Avui fa 36 anys de la finalització de la línia fèrria Gandia-Dénia

És per a això que la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta ha escollit tal dia com avui per a constituir una Comissió Especial que s’encarregarà de fer un rigorós seguiment de tota la informació referent al projecte del tren. Per la seua banda, el ministre de Foment, Pepe Blanco assegurava ahir que el Ministeri estendrà el tren de rodalies fins a Dénia i Benidorm i les connectarà amb l’AVE.
La Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta, impulsora dels actes reivindicatius per a recuperar la línia ferroviària amb Gandia, es reunirà esta vesprada a fi de constituir la Comissió Especial del tren, que s’encarregarà d’arreplegar tota la documentació que vaja sorgint sobre esta nova infrastructura i traslladar-la a la Xarxa d’Alcaldes.

Encara que fins a esta vesprada no se sabrà qui formarà part d’esta comissió, el més probable és que estiga composada per representants de tots els partits polítics, és a dir, PP, PSPV, Bloc i independents. La pretensió és que es porte a terme un seguiment seriós i rigorós de tot allò que s’ha relacionat amb la nova línia fèrria.

A més, durant la trobada d’esta vesprada, està previst que es realitze un balanç de la manifestació que el passat 30 de gener va reunir a 10.000 persones en la capital de la Marina Alta. També es farà un recordatori del 36 aniversari de l’últim trajecte del tren, que va tindre lloc el 10 de febrer de 1974, amb la promesa que es convertiria en un ferrocarril de via ampla. Però la promesa mai va arribar. De fet, en 1979 la línia va desaparèixer amb un escrit que Renfe va remetre al Consistori de Dénia.

D’altra banda, el ministre de Foment, José Blanco anunciava ahir en el Senat que el Ministeri de Foment construirà la línia de rodalia des de Gandia fins a Dénia i Benidorm i comunicarà este tren de la costa amb l’alta velocitat. El ministre es va reservar este anunci per a respondre a la primera pregunta com a senadora que formulava Leire Pajín en el plenari de la Cambra Alta: “Quines són les mesures que prendrà el Ministeri de Foment perquè, d’una vegada per sempre, es connecten les ciutats costaneres, especialment les turístiques, amb infrastructures més modernes?”.

La resposta de Blanco va ser que “l’ambiciós pla de rodalies per a la Comunitat Valenciana que presentaré este trimestre, inclourà el tren de la costa Gandia-Dénia-Benidorm, que és una aposta per una comunicació en un eix molt important que, en el seu dia li va a permetre connectar amb la xarxa d’alta velocitat valenciana”. El ministre ampliava així el compromís llançat per la Secretària General d’Infrastructures, Inmaculada Rodríguez Piñero, fa una setmana a Oliva; que Foment dissenyaria i construiria l’esperat ferrocarril Gandia-Dénia, davant de la incapacitat de la Generalitat, que va assumir el projecte en 1999 però mai ha arribat a posar en marxa.

De fet, la penúltima proposta de la Generalitat es va presentar al ministeri en 2007, quan el conseller José Ramón García Antón va presentar davant de la ministra Magdalena Álvarez el projecte per a construir un Tren de la Costa d’alta velocitat. La nova línia anava a finançar-la la Generalitat, encara que esperava comptar amb fons del Govern i recuperar la inversió cobrant als operadors. Dos anys després, amb les vaques flaques, l’actual conseller Mario Flores va derivar el finançament de la línia al ministeri.

Una vegada assumida la construcció de la línia Gandia-Benidorm pel Govern, només queda conèixer com connectarà este tren amb l’alta velocitat.

592 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!