Avui s’engega la Setmana de la Dona a Pego

Amb el taller de relaxació, autoestima i creixement personal s’inicien les activitats al voltant del dia de la dona, que des de ja fa uns anys es desenvolupen durant tota una setmana al municipi. Amb els distints actes programats la regidoria d’igualtat d’oportunitats intenta que les dones isquen de casa i que coneguen totes les associacions que hi ha a Pego regides per dones. La cara visible del cartell de 2009 de la setmana de la dona ha estat realitzada pel Taller Ocupacional de la localitat. El temps avança sense entrebancs i si durant tres caps de setmana a Pego s’han celebrat tres festes amb el Carnestoltes de protagonista, a partir d’avui les dones prenen el relleu perquè des de fa uns anys ençà que l’ajuntament de Pego els dedica tota una setmana amb motiu del 8 de març, dia internacional de la dona treballadora.

El primer pas es va donar el passat dijous en el plenari ordinari de l’ajuntament de Pego quan es va aprovar una moció (amb l’abstenció del PP) en la que es recordava que el 8 de març es va elegir com a dia internacional de la dona treballadora perquè “el 8 de març de 1908, 219 obreres tèxtils de la fàbrica de Coton de Estats Units, moriren cremades vives en prendre’s foc la fàbrica en la que estaven tancades quan realitzaven una vaga per a reclamar la reducció de la jornada laboral (a deu hores) i el descans del treball durant el diumenge, i el propietari de la fàbrica no va voler obrir les portes”. Des d’aleshores han passat molts anys i moltes coses han millorat per a les dones treballadores, però les desigualtats entre gèneres continuen patents en aquesta societat. És per això que en la moció aprovada per l’ajuntament de Pego aquest es compromet a aplicar “les polítiques públiques des de la perspectiva de gènere en cada una de les seues actuacions”, a emprendre “accions positives per a augmentar la participació i el manteniment de les dones en el mercat laboral i, especialment, en els sectors estratègics”, a intensificar “els recursos per a fomentar la formació i l’auto-ocupació femenina en sectors econòmics emergents”, a potenciar “la participació de les dones en els projectes I+D+I”, a afavorir “la participació i el protagonisme de les dones en la Societat de la Informació i les Noves Tecnologies tant com a usuàries com a productores de continguts”, entre d’altres.

I tornant a les activitats de la setmana de la dona, avui dimecres, s’engega eixa setmana amb la presentació i inici del taller de relaxació, autoestima i creixement personal que tindrà lloc aquesta vesprada a les 7’30 a darrera planta de la residència entrant per l’escala lateral de l’edifici. El taller que s’inicia hui l’imparteix Sarjana Continente que des de fa 18 anys impateix tallers i cursos en grups de creixement personal, col•legis i institucions socials. Moltes persones de Pego ja la coneixen perquè des de 2006 s’encarrega de dur endavant aquest taller a Pego.

Dijous la primera activitat que hi ha programada és a les 4 de la vesprada, a la Casa de Cultura, on es durà a terme un curs d’art floral a càrrec de Flors Mandràgora. Es tractaran diverses qüestions per embellir els ramells de casa: la tècnica de base, la utilització del color i la tècnica de l’espiral. Així que aquelles persones que estiguen interessades es poden matricular a Serveis Socials. En acabar a les persones assistents els espera un berenar amb l’objectiu d’omplir la panxa i de connectar el curs floral amb la següent activitat que es durà a terme a les 6 de la vesprada. Es tracta de la conferència ‘Les dones indígenes guaranís: compromís i treball comunitari en la capitania de Santa Cruz de Bolívia”. Aquesta xerrada s’engloba dins de la campanya ‘Ser dona al Sud’ impulsada pel Fons Valencià de la Solidaritat, del qual l’ajuntament de Pego és soci. La conferència correrà a càrrec de Maria Segundo Onco i Ángela Sánchez Arambisa, membres i representants de la Asociación de Arte y Cultura Guaraní Nandereko Ñomai.

Les dones guaranís sofreixen, des de fa segles, una doble marginació, la de ser dones i la de ser indígines, per tot i això no es donen per vençudes. Les índies guaranís en mig de la injustícia alcen la veu en defensa de la seua identitat com a poble. Viuen en el departament de Santa Cruz de la Sierra a Bolívia i han aconseguit organitzar-se per a lluitar contra la pobresa. Per tal d’aconseguir-ho han seguit l’estratègia de comercialitzar els seus treballs artesanals sense que existeixen intermediaris. El seu objectiu és mantenir viva la identitat del seu poble sense passar fam.

Amb aquestes i la resta d’activitats de les que hi ha informació diària en els avisos municipals i que ampliarem en el proper informatiu de divendres, la regidoria d’igualtat d’oportunitats intenta, assegura el seu titular, Àngel Sendra, “que les dones isquen un poc de casa, que intenten relacionar-se, conèixer a totes les associacions que hi ha per tal que tinguen activitats vàries per fer, ja siguen mestresses de casa, funcionàries, treballadores de magatzem, o el que siga. Que vegen que hi ha grup de dones que es mobilitzen en determinats actes, que tenen idees concretes, activitats a realitzar i per això vull que vegen que és el que hi ha.” Sendra espera “que durant aquesta setmana la gent participe i es conega i per a l’any que ve tinguem moltes més activitats programades per les associacions i que la regidoria d’igualtat d’oportunitats siga un suport a estes associacions de dones que estan formades dins la població de Pego”.

8 de març, dia de la dona, “és aquest un dia especial i per a les dones… un regal”, aquest és el lema que es pot llegir en els cartells i fullets informatius del programa de la setmana de la dona a Pego, un cartell que s’ha dissenyat en el Taller Ocupacional de la localitat amb l’ajuda de les persones que hi acudeixen.

Però dijous de vesprada a la Marina Alta hi ha més actes programats ja que la Xarxa de Dones de la Marina Alta ha convocat per a eixe dijous, 5 de març, a les 7’30 de la vesprada, una concentració a la Glorieta de Dénia sota el lema ‘les dones decidim, els governs legislen, la societat respecta’ en motiu del 8 de març, dia internacional de la dona treballadora. Posteriorment, a les 9 de la nit, la Xarxa de Dones han organitzat un sopar-homenatge que enguany ressalta les figures de Asunción Cruañes, diputada al Congrés de 1977 a 1993, i d’Isabel Clara Simó, escriptora. A més també reconeixeran la tasca duta a terme per l’ONG Ajuda a la Dona Indígena.
584 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!