dubtes que presenten les diferents localitats o, almenys, traslladar-los a la UNDEF perquè intente donar solució.

La responsabilitat que comporta la delegació d’àrea davant la UNDEF va fer que no isquera cap població voluntària per ocupar el càrrec, el que va provocar que s’hagués de fer un sorteig entre les localitats de la zona. La sort va fer que Calp fora la localitat elegida per a ostentar la delegació de les festes de Moros i Cristians de la Marina Alta i Baixa a la UNDEF. El proper pas és que trie la persona que serà delegada, ja que la delegació és personal, no per localitat.

P1290673D’altra banda, durant la reunió la nova presidenta de la UNDEF, la contestana Pepa Prats, va explicar que la Unió nacional d’entitats festeres de Moros i Cristians «aprofita per a anar a Subdelegació, a la Presidència del Consell, per a anar on faça falta, com per exemple la SGAE» i negociar millores per a la festa de Moros i Cristians. Concloïa que per al que «aprofita la UNDEF és per a fer unió […] i fer gran la festa».

Els eixos principals d’esta nova directiva passen per «la SGAE perquè [els Moros i Cristians] ens paguem molts diners, la pólvora i la nova normativa que comporta que tots hagen de demanar llicència per a disparar i arreplegar pólvora i, també, aconseguir que tornen a formar part de la UNDEF els tres o quatre pobles que la van abandonar en els últims anys», segons explicava Pepa Prats a Ràdio Pego divendres passat.

 

2003 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!