‘Aturem la Violència’ des de la base

Aquest any la regidoria d’Igualtat d’Oportunitats incideix en el jovent per a intentar començar les coses des de la seua base. Així, demà dimarts l’alumnat de 1r de Batxillerat assistirà al taller ‘Prevenció cap a la violència de gènere en joves’ i el dimecres, serà l’alumnat de 3r d’ESO qui participe en el taller ‘Violència Psicològica en les relacions de festeig’ que impartirà Jomax.
Amb el lema ‘Aturem la Violència’ enguany la regidoria d’Igualtat d’Oportunitats, junt a la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego, l’Atzúvia i Les Valls i el Grup de Dones Cabal han realitzat una programació molt enfocada al jovent. Ja que totes aquestes entitats coincideixen a assenyalar que és des de la base social des d’on s’ha de començar a treballar. Coincidència o no, el cert és que enguany, es realitza, entre hui i demà, el I Fòrum Internacional de Joventut i Violència de Gènere “amb l’objectiu d’involucrar a la joventut en este desafiament, fer-los partícips en la tasca d’eradicar les actituds basades en el domini i la submissió”, segons va afirmar la ministra d’Igualtat Bibiana Aído en la presentació d’aquest fòrum fa uns dies a Madrid.

De les 414 dones mortes a les mans de les seues parelles o exparelles entre 2003 i 2008, un total de 121 (el 29,4%) tenia menys de 30 anys. Esta xifra s’ha incrementat en els últims cinc anys en un 52,9%: en 2003, van ser 17 les dones assassinades en eixa franja d’edat. L’any passat la xifra va ascendir a 26. Un augment major s’ha donat entre els agressors que van acabar amb la vida de les seues parelles. Fins a 79 dels hòmens que van acabar amb la vida de les seues parelles (el 19,1% dels agressors) també eren menors de 30 anys. En cinc anys, la xifra en esta franja d’edat s’ha incrementat un 75%.

I és que a la vista de les dades, s’ha d’estar alerta i incidir en la part de la cadena més jove, ja que les xifres indiquen que la incidència de la violència masclista en les jóvens és significativa si es té en compte que, a 1 de gener del 2008, les dones d’entre 15 i 30 anys representaven el 23,5% del total de la població espanyola, segons dades del Padró Municipal d’Habitants. De les 49 assassinades en el que va d’any, 13 tenien menys de 30 anys.

Així, en aquest I Fòrum Internacional de Joventut i Violència de Gènere es vol donar eines precises perquè els i sobretot les jóvens siguen capaços d’identificar les relacions desigualitàries i també quan un xic tracta de controlar a la seua parella. Ja que existeixen moltes maneres de controlar a la parella, des d’estar pendent i saber tot el que fa l’altra, saber en tot moment en quines amigues està, dir-li la roba que s’ha de posar o mirar-li els missatges que rep i escriu des del mòbil, entre d’altres. Perquè moltes vegades no és si una paraula està dita més alta que una altra, sinó el fet que la teua parella “busca controlar-te”, ja que “l’objectiu de la violència de gènere és el domini i, per tant, cal detectar quan hi ha alguna cosa que la dona no pot fer”, assenyalava un expert en la matèria.

A Pego, en aquest 2009, també s’ha volgut incidir en aquesta franja d’edat, la més jove, perquè són els que haurien de canviar les actituds de cara a un futur pròxim. Com indicava Àngel Sendra, regidor de l’àrea d’Igualtat d’Oportunitats, “és des de baix, en l’educació més novençana quan hem de començar a donar exemples i intentar programar i educar-los perquè sàpiguen que és el que van a trobar-se”. Així, si la setmana passada era l’alumnat de 4t d’ESO qui participava en el taller organitzat per Cabal i impartit per Gregal ‘Ponts de Comunicació cap a una societat igualitària’; en aquesta setmana seran els i les alumnes de 1r de batxillerat i 3r d’ESO qui reben dos tallers al voltant de la violència de gènere.

Demà dimarts 24 de novembre, el torn és per a l’alumnat de 3r d’ESO que participaran en el taller Violència Psicològica en les Relacions de Festeig. Un taller impartit per l’empresa Jomax que parteix de la base que “els estudis sobre violència de gènere ens alerten que cada vegada es donen més casos de violència de gènere en les relacions de festeig, sobretot, d’adolescents. A més, el desenvolupament de les noves tecnologies, en este cas, internet i el telèfon mòbil, condueixen en alguns casos a l’assajament constant a estes persones”. Així des d’aquest taller el que s’intentarà serà dibuixar els principals aspectes que definirien una relació sana i els que no ho serien, utilitzant conceptes simples i exemplificadors mitjançant els quals els i les alumnes reconeguen quina classe de relació es dóna en cada cas personal i, en tot cas, on buscar i on poder trobar ajuda i assessorament, en cas d’estar immersa en una relació conflictiva.

En aquest taller també es tractarà el problema del Bulling i les seues conseqüències. El Bulling és el nom amb el que es coneix l’assajament escolar, que avui en dia s’ha sofisticat o, millor dit, s’ha informatitzat i les formes d’assajament han anat creixent i sent més i més exagerades i greus, tant en els actes com en les conseqüències i, amb la utilització de les noves tecnologies: internet i el mòbil, poden arribar a ocasionar moments molt durs d’assajament i abús.

El dimecres, serà el torn de l’alumnat de 1r de Batxillerat i taller tractarà la ‘Prevenció de la Violència de Gènere en Joves’. En el taller es reflexionarà sobre el procés que desencadena la violència contra la dona i les característiques psicològiques del maltractador. A més s’anirà descobrint com este procés va degenerant físicament i mental a la dona. Així, es tractarà de descobrir estratègies per a afrontar el conflicte de forma constructiva.

La xerrada sobre l’ ‘autoestima’, a la que feia referència el regidor d’Igualtat d’Oportunitats, Àngel Sendra, tindrà lloc el proper dimecres, 25 de novembre, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere, a la Cambra Agrària a partir de les 5’30 de la vesprada.

Dos hores més tard, a les 8’30 de la vesprada es realitzarà, a la Plaça del Mercat, la Concentració en contra de la violència de gènere organitzada pel Grup de Dones Cabal i amb el suport de la Regidoria de la Dona i la Mancomunitat de Serveis Socials. Àngel Sendra, destacava que “a poc a poc la gent va agafant més consciència” d’aquesta situació de terrorisme de gènere.

El regidor d’Igualtat d’Oportunitats denunciava “els acudits masclistes” que es deriven de la llei contra la violència de gènere, explicant que la informació es ridiculitza dient que “les dones gasten la llei per tal d’infligir als homes un càstig”, una qüestió que Àngel Sendra assegurava que això “no és així i no s’ha de fer aprofitament d’esta llei en sentit contrari perquè el que fas és fer mal a l’altra”. Sendra asseverava que “no estem treballant per ahí perquè les dones ací estan patint molt”.
818 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!